Słynny kucharz postanowił przekonać się na własnej skórze, jak wygląda niezwykle wymagająca praca na stołówce, w której obiady wydaje się dla setek uczniów.
Zima daje się we znaki, a ujemna temperatura, śnieg i lód będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele tygodni. W taką aurę chcemy pomóc tym stworzeniom, które zimują obok nas, czyli ptakom, jeżykom lub nawet liskom. Jednak nie zawsze robimy to dobrze. O tym, jak pomagać z głową, powiedział w Dzień Dobry TVN Adam Wajrak, dziennikarz i aktywista na rzecz przyrody.
W bydgoskiej bazylice powstała ogrzewalnia dla osób w kryzysie bezdomności. Przychodzący tam ludzie mają również zagwarantowaną opiekę lekarską, a także wikt i opierunek. Kto jeszcze może uzyskać wsparcie w tym niezwykłym miejscu? Przestawiamy sylwetkę ks. Sławomira Bara, który się nim opiekuje.
Paragony grozy za posiłki skutecznie mogą zepsuć nam urlop. Podpowiadamy, jak oszczędzać na jedzeniu w czasie wakacji. Najważniejsze decyzje dotyczą tego, czy wybrać nocleg z jedzeniem czy bez, gotować samemu czy stołować się w restauracjach oraz jak przeżyć wakacje z dziećmi, które cały czas kuszone są na deptakach lodami, goframi i kolorowymi deserami.
Od września rodzice jeszcze silniej odczują skutki inflacji. Ceny żywności na stołówkach szkolnych znacząco wzrosną. Oznacza to, że będzie trzeba zapłacić więcej za gorsze jakościowo jedzenie. O jakich kwotach mowa?
Kinga Rusin: "Żyjemy w świecie marketingu stworzonego przez hodowców zwierząt. Nie potrzebujemy mięsa"! Piotr Kraśko: "... ja mam te same wyniki co Kinga, pożerając ogromne ilości mięsa". O jedzeniu mięsa i diecie wegetariańskiej w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Moniką Stromkie-Złomaniec i Iwoną Zasuwą. Czy mięso jest niezbędne w diecie dziecka? Jak je zastępować, aby zbilansować dietę?
Zbilansowana dieta skraca czas leczenia. Niedożywiony pacjent może spędzić w szpitalu więcej czasu. Dlaczego polskie szpitale karmią swoich pacjentów niesmacznym i mało wartościowym jedzeniem? Ile kosztuje dzienne menu pacjenta? I dlaczego doszło do zatruć pokarmowych w pięciu warszawskich szpitalach? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.