Kurczak w sezamie to wyjątkowo smaczne i zdrowe połączenie. Pierś z kurczaka w sezamie to uniwersalne danie, które zasmakuje każdemu. Prezentujemy ten duet w dwóch odsłonach: nuggetsy z kurczaka w sezamie pieczone bez grama tłuszczu oraz kurczak w sezamie i miodzie podawany z ryżem. Która wersja kurczaka z sezamem przypadnie Ci do gustu? Kurczak w sezamie to azjatycka klasyka, którą warto wypróbować we własnej kuchni. Sezamie – otwórz się!
Przepisy Andrzeja Polana
Kurczak w sezamie fit: przepis na nuggetsy z kurczaka z sezamem
Kurczaka w sezamie z piekarnika przygotujesz bez użycia grama tłuszczu. Zdrowy i pyszny kurczak panierowany w sezamie smakuje wyśmienicie jako danie obiadowe, ale równie dobrze nadaje się na zdrową przekąskę. Pierś z kurczaka w sezamowej panierce to chrupiące danie, które przypadnie do gustu dorosłym i dzieciom.
Kurczak w sezamowej panierce – składniki
- podwójna pierś z kurczaka,
- 1 mały jogurt naturalny (150 ml),
- 1 jajko,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pół łyżki słodkiej papryki,
- szczypta suszonego tymianku,
- szczypta kurkumy,
- szczypta soli i białego pieprzu,
- 1 szklanka sezamu,
- 1 szklanka bułki tartej.
Składniki na sos do kurczaka w sezamowej panierce
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka suszonego majeranku,
- mały ząbek czosnku.
Marynata do mięsa
Jeśli masz ochotę na kurczaka w sezamie – przepisem na sukces jest zamarynowanie mięsa. Kurczaka należy dokładnie oczyścić, pokroić w paseczki i namaczać w marynacie z jogurtu, jajka, sos sojowego, papryki mielonej, kurkumy, soli i białego pieprzu. W takim sosie mięso powinno poleżeć minimum 30 minut. Najlepszą opcją jest schowanie go pod przykryciem do lodówki.
Jak przygotować panierkę?
Aby przygotować panierkę, zmieszaj ze sobą w miseczce sezam oraz bułkę tartą. Teraz możesz zabrać się za mięso. Kawałki kurczaka pojedynczo wyciągaj z marynaty i obtaczaj dokładnie z każdej strony w sezamowej panierce.
Pieczenie
Tak obtoczone kawałki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nuggetsy z kurczaka w sezamie włóż do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Powinny piec się ok. pół godziny do momentu, kiedy nabiorą pięknych rumieńców.
Sos czosnkowy
W czasie pieczenia warto przygotować sos czosnkowy do naszych paluszków z kurczaka w sezamie. W miseczce wymieszaj ze sobą 4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżkę majonezu, łyżkę suszonego majeranku, mały ząbek czosnku. Pierś kurczaka w sezamie z takim sosem będzie smakowała idealnie!
Kurczak w sezamie po chińsku - kurczak w sosie sojowym z miodem i sezamem
Kurczak z miodem, sosem sojowym i sezamem po chińsku to wyjątkowy przepis, który zadowoli każdego miłośnika azjatyckich smaków.
Kurczak w sezamie po chińsku – składniki
- 500 g piersi kurczaka,
- 4 łyżki sezamu,
- 5 łyżek miodu,
- 50 ml sosu sojowego,
- 1 cm świeżego korzenia imbiru,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- ostra papryka,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- kilka listków świeżej kolendry,
- sól i pieprz.
Kurczak w sezamie po chińsku – sposób przygotowania
Aby przygotować kurczaka w sosie sojowym z sezamem, należy najpierw oczyścić i pokroić w kostkę mięso.
Duszenie mięsa
Oczyszczone i pokrojone mięso wrzuć do rozgrzanego olejem garnka z grubym dnem, posól, popieprz i podsmażaj przez 3 minuty. W międzyczasie wymieszaj w miseczce miód, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek oraz ostrą paprykę. Tak przygotowany sos wlej do garnka. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez kwadrans. Kiedy sos wyraźnie się zredukuje, rozrób skrobię w 150 ml wody i wlej do garnka. Teraz wystarczy doprawić danie do smaku solą i pieprzem, a kiedy wyraźnie zgęstnieje, można je serwować.
Sposób podawania
Mięso podawać posypane prażonym sezamem. Kurczak w miodzie i sezamie będzie smakował wybornie w duecie z ryżem i surówką. Do dekoracji warto wykorzystać świeżą kolendrę. Kurczak z sezamem i miodem jest gotowy do podania!
Zobacz także:
- Crêpes Suzette - fenomenalne naleśniki z przepisu Davida Gaboriauda
- Naleśniki gryczane "galettes" - prosty przepis Davida Gaboriauda
- Syrnyky - przepyszne ukraińskie naleśniczki z przepisu Davida Gaboriauda
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: LauriPatterson/Getty Images