Materiał promocyjny

Świętujemy Dzień Sera. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Serowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
27 marca obchodzony jest Światowy Dzień Sera. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Plan przygotował niepowtarzalne dania z serem długodojrzewającym. Sprawdź jego przepisy na naleśniki chrupiące w serze, serowe kanapki i truskawki do kwadratu z serowymi chipsami.

W przepisach wykorzystany został ser Dziugas12, czyli ser dojrzewający 12 miesięcy. Cyfry na opakowaniu wskazują, ile miesięcy produkt dojrzewał. Ma on prosty, tzw. czysty skład: mleko, sól, podpuszczka oraz enzymy pochodzenia niezwierzęcego. Co więcej sery Dziugas nie zawierają laktozy, są więc odpowiednie dla osób z nietolerancją. Produkt powstaje z mleka najwyższej jakości, które pozyskiwane jest w okresie letnim. Twardy, długo dojrzewający ser to świetny pomysł zarówno na przekąskę jak i dodatek do dań śniadaniowych, lunchu czy kolacji.

Naleśniki chrupiące w serze - przepis krok po kroku

Naleśniki chrupiące w serze
Naleśniki chrupiące w serze
Naleśniki chrupiące w serze
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • szklanka mąki,
    • 250 g sera Dziugas 12 w kawałku lub tartego,
      • 3/4 szklanki mleka,
        • 1/3 szklanki wody,
          • 2 jajka,
            • sól,
              • szpinak młody,
                • szczypiorek,
                  • 500 g boczniaków,
                    • passata pomidorowa,
                      • 3 szt. cebuli,
                        • cząber, kminek mielony,
                          • sól, pieprz czarny,
                            • olej rzepakowy,
                              • 2 dojrzałe awokado.

                                Sposób przygotowania:

                                Jajka, mleko, wodę łączymy razem, miksujemy z dodatkiem soli. Mieszamy z mąką. Jeżeli chcemy uzyskać naleśniki zielone dodajemy szpinak i miksujemy na jednolitą masę. Na gorącą patelnię rozsypujemy sowicie ser Dziugas 12, kładziemy usmażonego naleśnika i smażymy z jednej i drugiej strony. Na naleśnik układamy porcję farszu i podajemy.

                                Boczniaki układamy na pergaminie, skrapiamy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni czas około 20 minut. Podpieczone, delikatnie przyrumienione, rwiemy na kawałki. Na oleju przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy boczniaki pieczone, passatę i przyprawy. Awokado kroimy w plastry lub rwiemy na kawałki.

                                Serowa kanapka z serem - przepis krok po kroku

                                Serowa kanapka z serem
                                Serowa kanapka z serem
                                Serowa kanapka z serem
                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                Składniki:

                                • opakowanie ciemnego pieczywa,
                                  • 2 pęczki zielonych szparagów,
                                    • 2 jajka,
                                      • 150 g sera Dziugas 12,
                                        • 300 ml śmietanki 36%,
                                          • kilka pomidorków koktajlowych,
                                            • koperek,
                                              • masło klarowane do smażenia,
                                                • bazylia,
                                                  • sól, pieprz czarny.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Pieczywo ciemne kroimy w prostokątne porcje, niczym kanapki do szkoły. Szparagi kroimy na kawałki wielkości naszych kromek. Smażymy je na maśle klarowanym w trakcie podlewając 2 łyżkami wody, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Kiedy szparagi już są prawie gotowe, zabieramy się za kanapki. W tym celu jajka roztrzepujemy widelcem, pieczywo obtaczamy w jajku, następnie w serze Dziugas 12 i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Na kromkę pieczywa chrupiącego układamy porcję szparagów, przykrywamy drugą kromką i smażymy raz jeszcze. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z bazylią. Doprawiamy pieprzem i solą. Pomidorki kroimy w plasterki. Kanapki podajemy z serem śmietankowym i plasterkami pomidorków. 

                                                    Truskawki do kwadratu, chrupiące chipsy z sera z orzechami laskowymi, mus z gorzkiej czekolady - przepis krok po kroku

                                                    Truskawki do kwadratu
                                                    Truskawki do kwadratu
                                                    Truskawki do kwadratu
                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                    Składniki:

                                                    • 500 g świeżych truskawek,
                                                      • 200 gsera Dziugas 24,
                                                        • 60 g orzechów laskowych,
                                                          • 2 łyżki miodu,
                                                            • 300 g gorzkiej czekolady,
                                                              • 300 ml śmietanki 36%,
                                                                • 10 g żelatyny.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Od czego zaczynamy? Od truskawek, w tym celu 4-5 owoców kroimy w plastry i układamy na pergaminie, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika do suszenia. Temp. 150 stopni, na około 30 minut. Ser Dziugas 24 mieszamy z miodem, orzechami i wykładamy na papier do pieczenia. Podobnie jak truskawki, wstawiamy do piekarnika i przygotowujemy w ten sposób chrupiące chipsy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, 100 ml śmietanki podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i zalewamy czekoladę. Po chwili mieszamy razem. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy partiami śmietankę, mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mus wylewamy do naczynia i schładzamy. Podajemy z truskawkami do kwadratu i chipsami serowo-orzechowymi.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                  Materiał promocyjny
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana