Przepisy kulinarne

Z czego robi się ser wegański? Jak go wykorzystać i przygotować?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
iStockphoto krblokhin/Getty Images

Ser wegański zwykle wytwarza się z produktów takich jak ziemniaki, orzechy czy ciecierzyca, choć czasem wykorzystuje się też inne warzywa, np. marchewka. Ser wegański nie odbiega szczególnie smakiem od tego zrobionego z mleka, dlatego może być dobrą alternatywą lub po prostu kulinarną ciekawostką.

Ser wegański może przypominać sery żółte, białe, a nawet tak specyficzny produkt, jak ser feta, dlatego z powodzeniem jest stosowany jako zamiennik. Mogą zachwycić się nim nie tylko weganie, lecz także osoby z nietolerancją laktozy. Jakie są sposoby wyrabiania wegańskiego sera?

Z czego wyrabia się sery wegańskie?

Sery wegańskie wyrabia się z różnych roślinnych produktów spożywczych. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten na ser wegański z ziemniaków, który można wykonać nawet w domu. Inne pomysły to m.in. ser z marchewki, kalafiora albo dyni, a także z roślin strączkowych, takich jak fasola lub ciecierzyca. Niekiedy do produkcji wykorzystuje się również kaszę, np. jaglaną, a także mleko i olej kokosowy. Prawdziwym wegańskim przysmakiem są sery z migdałów i orzechów, np. Nerkowców, z których zazwyczaj wykonuje się ser biały, np. twarożek lub feta, idealne do sałatek.

W sklepach są dostępne różne odmiany tego typu produktów dla wegan. Mogą to być nie tylko wegańskie sery białe i żółte, lecz także np. serki do smarowania kanapek, w tym m.in. z dodatkiem czosnku czy papryki. Występują też w rozmaitych formach – zamknięte w kubeczku, sprzedawane w całym kawałku albo w gotowych plastrach. Kupując sery wegańskie, należy pamiętać, że sama etykietka nie gwarantuje, że produkt ten jest zdrowy. To częsty błąd osób, które dopiero testują tego typu dietę bądź po prostu chcą ograniczyć nabiał. Zawsze powinno się starannie sprawdzać skład, aby mieć pewność, że dany ser wegański rzeczywiście nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków.

Jak wykorzystać sery wegańskie?

Ponieważ sery wegańskie nie odbiegają zbyt mocno smakiem od tych wykonywanych z mleka, mogą być z powodzeniem stosowane jako ich zamiennik. Czasem są one wręcz nie do odróżnienia. Doskonale nadają się do kanapek, zapiekanek, domowej pizzy, a także do pysznych sałatek. Można też nimi po prostu posypywać potrawy, np. wegańskie spaghetti. Wiele zależy od typu sera.

Sery wegańskie mają nie tylko smak, lecz także właściwości podobne do produktów mlecznych. Doskonale topią się w wyższych temperaturach, dzięki czemu po usmażeniu lub upieczeniu potrawy nawet nie widać różnicy między daniem bardziej tradycyjnym a tym w stylu wege.

Jak zrobić ser wegański w domu?

Chociaż sery wegańskie można już kupić w wielu sklepach, w tym również w największych sieciach handlowych, warto też przygotować je w domu. Niektórych z pewnością przekona fakt, że wyrabiając ser wegański samodzielnie, mają kontrolę nad jego składem, innych natomiast skusi perspektywa kulinarnych eksperymentów. Niezależnie od motywacji, warto spróbować przygotować ten produkt samemu. Jednym z najpopularniejszych domowych przepisów jest wegański ser z ziemniaków.

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • ok. 5 łyżek płatków drożdżowych,
  • 1 łyżka oleju, np. rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. 1Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie.
  2. 2Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na oleju.
  3. 3Wszystkie składniki wrzuć do blendera i starannie zmiksuj.
  4. 4Dokładnie wybierz masę z urządzenia i przełóż ją do pojemnika.
  5. 5Włóż ser do lodówki na co najmniej pół godziny.

Tak przygotowany ser wegański jest idealny do kanapek, zapiekanek, a nawet wegańskiej pizzy.

Do wykonania twarożku lub innego białego sera idealne są nerkowce. Najprostszy przepis na orzechowy ser wygląda podobnie do procesu wytwarzania mleka roślinnego.

Składniki (na ok. 200 g):

  • 200 g orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. 1Namocz nerkowce w wodzie, najlepiej pozostaw je w niej na całą noc.
  2. 2Odcedź orzechy i przełóż je do blendera.
  3. 3Dodaj sok z cytryny i starannie zmiksuj.
  4. 4Dodaj przyprawy i zmiksuj ponownie, aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. 5Jeżeli wegański ser nie osiągnął prawidłowej konsystencji, możesz dodać do niego odrobinę wody i ponownie zblendować.
  6. 6Po uzyskaniu pożądanej formy przełóż krem do innego naczynia, np. słoika.

Ser wegański z orzechów nerkowca można dowolnie doprawiać, np. słodką lub ostrą papryką albo suszonymi ziołami. Doskonale smakuje m.in. na kanapkach z pieczywa pełnoziarnistego.

Ser wegański może być ciekawym zamiennikiem tego tradycyjnego. Warto go spróbować, nawet jeżeli na co dzień preferuje się kuchnię mięsną oraz produkty mleczne.

Dobrze skomponowana dieta wegańska powinna obfitować w ważne dla naszego organizmu białki. Jakie są niemięsne źródła? Szczegóły w materiale.

Zobacz także:

Damian Kordas o swojej ostatniej książce kulinarnej: "Inspiracją było po części moje życie" [WYWIAD]

Sezon na śliwki czas zacząć! Przepisy Jaśka Kuronia na knedle, dżem, tartę i crumble

Pączki, krewetki i krokieciki, czyli imprezowe hity Piotra Kucharskiego

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości