Papryka faszerowana, sałatka z dynią i łosoś w sosie z pomidorów. Ciekawe przepisy Darii Ładochy

Łosoś na patelni
Justyna Rojek/East News
Zastanawiasz się, co przygotować na sobotni obiad? Skorzystaj z propozycji na dania pełne warzyw. Poznaj przepis na faszerowaną paprykę z ziołową komosą ryżową, sałatkę z pieczoną dynią, łososia w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem chorizo i pieczone ziemniaki.

Faszerowane, kolorowe papryki z ziołową komosą ryżową i serem

Składniki na faszerowane papryki:

  • 6 kolorowych papryk
  • 1 czerwona cebula posiekana w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 10 suszonych pomidorów pociętych w paski
  • garść kaparów
  • świeże zioła: bazylia, oregano, zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka w przyprawie
  • ser dojrzewający
  • oliwa z oliwek
  • 2 papryczki chili

Jak przygotować papryki faszerowane?

Z papryk odetnij "kapelusik" i wydrąż je w środku z białych błonek i pestek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, Podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj komosę ryżową, suszone pomidory i kapary. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekane świeże zioła, paprykę wędzoną oraz starty ser. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wstaw papryki do piekarnika i zapiekaj około 25 minut. Na koniec posyp jeszcze z wierzchu serem i dodaj świeżo mielony pieprz oraz posiekaną papryczkę chili. Pozostaw w piekarniku kolejne 5 minut ustawiając piekarnik na opcję z termoobiegiem.

Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami z sosem malinowym i serem

Składniki na sałatkę z pieczoną dynią:

  • 400 g dyni obranej ze skórki i pociętej na mniejsze kawałki
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta cynamonu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść liści szpinaku
  • garść rukoli
  • liście sałaty rzymskiej
  • 10 suszonych pomidorów
  • ser dojrzewający
  • 10 orzechów włoskich
  • czerwona papryka marynowana
  • garść orzechów pini
  • Składniki sosu:
  • 500 g malin
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Jak przygotować sałatkę z pieczoną dynią?

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj dynię i posyp papryką wędzoną oraz cynamonem - na koniec skrop oliwą. Zapiekaj około 30 minut aż dynia stanie się miękka. Na półmisek wyłóż wszystkie rodzaje sałat. Dodaj dynię, suszone pomidory, orzechy włoskie i piniowe oraz ser. Następnie przygotuj sos: W rondelku umieść maliny i podgrzewaj z miodem aż się rozpadną. Następnie dodaj oliwę, ocet i musztardę i całość wymieszaj. Podawaj z sałatą.

Justyna Rojek/East News

Łosoś w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem chorizo, ziemniaków i sera

Składniki na łososia w sosie z pomidorów i chorizo:

  • 4 filety z łososia bez skóry
  • 500 g świeżych pomidorów obranych ze skóry
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano w przyprawie
  • świeże oregano
  • ser
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować łososia w sosie z pomidorów z chorizo?

Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj cienko pokrojone chorizo. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w cienkie talarki, podlej wodą i chwilę duś pod przykryciem wraz z przyprawami: solą, pieprzem i oregano. Następnie dodaj pomidory obrane ze skórki i duś na wolnym ogniu aż pomidory odparują wodę. Na koniec dodaj łososia i ugotuj go w sosie. Na koniec posyp serem i dodaj świeże oregano.

Justyna Rojek/East News

Pieczone ziemniaki z sosem ziołowym, posypane serem

Składniki na pieczone ziemniaki:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • sól, pieprz, czerwona papryka w przyprawie, oregano w przyprawie
  • oliwa truflowa
  • 1 łyżka masła
  • ser
  • Sos ziołowy:
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • świeże zioła: tymianek, zielona pietruszka, koperek, oregano
  • podprażone płatki migdałowe
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • Do podania: sałata rzymska, liście szpinaku, płatki migdałowe

Jak przygotować pieczone ziemniaki?

Piekarnik nastaw na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż ziemniaki, dodaj przyprawy i skrop oliwą truflową oraz masłem. Wstaw do piekarnika na 45 minut. Po około 30 minutach posyp serem i wstaw na kolejne 10 lub 15 minut - tak by ser stał się złocisty. W tym czasie przygotuj sos: połącz jogurt z przyprawami, ziołami posiekanymi oraz musztardą i miodem. Podawaj ziemniaki na liściach sałaty i szpinaku z sosem i prażonymi migdałami.

Justyna Rojek/East News

Zobacz także:

Zobacz wideo: Jedz kolorowo. Co oznaczają dla naszego zdrowia kolory warzyw?

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Jola Marat

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości