Dorota Wellman i Szymon Czerwiński zdradzili przepisy na wielkanocne przysmaki z dzieciństwa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Świąteczne gotowanie z Dorotą i Szymonem
Świąteczne gotowanie z Dorotą i Szymonem
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
W kuchni Dzień Dobry TVN poznajemy wielkanocne smaki z dzieciństwa Doroty Wellman i Szymona Czerwińskiego. Poznajcie przepisy na faszerowane jajka, jajka po tatarsku, sposoby na białą kiełbasę, mazurek na ostatnią chwilę, żurek, a także wiele innych.

Faszerowane jajka Szymona Czerwińskiego

Faszerowane jajka
Faszerowane jajka
Faszerowane jajka
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 10 jajek,
    • 4 łyżki masła,
      • łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
        • cebula,
          • 300 g pieczarek,
            • 4 łyżki bułki tartej,
              • sól i pieprz,
                • rzeżucha, koperek, natka pietruszki, cienki szczypior, kwiaty do ozdoby różne rodzaje,
                  • masło klarowane do smażenia.

                    Sposób przygotowania:

                    Jajka gotujemy na twardo, następnie po ostudzeniu delikatnie kroimy na pół ze skorupką. Wydrążamy za pomocą łyżki wnętrze i do jednej miseczki przekładamy białko, a do drugiej żółtko. Pieczarki myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista.

                    Następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażmy, aż będą gotowe. Następnie jeszcze ciepłe pieczarki przekładamy do żółtek i łączymy ze sobą składniki. Dodajemy poszatkowany szczypiorek - doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli okazało się, że wyszło nam za mało masy, dodajemy poszatkowane białka.

                    Skorupki jajek faszerujemy przygotowaną masą. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Przykładamy do niej jajka od strony farszu. Tak przygotowane możemy od razu usmażyć na maśle z olejem. Smażymy do chwil, aż bułka będzie złota.

                    Jajka układamy na półmisku i dekorujemy rzeżuchą.

                    Jajka po tatarsku Szymona Czerwińskiego

                    Jajka po tatarsku Szymona Czerwińskiego
                    Jajka po tatarsku Szymona Czerwińskiego
                    Jajka po tatarsku Szymona Czerwińskiego
                    Źródło: Ola Skowron/East News

                    Składniki:

                    • 10 jaj,
                      • koperek, szczypior,
                        • na sos tatarski:
                          • 1/4 czerwonej cebuli,
                            • mały ogórek kiszony lub konserwowy,
                              • 2 łyżki szczypior,
                                • 2 łyżki grzybów marynowanych,
                                  • łyżeczka musztardy Dijon,
                                    • łyżka natka pietruszki,
                                      • 1/2 łyżeczki cukru,
                                        • 200 ml majonezu,
                                          • 2 łyżeczki soku z cytryny,
                                            • pieprz i sól.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Jajka ugotuj tak jak lubisz najbardziej - idealne będą półmiękkie, kiedy żółtko jeszcze do końca się nie ścięło. Ugotowane jajka obierz i przekrój na pół ułóż na półmisku.

                                              Sos Tatarski przygotuj następująco: Ogórek konserwowy, szczypior, grzyby, pietruszkę oraz cebulę dokładnie poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj majonez, sok z cytryny, cukier oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Sos tatarski wyłóż na jajka, następnie udekoruj szczypiorem i świeżym koprem.

                                              Biała kiełbasa w cieście francuskim Szymona Czerwińskiego

                                              Biała kiełbasa w cieście francuskim Szymona Czerwińskiego
                                              Biała kiełbasa w cieście francuskim Szymona Czerwińskiego
                                              Biała kiełbasa w cieście francuskim Szymona Czerwińskiego
                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                              Składniki:

                                              • płat ciasta francuskiego,
                                                • 3 parzone białe kiełbasy,
                                                  • łyżka majonezu,
                                                    • łyżeczka chrzanu,
                                                      • żółtko do smarowania.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Z ciasta wytnij za pomocą formy okrągłe kółka ułóż na nich białą kiełbasę i posmaruj rozpętanym jajkiem. Następnie wstaw do pieca na 15-20 minut temp 180 st. c. Po upieczeniu udekoruj majonezem wymieszanym z chrzanem.

                                                        Jajka faszerowane burakami Szymona Czerwińskiego

                                                        Jajka faszerowane burakami Szymona Czerwińskiego
                                                        Jajka faszerowane burakami Szymona Czerwińskiego
                                                        Jajka faszerowane burakami Szymona Czerwińskiego
                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                        Składniki:

                                                        • 10 jaj,
                                                          • 5 łyżek ugotowanych buraków,
                                                            • 4 łyżki majonezu,
                                                              • 2 łyżki chrzanu,
                                                                • pęczek koperku,
                                                                  • rzeżucha,
                                                                    • sól i pieprz.

                                                                      Składniki na zalewę:

                                                                      • 500 ml sok z buraków,
                                                                        • 200 ml octu,
                                                                          • 2 ząbki czosnku,
                                                                            • sól.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Jajka ugotuj na twardo - 6 minut, licząc od zagotowania. Następnie ostudź w ziemnej wodzie i obierz ze skorupek. Następnie przekrój na połówki. Wydrąż żółtka do miseczki. Buraczki zetrzyj w rękawiczkach na tarce - drobne oczka. Dodaj posiekany koperek i rzeżuchę. Dodaj żółtka, chrzan i majonez. Wymieszaj ze sobą składniki, aż powstanie jednolita pasta.

                                                                              Masę przełóż do rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką. Wyszprycuj białka. Sok z buraków połącz z octem i czosnkiem. Następnie włóż do zalewy jajka na 30 minut.

                                                                              Mazurek na ostatnią chwilę Szymona Czerwińskiego

                                                                              Składniki:

                                                                              • opakowanie dużych wafli,
                                                                                • puszka masy krówkowej,
                                                                                  • 100 g orzechów laskowych,
                                                                                    • 100 g orzechów włoskich,
                                                                                      • 100 g płatków migdałów.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Orzechy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie piecz w piekarniki przez 15 minut w temp 180 st. C. Jeżeli orzechy laskowe były w skórce przełóż je na czystą ściereczkę i poprzez pocieranie usuń nią. Orzechy posiekaj nożem lub malakserem na drobno. Dodaj do nich płatki migdałów.

                                                                                        Wafle posmaruj masą krówkową, następnie posyp cienką warstwę orzechów. Tak samo postępuj z kolejnymi warstwami. Wierzch posmaruj masą i udekoruj orzechami i migdałami.

                                                                                        Mazurek pomarańczowy Szymona Czerwińskiego

                                                                                        Składniki na kruche ciasto:

                                                                                        • 4 szklanki mąki pszennej,
                                                                                          • szklanka cukru drobnego,
                                                                                            • 300 g masła,
                                                                                              • 4 żółtka,
                                                                                                • szczypta soli.

                                                                                                  Sładniki na polewę:

                                                                                                  • 6 pomarańczy,
                                                                                                    • 100 g migdałów,
                                                                                                      • cytryna,
                                                                                                        • 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub agar,
                                                                                                          • migdały do ozdoby,
                                                                                                            • 200 g gorzkiej czekolady,
                                                                                                              • 200 g białej czekolady.

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                Składniki ciasta wyłóż na blat lub stolnicę, następnie nożem posikaj składniki. Zagnieć szybko ciasto, aby go nie ogrzewać. Zagnieć w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Ciasto schłodzone rozwałkuj na posypanym mąką blacie kuchennym i ułóż do formy / blaszki na mazurka. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ostudź.

                                                                                                                Pomarańcze i cytryny sparz we wrzątku, następnie za pomocą tarki - zetrzyj skórkę. Wyciśnij również z nic sok i zagotuj ze 100 g cukru następnie dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wyłóż na spód z ciasta kruchego. Udekoruj migdałami i plastrami pomarańczy.

                                                                                                                Żurek Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • włoszczyzna,
                                                                                                                  • 4 ziela angielskie,
                                                                                                                    • 5 liści laurowych,
                                                                                                                      • 8 ziaren pieprzu,
                                                                                                                        • 4 łyżeczki majeranku,
                                                                                                                          • 4 ząbki czosnku,
                                                                                                                            • 5 suszonych grzybów,
                                                                                                                              • pęczek natki pietruszki,
                                                                                                                                • 500 ml zakwasu żytniego,
                                                                                                                                  • łyżeczka chrzanu,
                                                                                                                                    • 200 g białej surowej kiełbasy,
                                                                                                                                      • 200 g wędzonego surowego boczku,
                                                                                                                                        • 3 łyżki śmietany 30%,
                                                                                                                                          • 200 g kiełbasy dobrej jakości,
                                                                                                                                            • majeranek.

                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                              Do pustego garnka dodaj grubo pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, grzyby, liście pora. Całość zalej wodą. Gdy całość się zagotuje dodaj pęczek natki z pietruszki oraz przyprawy. Gotuj przez około 45 minut. Po upływie określonego czasu przecedź wywar przez sito, ale zachowaj marchewkę. Przygotowany bulion warzywny przelej do garnka i postaw na ogniu.

