Materiał promocyjny

Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Street food – smaki świata na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowy street food to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad, a przy tym zdrowszy niż dania prosto z ulicy. Jednocześnie to świetna okazja do kulinarnych podróży bez ruszania się z domu. Jak je przygotować? Pokazał to Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kukurydziana tortilla z wołowiną

Kukurydziana tortilla z wołowiną
Kukurydziana tortilla z wołowiną
Kukurydziana tortilla z wołowiną
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (antrykot, polędwica i rostbef),
  • 10 taco (meksykańskich tortilli kukurydzianych),
  • 2 dojrzałych awokado hass,
  • pęczek kolendry,
  • 2 dużych białych cebul,
  • dojrzała limonka.

Składniki na marynatę:

  • 50 ml oliwy,
  • sok z limonki oraz skórka otarta,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka soli kłodawskiej,
  • łyżeczka kminu rzymskiego ziarna,
  • 1/2 łyżeczka chipotle,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę,
  • 1/3 pęczku świeżej kolendry,
  • 1/3 łyżeczki ziarna pieprzu kolorowego.

Składniki na salsę mango na 4 porcje:

  • dojrzałe i miękkie mango,
  • mała lub pół dużej cebuli czerwonej,
  • mały kawałek papryki chili,
  • 1/3 pęczka kolendry (zależy jaki pęczek),
  • 1/3 pęczek mięty (zależy jaki pęczek),
  • 1/2 sok z limonki,
  • sól.

Składniki na salse Roja na 4 porcje:

  • 3-4 g pomidory,
  • papryka jalapeno,
  • 1/2 białej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na mniejsze plastry, następnie przygotuj marynatę. W czasie, kiedy mięso będzie się marynować przygotuj salsę mango oraz Roja. Mięso wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, aby miało temperaturę pokojową. Smaż na rozgrzanej patelni. Polej marynatą i grilluj na średnio wysmażone. Czas grillowania, zależy od grubości mięsa. Możesz użyć termometru, wówczas grillujemy do uzyskania temperatury: 60-65 st. C. Tak przygotowane mięso odstawiamy, aby odpoczęło.

Cebule oraz awokado kroimy w plastry, limonkę kroimy na ćwiartki, a kolendrę siekamy.

Tortillę podgrzewamy na ruszcie, a następnie kroimy mięso i układamy na plackach lub taco. Dodajemy przygotowane składniki, kolendrę oraz skrapiamy sokiem z limonki.

Marynata:

Przygotuj torebki strunowe, następnie do moździerza włóż przyprawy: sól, kmin rzymski, chipotle, majeranek, czosnek oraz pieprz. Dodaj oliwę z oliwek i połącz ze sobą składniki na jednolitą masę.

Mięso przełóż do torebki strunowej, dodaj przygotowaną marynatę i pozostałe składniki. Pozostaw w lodówce na 2/3 godz. lub dłużej. Pamiętaj, aby przed grillowaniem wyjąc mięso z lodówki, aby miało pokojową temperaturę.

Salsa Mango:

Mango pokój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Z chili możesz usunąć pestki, chyba że lubisz ostre - wówczas pozostaw. Dodaj do składników: posiekaną kolendrę, miętę, przyprawy oraz limonkę. Pozostaw do przegryzienia.

Salsa Roja:

Pomidory, papryczkę oraz cebulę ułóż na grillu i przypal do uzyskania śladów przypalenia. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę. Na pytani rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowany sos przez około 15 minut. Zależy nam na odparowaniu wody.

Kanapka Cezar ze Schabowym

Kanapka Cezar ze Schabowym
Kanapka Cezar ze Schabowym
Kanapka Cezar ze Schabowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 podłużne szerokie bułeczki,
  • 4 kotlety schabowe bez kości,
  • 4 jajka „0”,
  • panko,
  • mąka pszenna do panierki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 4 sałaty rzymskie,
  • 350 g sera parmezan,
  • cytryna,
  • 150 g majonezu,
  • łyżka ostrej musztardy Dijon,
  • filet anchois z sardeli,
  • 2 główki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 g masła,
  • parmezan,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C, następnie główki czosnku zawiń w folię aluminiową i piecz do chwili aż czosnek będzie miękki, czyli około 45 min. Wystudzony czosnek przełóż do miękkiego masła, dodaj poszatkowaną pietruszkę, sól, pieprz oraz parmezan. Dokładnie wymieszaj.

Schab rozbij, następnie wypanieruj w rozbełtanym jajku, mące, jajku i na końcu w panko. Smaż, aż będzie chrupiący.

Bułki przekrój na pół, ale nie do końca. Następnie z obu storn wysmaruj masłem czosnkowym i zetrzyj obficie parmezanem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min.

Sałatę rzymską pokrój na kawałki i przełóż do miski, dodaj: parmezan, sok z cytryny, majonez, musztardę, anchois. Dokładnie wymieszaj.

Na gorące bułki wyłóż kotleta, następnie sałatę i dużo parmezanu.

Burger z chrupiącym kurczakiem

Burger z chrupiącym kurczakiem
Burger z chrupiącym kurczakiem
Burger z chrupiącym kurczakiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 udka trybowane z kurczaka,
  • 1 litr oleju rzepakowego,
  • 100 g mąki pszennej.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki keczupu,
  • 4 łyżki majonezu,
  • szalotka.

Dodatkowo:

  • 4 bułki do burgerów Brioszka,
  • sałata rzymska,
  • 4 płaty goudy wędzonej,
  • pomidor,
  • czerwona cebula.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja od szczęśliwych kur,
  • 2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Uda wytrybowane opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Następnie do miski dodaj wszystkie składniki opisane w składnikach na ciasto. Dokładnie je połącz ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.

W garnku rozgrzej olej do 180 st. C. Następnie zanurz w przygotowanym cieście kawałki kurczaka i pozostaw na około 10 min. Przełóż mięso do mąki, usuń nadmiar i smaż w głębokim tłuszcz.

Tak wysmażone kurczaki przełóż na papier do kuchenny i odsącz nadmiar tłuszczu.

W miseczce wymieszaj ze sobą keczup z majonezem oraz dodaj poszatkowaną szalotkę. Jeżeli lubisz wersję na ostro, dodaj kilka kropel ostrego sosu z papryczek.

Bułki przekrój na pół, grilluj na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie dolną bułkę posmaruj sosem, ułóż liść sałaty, kurczaka z plastrem sera, następnie warzywa. Wierzchnią bułkę również posmaruj sosem.

Streed foodowe Hot Dogi

Streed foodowe Hot Dogi
Streed foodowe Hot Dogi
Streed foodowe Hot Dogi
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 wysokiej jakości kiełbasy,
  • 4 bułki maślne lub paluch podłużny do hot dogów,
  • 50 g piklowanych ogórków,
  • 5 plastrów z boczku,
  • cienki szczypior,
  • prażona cebula,
  • keczup i musztarda,
  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka majeranu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Kiełbasę zawiń w boczek i grilluj na rozgrzanej suchej patelni. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku. Dodaj cukier, majeranek, sól i pieprz. Smaż przez około 15 min., cały czas mieszając. Bułeczkę grilluj na rozgrzanym grillu.

Następnie do bułeczki dodaj keczup, musztardę oraz grillowaną kiełbasę. Dodaj piklowane ogórki oraz kapustę kiszoną. Całość udekoruj prażoną cebulką.

Kiełbasa do hotdogów
Kiełbasa do hotdogów
Kiełbasa do hotdogów
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na prażoną cebulę:

  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzany olej dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu mieszając. Cały proces będzie trwał około 20 minut.

Zmywanie naczyń nigdy nie było prostsze

Przygotowane przez naszego kucharza dania wymagają wykorzystania wielu naczyń. Zdarza się, że miski czy garnki po gotowaniu wymagają mocnego szorowania. Z pomocą przychodzi Somat. Kapsułka nadaje czystość, połysk i, co istotne, działa w niskich temperaturach. Przy jej zastosowaniu, naczynia będą wyglądać jak nowe.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości