Kurczak w sezamie - jak przygotować fit obiad? Poznaj przepis na nuggetsy z kurczaka z sezamem bez oleju i kurczaka w sezamie po chińsku

Kurczak w cieście naleśnikowym w kubełku
Pomysły na kurczaka w sezamie
Źródło: Fot. LauriPatterson/Getty Images
Filet z kurczaka w sezamie to zdrowe połączenie, idealne dla osób dbających o linię. Podpowiadamy dwa wyjątkowe fit przepisy na kurczaka w sezamie.

Kurczak w sezamie to wyjątkowo smaczne i zdrowe połączenie. Pierś z kurczaka w sezamie to uniwersalne danie, które zasmakuje każdemu. Prezentujemy ten duet w dwóch odsłonach: nuggetsy z kurczaka w sezamie pieczone bez grama tłuszczu oraz kurczak w sezamie i miodzie podawany z ryżem. Która wersja kurczaka z sezamem przypadnie Ci do gustu? Kurczak w sezamie to azjatycka klasyka, którą warto wypróbować we własnej kuchni. Sezamie – otwórz się!

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Kurczak w sezamie fit: przepis na nuggetsy z kurczaka z sezamem

Kurczaka w sezamie z piekarnika przygotujesz bez użycia grama tłuszczu. Zdrowy i pyszny kurczak panierowany w sezamie smakuje wyśmienicie jako danie obiadowe, ale równie dobrze nadaje się na zdrową przekąskę. Pierś z kurczaka w sezamowej panierce to chrupiące danie, które przypadnie do gustu dorosłym i dzieciom.

Kurczak w sezamowej panierce – składniki 

  • podwójna pierś z kurczaka,
    • 1 mały jogurt naturalny (150 ml),
      • 1 jajko,
        • 2 łyżki sosu sojowego,
          • pół łyżki słodkiej papryki,
            • szczypta suszonego tymianku,
              • szczypta kurkumy,
                • szczypta soli i białego pieprzu,
                  • 1 szklanka sezamu,
                    • 1 szklanka bułki tartej.

                      Składniki na sos do kurczaka w sezamowej panierce 

                      • 4 łyżki jogurtu greckiego,
                        • 2 łyżki majonezu,
                          • łyżka suszonego majeranku,
                            • mały ząbek czosnku.

                              Marynata do mięsa

                              Jeśli masz ochotę na kurczaka w sezamie – przepisem na sukces jest zamarynowanie mięsa. Kurczaka należy dokładnie oczyścić, pokroić w paseczki i namaczać w marynacie z jogurtu, jajka, sos sojowego, papryki mielonej, kurkumy, soli i białego pieprzu. W takim sosie mięso powinno poleżeć minimum 30 minut. Najlepszą opcją jest schowanie go pod przykryciem do lodówki.

                              Jak przygotować panierkę?

                              Aby przygotować panierkę, zmieszaj ze sobą w miseczce sezam oraz bułkę tartą. Teraz możesz zabrać się za mięso. Kawałki kurczaka pojedynczo wyciągaj z marynaty i obtaczaj dokładnie z każdej strony w sezamowej panierce.

                              Pieczenie

                              Tak obtoczone kawałki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nuggetsy z kurczaka w sezamie włóż do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Powinny piec się ok. pół godziny do momentu, kiedy nabiorą pięknych rumieńców.

                              Sos czosnkowy

                              W czasie pieczenia warto przygotować sos czosnkowy do naszych paluszków z kurczaka w sezamie. W miseczce wymieszaj ze sobą 4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżkę majonezu, łyżkę suszonego majeranku, mały ząbek czosnku. Pierś kurczaka w sezamie z takim sosem będzie smakowała idealnie!

                              Kurczak w sezamie po chińsku - kurczak w sosie sojowym z miodem i sezamem

                              Kurczak z miodem, sosem sojowym i sezamem po chińsku to wyjątkowy przepis, który zadowoli każdego miłośnika azjatyckich smaków.

                              Kurczak w sezamie po chińsku – składniki

                              • 500 g piersi kurczaka,
                                • 4 łyżki sezamu,
                                  • 5 łyżek miodu,
                                    • 50 ml sosu sojowego,
                                      • 1 cm świeżego korzenia imbiru,
                                        • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
                                          • 1 cebula,
                                            • 2 ząbki czosnku,
                                              • 1 łyżka oleju,
                                                • ostra papryka,
                                                  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
                                                    • kilka listków świeżej kolendry,
                                                      • sól i pieprz.

                                                        Kurczak w sezamie po chińsku – sposób przygotowania

                                                        Aby przygotować kurczaka w sosie sojowym z sezamem, należy najpierw oczyścić i pokroić w kostkę mięso.

                                                        Duszenie mięsa

                                                        Oczyszczone i pokrojone mięso wrzuć do rozgrzanego olejem garnka z grubym dnem, posól, popieprz i podsmażaj przez 3 minuty. W międzyczasie wymieszaj w miseczce miód, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek oraz ostrą paprykę. Tak przygotowany sos wlej do garnka. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez kwadrans. Kiedy sos wyraźnie się zredukuje, rozrób skrobię w 150 ml wody i wlej do garnka. Teraz wystarczy doprawić danie do smaku solą i pieprzem, a kiedy wyraźnie zgęstnieje, można je serwować.

                                                        Sposób podawania

                                                        Mięso podawać posypane prażonym sezamem. Kurczak w miodzie i sezamie będzie smakował wybornie w duecie z ryżem i surówką. Do dekoracji warto wykorzystać świeżą kolendrę. Kurczak z sezamem i miodem jest gotowy do podania!

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                                        Źródło zdjęcia głównego: LauriPatterson/Getty Images

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana