Materiał promocyjny

Świętujemy Dzień Sera. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Serowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
27 marca obchodzony jest Światowy Dzień Sera. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Plan przygotował niepowtarzalne dania z serem długodojrzewającym. Sprawdź jego przepisy na naleśniki chrupiące w serze, serowe kanapki i truskawki do kwadratu z serowymi chipsami.

W przepisach wykorzystany został ser Dziugas12, czyli ser dojrzewający 12 miesięcy. Cyfry na opakowaniu wskazują, ile miesięcy produkt dojrzewał. Ma on prosty, tzw. czysty skład: mleko, sól, podpuszczka oraz enzymy pochodzenia niezwierzęcego. Co więcej sery Dziugas nie zawierają laktozy, są więc odpowiednie dla osób z nietolerancją. Produkt powstaje z mleka najwyższej jakości, które pozyskiwane jest w okresie letnim. Twardy, długo dojrzewający ser to świetny pomysł zarówno na przekąskę jak i dodatek do dań śniadaniowych, lunchu czy kolacji.

Naleśniki chrupiące w serze - przepis krok po kroku

Naleśniki chrupiące w serze
Naleśniki chrupiące w serze
Naleśniki chrupiące w serze
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 250 g sera Dziugas 12 w kawałku lub tartego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • szpinak młody,
  • szczypiorek,
  • 500 g boczniaków,
  • passata pomidorowa,
  • 3 szt. cebuli,
  • cząber, kminek mielony,
  • sól, pieprz czarny,
  • olej rzepakowy,
  • 2 dojrzałe awokado.

Sposób przygotowania:

Jajka, mleko, wodę łączymy razem, miksujemy z dodatkiem soli. Mieszamy z mąką. Jeżeli chcemy uzyskać naleśniki zielone dodajemy szpinak i miksujemy na jednolitą masę. Na gorącą patelnię rozsypujemy sowicie ser Dziugas 12, kładziemy usmażonego naleśnika i smażymy z jednej i drugiej strony. Na naleśnik układamy porcję farszu i podajemy.

Boczniaki układamy na pergaminie, skrapiamy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni czas około 20 minut. Podpieczone, delikatnie przyrumienione, rwiemy na kawałki. Na oleju przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy boczniaki pieczone, passatę i przyprawy. Awokado kroimy w plastry lub rwiemy na kawałki.

Serowa kanapka z serem - przepis krok po kroku

Serowa kanapka z serem
Serowa kanapka z serem
Serowa kanapka z serem
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • opakowanie ciemnego pieczywa,
  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 2 jajka,
  • 150 g sera Dziugas 12,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • koperek,
  • masło klarowane do smażenia,
  • bazylia,
  • sól, pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

Pieczywo ciemne kroimy w prostokątne porcje, niczym kanapki do szkoły. Szparagi kroimy na kawałki wielkości naszych kromek. Smażymy je na maśle klarowanym w trakcie podlewając 2 łyżkami wody, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Kiedy szparagi już są prawie gotowe, zabieramy się za kanapki. W tym celu jajka roztrzepujemy widelcem, pieczywo obtaczamy w jajku, następnie w serze Dziugas 12 i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Na kromkę pieczywa chrupiącego układamy porcję szparagów, przykrywamy drugą kromką i smażymy raz jeszcze. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z bazylią. Doprawiamy pieprzem i solą. Pomidorki kroimy w plasterki. Kanapki podajemy z serem śmietankowym i plasterkami pomidorków. 

Truskawki do kwadratu, chrupiące chipsy z sera z orzechami laskowymi, mus z gorzkiej czekolady - przepis krok po kroku

Truskawki do kwadratu
Truskawki do kwadratu
Truskawki do kwadratu
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 200 gsera Dziugas 24,
  • 60 g orzechów laskowych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 10 g żelatyny.

Sposób przygotowania:

Od czego zaczynamy? Od truskawek, w tym celu 4-5 owoców kroimy w plastry i układamy na pergaminie, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika do suszenia. Temp. 150 stopni, na około 30 minut. Ser Dziugas 24 mieszamy z miodem, orzechami i wykładamy na papier do pieczenia. Podobnie jak truskawki, wstawiamy do piekarnika i przygotowujemy w ten sposób chrupiące chipsy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, 100 ml śmietanki podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i zalewamy czekoladę. Po chwili mieszamy razem. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy partiami śmietankę, mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mus wylewamy do naczynia i schładzamy. Podajemy z truskawkami do kwadratu i chipsami serowo-orzechowymi.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości