Skąd pochodzi smażony ser?
Danie to jest popularne w wielu krajach, ale trudno ustalić jego dokładne pochodzenie. W różnych kulturach smażony ser jest podawany jako przystawka, przekąska lub dodatek do potraw. Przykładowo w Grecji - smażony ser, zwany saganaki, jest często serwowany z cytryną i pitą. Z kolei w Czechach i na Słowacji smażony ser to danie narodowe i podaje się je zwykle z frytkami i sosem tatarskim. W Polsce również jest to popularny przysmak, zwłaszcza oscypek z żurawiną.
Jak zrobić smażony ser? Przepis
Składniki:
- 200 g sera (dobre są takie sery jak halloumi, sery kozie, camembert lub brie)
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ser pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
- W małej miseczce roztrzepać jajko.
- Każdy plaster sera obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Upewnij się, że ser jest całkowicie pokryty.
- Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, położyć na nim ser.
- Smażyć ser na złoty kolor z obu stron, powinno to zająć około 2-3 minuty na stronę.
- Smażony ser podawać gorący, najlepiej z sosem (np. żurawinowym) lub sałatką.
Pamiętaj, że rodzaj sera, który wybierzesz, będzie miał duży wpływ na smak i teksturę dania. Niektóre sery, takie jak halloumi, są bardziej odporne na topnienie, co sprawia, że są idealne do smażenia.
Zobacz także:
- Ser żółty - który jest najlepszy i jak go wybrać?
- Świętujemy Dzień Sera. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
- Knedliki – z czym jeść, jak zrobić? Rodzaje knedlików
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: etiennevoss/Getty Images