                                                                                                                                              Dopraw świeżo mielonym pieprzem, ząbkami rozgniecionego czosnku oraz majerankiem. Biała kiełbasę sparz w wywarze warzywnym Następnie mięsa pokrój i przemaż na patelni. Tak przygotowane mięso przełóż do wywaru. Dodaj zakwas. Dodaj przyprawy takie jak majeranek i zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę 30%. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

                                                                                                                                              Przepis na kaczkę confit Doroty:

                                                                                                                                              Kaczka confit Doroty Wellman
                                                                                                                                              Kaczka confit Doroty Wellman
                                                                                                                                              Kaczka confit Doroty Wellman
                                                                                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                              • 6 kaczych udek,
                                                                                                                                                • 2 litry oleju rzepakowego,
                                                                                                                                                  • 1 kg młodych ziemniaków,
                                                                                                                                                    • opakowanie śmietany 36%,
                                                                                                                                                      • gałka muszkatołowa,
                                                                                                                                                        • młoda kapusta,
                                                                                                                                                          • opakowanie truskawek,
                                                                                                                                                            • czosnek,
                                                                                                                                                              • majonez.
                                                                                                                                                                Wiosenna sałatka
                                                                                                                                                                Wiosenna sałatka
                                                                                                                                                                Wiosenna sałatka
                                                                                                                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                Uda kacze trzeba posolić i zostawić na powiedzmy 2 godziny. Potem trzeba rozgrzać olej w głębokim garnku, najlepiej z grubym dnem. I kiedy olej się zagotuje do gotującego oleju, należy włożyć kacze nogi w całości. Zmniejszyć ogień lub napięcie pod garnkiem tak, żeby ledwo co bulgotało. I tak się gotują kacze nogi, aż do miękkości. To może być około 2-3 godzin na bardzo malutkim ogniu. Ma cały czas bulgotać, ale nie gotować się. To jest istotne. Mięso sprawdzamy, jeśli jest miękkie i odchodzi od kości, to mamy gotowe kacze nogi.

                                                                                                                                                                Jeśli nie podajemy kaczki od razu możemy przechować kacze, nogi w tym tłuszczu, zostawić je po prostu one sobie będą leżały, nie nasiąkną tłuszczem. Kiedy potrzebujemy je podać, wyciągamy je z tłuszczu, kładziemy na patelni i tylko je obsmażamy, żeby uzyskać chrupiącą skórkę.

                                                                                                                                                                Ziemniaki najlepiej młode kroimy w plasterki, nie musimy nawet tych jasnych obierać. Dosyć cienkie plastry wkładamy do garnka i zalewamy śmietanką. Gotujemy i przekładamy szybko do naczynia do zapiekania. Posypujemy przyprawami, które lubimy. Ja lubię gałkę muszkatołową startą. Odrobinę soli, odrobinę pieprzu nic więcej wkładamy do piekarnika, pieczemy przez godzinę i mamy absolutnie kremowe, delikatne ziemniaki w śmietanowym sosie.

                                                                                                                                                                Teraz bardzo ciekawa wiosenna surówka, młodą kapustę, surową szatkujemy, dodajemy do tego umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki. Wyciskamy do tego czosnek i mieszamy z majonezem. Musi poleżeć z pół godziny, żeby przejść smakami.

                                                                                                                                                                Konfitowana kaczka
                                                                                                                                                                Konfitowana kaczka
                                                                                                                                                                Konfitowana kaczka
                                                                                                                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                                Deser Doroty Wellmann na Wielkanoc

                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                • krem czekoladowy,
                                                                                                                                                                  • bita śmietana w spreju,
                                                                                                                                                                    • orzeszki laskowe.

                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                      Teraz najszybszy deser świata, który możemy zrobić w domu, jak nie mamy już czasu. Bierzemy krem czekoladowy lub rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej, ja najczęściej stosuję czekoladę gorzką. Grubą warstwą tej rozpuszczonej czekolady wysmaruj cały kieliszek tak, żeby powstała czekoladowa skorupka. Ta warstwa musi być dosyć gruba, wstawiamy do lodówki. Biorę bitą śmietanę. Jeśli mam czas, to ją ubijam. Przygotowuję espresso i do tej skorupki czekoladowej wlewam małe espresso. Dopełniam bitą śmietaną i posypuję orzechami laskowymi. 

                                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                                      Źródło: Dorota Wellman i Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Royalty-free/GettyImages

                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana