Materiał promocyjny

Zapiekane cykorie, szybki jabłecznik z patelni i mule z trawą cytrynową - pyszne dania Grzegorza Zawieruchy

Proste i smaczne dania z patelni
Zapiekane cykorie w szynce w sosie beszamel, szybki jabłecznik z patelni i mule z trawą cytrynową - takie pyszności przygotował dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha.

Zapiekane cykorie w szynce w sosie beszamel

Składniki na zapiekane cykorie w szynce:

  • 5 cykorii
  • 10 plasterków wędzonej szynki
  • 20 dkg tartego żółtego sera
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Jak przygotować zapiekane cykorie w szynce:

Cykorię opłukać i przekroić na pół, a następnie gorzkawe głąby ze środka delikatnie usunąć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 4-5 minut. Odsączyć i zostawić na sicie, aż dobrze ocieknie. Przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć. Powoli dodawać mleko cały czas mieszając, dodać gałkę muszkatołową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć garnek z ognia i dodać połowę tartego sera, dokładnie mieszając.

Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć cykorię zawiniętą w szynkę i polać sosem.

Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie posypać cykorie resztą startego sera i zapiekać aż ser się zrumieni.

Szybki jabłecznik z patelni

Składniki na szybki jabłecznik:

  • 2 średnie jabłka
  • szklanka mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka rumu
  • 2 jajka
  • szczypta proszku waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • cukier puder do dekoracji

Jak przygotować szybki jabłecznik:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dwiema łyżkami masła. Po chwili posypujemy cukrem trzcinowym i obsmażamy na dużym ogniu, aż nabiorą złocistego koloru. W tym samym czasie mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, mleko i rum. Łączymy dobrze suche składniki z mokrymi. Przygotowaną masę wlewamy na patelnię, gdzie obsmażaliśmy jabłka. Na małym ogniu obsmażamy około 6-8 minut. Po tym czasie przerzucamy ciasto na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Mule z trawą cytrynową

Składniki na mule:

Kokosowa redukcja:

  • 3 nasiona kardamonu
  • 2 laski trawy cytrynowej
  • 2 liście kafir
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki śmietany kokosowej

Wywar z muli:

  • 500 g muli
  • 100 ml białego wina wytrawnego

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku (posiekany)
  • 3 cm świeżego imbiru (starty)
  • 1/2 ostrej chili
  • 1/2 dużej cebuli (posiekanej w kostkę)
  • mała czerwona papryka (pokrojona w drobną kostkę)
  • 150 ml wywaru z muli
  • garść listków bazylii
  • limonka (skórka i sok)

Jak przygotować mule:

Kardamon miażdżymy, trawę cytrynową siekamy i razem z liśćmi kafir oraz ziarnami kolendry wrzucamy na patelnię i lekko podgrzewamy, aż uwolni się aromat. Dolewamy mleko kokosowe oraz śmietanę i redukujemy do uzyskania 1/3 płynu.

Do mocno rozgrzanego garnka wrzucamy oczyszczone muszle oraz dodajemy białe wino. Przykrywamy i parujemy ok. 3 minuty. Po tym czasie wlewamy 50 ml wody, przykrywamy i gotujemy kolejne 2 minuty. Potrząsamy garnkiem, aby mieć pewność, że wszystkie muszle równo się ugotują. Wyłączamy ogień, nieotwarte muszle wyrzucamy, resztę przekładamy do miski, a płyn zlewamy do osobnego naczynia.

Do osobnego garnka wlewamy oliwę z oliwek, ustawiamy ogień na średni i dodajemy imbir, czosnek oraz chili. Lekko szklimy, a następnie dodajemy cebulę oraz czerwoną paprykę oraz kokosową redukcję, którą przygotowaliśmy wcześniej. Kiedy zmiękną (ok. 3 minuty), dodajemy płyn z gotowania muszli i ciągle mieszając redukujemy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy muszle, posiekaną bazylię, skórkę oraz sok z cytryny.

Do przygotowania potraw Grzegorz Zawierucha wykorzystał akcesoria dostępne pod tym adresem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień

Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne dania z cukinii – inspiracje idealne na letnie dni

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!