Słynny kucharz postanowił przekonać się na własnej skórze, jak wygląda niezwykle wymagająca praca na stołówce, w której obiady wydaje się dla setek uczniów.
Zima daje się we znaki, a ujemna temperatura, śnieg i lód będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele tygodni. W taką aurę chcemy pomóc tym stworzeniom, które zimują obok nas, czyli ptakom, jeżykom lub nawet liskom. Jednak nie zawsze robimy to dobrze. O tym, jak pomagać z głową, powiedział w Dzień Dobry TVN Adam Wajrak, dziennikarz i aktywista na rzecz przyrody.
W bydgoskiej bazylice powstała ogrzewalnia dla osób w kryzysie bezdomności. Przychodzący tam ludzie mają również zagwarantowaną opiekę lekarską, a także wikt i opierunek. Kto jeszcze może uzyskać wsparcie w tym niezwykłym miejscu? Przestawiamy sylwetkę ks. Sławomira Bara, który się nim opiekuje.
Paragony grozy za posiłki skutecznie mogą zepsuć nam urlop. Podpowiadamy, jak oszczędzać na jedzeniu w czasie wakacji. Najważniejsze decyzje dotyczą tego, czy wybrać nocleg z jedzeniem czy bez, gotować samemu czy stołować się w restauracjach oraz jak przeżyć wakacje z dziećmi, które cały czas kuszone są na deptakach lodami, goframi i kolorowymi deserami.
Jak powinno wyglądać menu dla najmłodszych?
Zdjęcia niezbyt apetycznie wyglądających dań trafiły do sieci.
Od września rodzice jeszcze silniej odczują skutki inflacji. Ceny żywności na stołówkach szkolnych znacząco wzrosną. Oznacza to, że będzie trzeba zapłacić więcej za gorsze jakościowo jedzenie. O jakich kwotach mowa?
Kinga Rusin: "Żyjemy w świecie marketingu stworzonego przez hodowców zwierząt. Nie potrzebujemy mięsa"! Piotr Kraśko: "... ja mam te same wyniki co Kinga, pożerając ogromne ilości mięsa". O jedzeniu mięsa i diecie wegetariańskiej w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Moniką Stromkie-Złomaniec i Iwoną Zasuwą. Czy mięso jest niezbędne w diecie dziecka? Jak je zastępować, aby zbilansować dietę?
Zbilansowana dieta skraca czas leczenia. Niedożywiony pacjent może spędzić w szpitalu więcej czasu. Dlaczego polskie szpitale karmią swoich pacjentów niesmacznym i mało wartościowym jedzeniem? Ile kosztuje dzienne menu pacjenta? I dlaczego doszło do zatruć pokarmowych w pięciu warszawskich szpitalach? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.