W przepisach wykorzystany został ser Dziugas12, czyli ser dojrzewający 12 miesięcy. Cyfry na opakowaniu wskazują, ile miesięcy produkt dojrzewał. Ma on prosty, tzw. czysty skład: mleko, sól, podpuszczka oraz enzymy pochodzenia niezwierzęcego. Co więcej sery Dziugas nie zawierają laktozy, są więc odpowiednie dla osób z nietolerancją. Produkt powstaje z mleka najwyższej jakości, które pozyskiwane jest w okresie letnim. Twardy, długo dojrzewający ser to świetny pomysł zarówno na przekąskę jak i dodatek do dań śniadaniowych, lunchu czy kolacji.
Naleśniki chrupiące w serze - przepis krok po kroku
Składniki:
- szklanka mąki,
- 250 g sera Dziugas 12 w kawałku lub tartego,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki wody,
- 2 jajka,
- sól,
- szpinak młody,
- szczypiorek,
- 500 g boczniaków,
- passata pomidorowa,
- 3 szt. cebuli,
- cząber, kminek mielony,
- sól, pieprz czarny,
- olej rzepakowy,
- 2 dojrzałe awokado.
Sposób przygotowania:
Jajka, mleko, wodę łączymy razem, miksujemy z dodatkiem soli. Mieszamy z mąką. Jeżeli chcemy uzyskać naleśniki zielone dodajemy szpinak i miksujemy na jednolitą masę. Na gorącą patelnię rozsypujemy sowicie ser Dziugas 12, kładziemy usmażonego naleśnika i smażymy z jednej i drugiej strony. Na naleśnik układamy porcję farszu i podajemy.
Boczniaki układamy na pergaminie, skrapiamy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni czas około 20 minut. Podpieczone, delikatnie przyrumienione, rwiemy na kawałki. Na oleju przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy boczniaki pieczone, passatę i przyprawy. Awokado kroimy w plastry lub rwiemy na kawałki.
Serowa kanapka z serem - przepis krok po kroku
Składniki:
- opakowanie ciemnego pieczywa,
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- 2 jajka,
- 150 g sera Dziugas 12,
- 300 ml śmietanki 36%,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- koperek,
- masło klarowane do smażenia,
- bazylia,
- sól, pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
Pieczywo ciemne kroimy w prostokątne porcje, niczym kanapki do szkoły. Szparagi kroimy na kawałki wielkości naszych kromek. Smażymy je na maśle klarowanym w trakcie podlewając 2 łyżkami wody, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Kiedy szparagi już są prawie gotowe, zabieramy się za kanapki. W tym celu jajka roztrzepujemy widelcem, pieczywo obtaczamy w jajku, następnie w serze Dziugas 12 i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Na kromkę pieczywa chrupiącego układamy porcję szparagów, przykrywamy drugą kromką i smażymy raz jeszcze. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z bazylią. Doprawiamy pieprzem i solą. Pomidorki kroimy w plasterki. Kanapki podajemy z serem śmietankowym i plasterkami pomidorków.
Truskawki do kwadratu, chrupiące chipsy z sera z orzechami laskowymi, mus z gorzkiej czekolady - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek,
- 200 gsera Dziugas 24,
- 60 g orzechów laskowych,
- 2 łyżki miodu,
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 300 ml śmietanki 36%,
- 10 g żelatyny.
Sposób przygotowania:
Od czego zaczynamy? Od truskawek, w tym celu 4-5 owoców kroimy w plastry i układamy na pergaminie, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika do suszenia. Temp. 150 stopni, na około 30 minut. Ser Dziugas 24 mieszamy z miodem, orzechami i wykładamy na papier do pieczenia. Podobnie jak truskawki, wstawiamy do piekarnika i przygotowujemy w ten sposób chrupiące chipsy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, 100 ml śmietanki podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i zalewamy czekoladę. Po chwili mieszamy razem. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy partiami śmietankę, mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mus wylewamy do naczynia i schładzamy. Podajemy z truskawkami do kwadratu i chipsami serowo-orzechowymi.
Zobacz także:
- Ser żółty - który jest najlepszy i jak go wybrać?
- Przysmak z Polski na liście 10 najlepszych serów świata. Co o nim wiemy?
- Z czego robi się ser wegański? Jak go wykorzystać i przygotować?
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News