Przedszkolne i szkolne jedzenie z piekła rodem. Jak powinno wyglądać menu dla najmłodszych?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Przedszkolne jedzenie z piekła rodem
Przedszkolne jedzenie z piekła rodem
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
W sieci zrobiło się głośno wokół fatalnie wyglądających posiłków, jakie dostawały dzieci w pewnym przedszkolu w Międzyborzu na Dolnym Śląsku. Rozwodniona zupa czy dania przypominające papki nie zachęcały dzieci do jedzenia. Po kontroli sanepidu dyrektorka placówki zrezygnowała z pracy. My natomiast postanowiliśmy przyjrzeć się stołówkowemu jedzeniu. Jak powinno wyglądać? O tym opowiedziała nam dietetyczna i dyplomowana specjalistka ds. żywienia dzieci Michalina Klukowska.

Monotonne posiłki z przedszkola

Większość z nas w pamięć zapadły przedszkolne posiłki, których z całego serca nienawidziliśmy, a w życiu dorosłym omijamy szerokim łukiem. Nic dziwnego. Jako dzieci mamy zupełnie inny smak, gust i preferencje żywieniowe. Zdaniem specjalistki kluczowa jest także forma podania. Wszelkie papki i rozwodnione posiłki nie będą zachęcać maluchów do spożywania. Regułą jest, aby na talerzu było bardziej kolorowo, różnorodnie, fajnie i apetyczni dla oka. Nie ma co ukrywać – jemy oczami. Ładnie podany posiłek, lepiej nam smakuje.

Kuchnia w placówkach powinna być także odżywcza i zdrowa. Nie bez powodu mówi się o tym, by dieta dziecka, i nie tylko dziecka, była zróżnicowana. Chodzi tu m.in. o dostarczanie organizmowi mikro i makroskładników z różnych źródeł. Jest to też ważne dla prawidłowego rozwoju mikroflory jelitowej. Nie zapominajmy, że w młodym wieku u dzieci zachodzi wiele procesów energochłonnych: wzrost kości, przyrost masy mięśniowej, rozwój funkcji mózgu, dojrzewanie. Jedzenie powinno dostarczyć maluchowi energii.

Michalina wyjaśniła, że okres żłobkowy, przedszkolny to najważniejszy czas dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Ograniczając dziecko do jednolitych posiłków, możemy przyczynić się np. do rozwoju wybiórczości pokarmowej. To spowoduje, że w przyszłości dziecko nie będzie otwarte na poznawanie nowych smaków.

Żywienie dzieci – na co zwracać uwagę:

  • urozmaicenie posiłków – organizm może korzystać z wielu składników mineralnych i witamin,
    • właściwa kaloryczność diety – zapobieganie nadwadze i otyłości, ale też niedożywieniu,
      • wapń oraz witamina D – odpowiedzialne za prawidłowy wzrost kości,
        • kwasy tłuszczowe DHA i EPA oraz żelazo – ze względu na ich wpływ na rozwój układu nerwowego.

          Jak powinien zatem wyglądać talerz zdrowego posiłku? Zdaniem specjalistki optymalny posiłek składa się z pieczonej piersi z kurczaka pokrojonej w plasterki, kaszy (pęczak, jaglanej), ryżu, ziemniaków, warzyw np. surówki z marchewki i jabłka, gotowanej fasolki szparagowej z odrobiną oleju lnianego i szklanki wody niegazowanej. Niestety na stołówkach szkolnych często na pierwszym miejscu są węglowodany. Dlaczego?

          - Te warzywa, owoce zawsze były gdzieś z boku. Żyjemy też w takim klimacie, kiedy zaledwie przez kilka miesięcy mamy dostęp do fajnych, smacznych warzyw sezonowych. Nie możemy się jednak skupiać na jednym produkcie. Warzywa mają kolory i te kolory mówią nam o składnikach odżywczych i witaminach, jakie w nich są - powiedziała ekspertka.

          zdrowa dieta
          zdrowa dieta
          zdrowa dieta
          Źródło: materiał prasowy

          Żywienie w szkołach i przedszkolach

          Jak wygląda żywienie w szkołach i kto odpowiedzialny jest za prawidłowe diety maluchów?

          - Jeżeli chodzi o żywienie w szkołach czy przedszkolach to mamy tutaj dwa warianty. Może być to albo własna kuchnia i wtedy jest kucharka, czy kilka pań kucharek, może też być catering. Nad żywieniem w przedszkolu powinna czuwać osoba, która jest w tym przeszkolona. Jest to ekspert do żywienia - powiedziała Michalina Klukowska.

          Jak się okazuje, w 2016 roku powstało rozporządzenie, które mówi o tym, jak żywienie w placówkach powinno wyglądać. Są tam rekomendacje dla przedszkoli.

          - Można zgłosić się do dyrektora lub osoby, która zajmuje się żywieniem w placówce. Jeżeli spotkamy się z murem, możemy zgłosić się do państwowej inspekcji sanitarnej, a konkretnie do sanepidu. Trzeba mieć jednak dowody, ze faktycznie coś jest nie tak - powiedziała Michalina.

          Stołówkowe wspomnienia – jakie posiłki zapisały się w pamięci dorosłych?

          Jedzenie w przedszkolu i szkole dla jednych było przyjemnością dla innych istnym koszmarem. Jak po latach wspominamy stołówki?

          - "Uwielbiałam mizerię, była przepyszna. Jak do tego były mielone i ziemniaki, to było moje ulubione danie", "Lubię pierogi z serem", "ja to jadłam kluski na parze" – słyszymy w materiale Dzień Dobry TVN.

          Nie w każdej placówce było jednak tak dobrze. Na czarnej liście potraw znalazły się: ryż z truskawkami, wątróbki. Co więcej, zdarzały się także sytuacje, kiedy to dla starszych klas brakowało drugiego dania. Obiad kończył się więc na zupie.

          Jedzenie ze szkolnej stołówki
          Źródło: Dzień Dobry TVN

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobacz także:

          Autor: Nastazja Bloch

          Reporter: Sylwia Witas

          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana