Szymon Czerwiński w szkolnej kuchni
Praca w stołówce wymaga niezwykle sprawnej organizacji. Dość powiedzieć, że w Szkole Podstawowej nr 86 w Gdańsku obiady dla 580 osób przygotowuje 8-osobowy zespół. Szymon Czerwiński towarzyszył mu w pichceniu piersi z kurczaka, ziemniaków i surówki. W tym celu kucharze musieli przerobić aż 60 kg mięsa i 170 kg ziemniaków.
Jakie wytyczne obowiązują przy przygotowywaniu szkolnych obiadów? - Musimy mieć dwa razy w tygodniu ziemniaczki, ryż, kasza. Ryba jest raz w tygodniu. Przyprawiamy tylko przyprawami naturalnymi. Nic nie może być z chemią - wytłumaczyła Szymonowi Paulina Potuszyńska, szefowa szkolnej stołówki.
Organizacja pracy w szkolnej stołówce
Goszczący w gdańskiej szkole Szymon był pod wielkim wrażeniem sposobu, w jaki pracownice kuchni dzielą się obowiązkami. - Jesteśmy podzielone po dwie osoby w grupie. My z Moniką dzisiaj jesteśmy odpowiedzialne za zupę - tłumaczyła mu Lucyna Flisikowska, po czym oddelegowała kucharza do mieszania zupy.
- To jest chyba najprostsze dziś zadanie - ocenił Szymon.
A jak przygotowane na stołówce dania smakowały uczniom? Sprawdźcie w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Smażony ser - prosta przekąska w kilku krokach. Poznaj sprawdzony przepis
- Pączki w trzech pysznych wariantach - tradycyjne i niekonwencjonalne. Przepisy Szymona Czerwińskiego
- Masz ochotę na słodkie danie na obiad i śniadanie? Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego na placuszki i racuchy
Autor: Michalina Kobla
Reporter: Radosław Męczykalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN