Ziemniaki w mleku kokosowym
Składniki:
700 g słodkich ziemniaków
2 łyżki oleju
400 g zielonego groszku
2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
2 papryczki chili
3 łyżeczki kurkumy
400 ml mleka kokosowego
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w 2 cm kostkę.
Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Dodajemy ziarna gorczycy. Podgrzewamy aż zaczną strzelać. Dodajemy posiekane chili, ziemniaki i groszek. I smażymy kilka minut. Dodajemy 400 ml wody i kurkumę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy aż ziemniaki będą półmiękkie. Dodajemy mleko kokosowe, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez pokrywki aż ziemniaki będą miękkie.
Zapiekanka Dauphinoise
Składniki:
1 kg małych ziemniaków
400 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
2 ząbki czosnku
100 g dobrego żółtego sera np. Gruyere
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do miski z wodą, aby nie ściemniały. W rondlu na wolnym ogniu gotujemy śmietanę, mleko i czosnek. Ziemniaki osuszamy na ręczniku i dodajemy do rondelka. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez 30-35 min.
Rozmarynowe ziemniaki z patelni
Składniki:
1 kg ziemniaków
3-4 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Układamy warstwę ziemniaków. Przyprawiamy solą, pieprzem, igiełkami rozmarynu i czosnkiem. Układamy tak warstwy ziemniaków aż wykorzystamy wszystkie składniki. Całość polewamy oliwą z oliwek i smażymy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
Marynowane młode ziemniaczki
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
mały pęczek mięty i pietruszki
3 szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek i wody
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. W tym czasie miksujemy zioła, szalotki, czosnek aż utworzą pastę. Dodajemy oliwę z oliwek, wodę i przyprawy. Ziemniaki odcedzamy, lekko nakłuwamy widelcem i mieszamy z ziołową salsą.
Pieczone ziemniaki
Składniki:
4 duże ziemniaki do pieczenia
olej
Krem:
200 g sera do kanapek
sok z cytryny
odrobina skórki otartej z cytryny
sól
pieprz
Dodatki:
wędzony łosoś
szczypiorek
kapary
4 plasterki boczku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220ºC. Ziemniaki dokładnie myjemy, wycieramy i smarujemy olejem. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 25 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190ºC i pieczemy ok. godziny aż będą miękkie i miały chrupiącą skórkę. Przed podaniem nacinamy na krzyż i rozchylamy, aby zrobić miejsce na krem.
Serek mieszamy z odrobiną soku i skórki z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do środka każdego z ziemniaków. Na kremie układamy łososia, posypujemy szczypiorkiem i kaparami.
Boczek smażymy na suchej patelni aż będzie chrupiący. Układamy po plasterku na każdym z ziemniaków.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN