Materiał promocyjny

Zapiekane cykorie, szybki jabłecznik z patelni i mule z trawą cytrynową - pyszne dania Grzegorza Zawieruchy

Proste i smaczne dania z patelni
Zapiekane cykorie w szynce w sosie beszamel, szybki jabłecznik z patelni i mule z trawą cytrynową - takie pyszności przygotował dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha.

Zapiekane cykorie w szynce w sosie beszamel

Składniki na zapiekane cykorie w szynce:

  • 5 cykorii
    • 10 plasterków wędzonej szynki
      • 20 dkg tartego żółtego sera
        • 1/2 litra mleka
          • 2 łyżki mąki
            • 2 łyżki masła
              • szczypta gałki muszkatołowej
                • ząbek czosnku (opcjonalnie)
                  • sól i pieprz

                    Jak przygotować zapiekane cykorie w szynce:

                    Cykorię opłukać i przekroić na pół, a następnie gorzkawe głąby ze środka delikatnie usunąć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 4-5 minut. Odsączyć i zostawić na sicie, aż dobrze ocieknie. Przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć. Powoli dodawać mleko cały czas mieszając, dodać gałkę muszkatołową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć garnek z ognia i dodać połowę tartego sera, dokładnie mieszając.

                    Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć cykorię zawiniętą w szynkę i polać sosem.

                    Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie posypać cykorie resztą startego sera i zapiekać aż ser się zrumieni.

                    Szybki jabłecznik z patelni

                    Składniki na szybki jabłecznik:

                    • 2 średnie jabłka
                      • szklanka mąki
                        • łyżka proszku do pieczenia
                          • 1/2 szklanki cukru pudru
                            • 1/2 szklanki mleka
                              • łyżka rumu
                                • 2 jajka
                                  • szczypta proszku waniliowego
                                    • 2 łyżki masła
                                      • 2 łyżki cukru trzcinowego
                                        • cukier puder do dekoracji

                                          Jak przygotować szybki jabłecznik:

                                          Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dwiema łyżkami masła. Po chwili posypujemy cukrem trzcinowym i obsmażamy na dużym ogniu, aż nabiorą złocistego koloru. W tym samym czasie mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, mleko i rum. Łączymy dobrze suche składniki z mokrymi. Przygotowaną masę wlewamy na patelnię, gdzie obsmażaliśmy jabłka. Na małym ogniu obsmażamy około 6-8 minut. Po tym czasie przerzucamy ciasto na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

                                          Mule z trawą cytrynową

                                          Składniki na mule:

                                          Kokosowa redukcja:

                                          • 3 nasiona kardamonu
                                            • 2 laski trawy cytrynowej
                                              • 2 liście kafir
                                                • łyżeczka nasion kolendry
                                                  • 250 ml mleka kokosowego
                                                    • 2 łyżki śmietany kokosowej

                                                      Wywar z muli:

                                                      • 500 g muli
                                                        • 100 ml białego wina wytrawnego

                                                          Dodatkowo:

                                                          • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                            • ząbek czosnku (posiekany)
                                                              • 3 cm świeżego imbiru (starty)
                                                                • 1/2 ostrej chili
                                                                  • 1/2 dużej cebuli (posiekanej w kostkę)
                                                                    • mała czerwona papryka (pokrojona w drobną kostkę)
                                                                      • 150 ml wywaru z muli
                                                                        • garść listków bazylii
                                                                          • limonka (skórka i sok)

                                                                            Jak przygotować mule:

                                                                            Kardamon miażdżymy, trawę cytrynową siekamy i razem z liśćmi kafir oraz ziarnami kolendry wrzucamy na patelnię i lekko podgrzewamy, aż uwolni się aromat. Dolewamy mleko kokosowe oraz śmietanę i redukujemy do uzyskania 1/3 płynu.

                                                                            Do mocno rozgrzanego garnka wrzucamy oczyszczone muszle oraz dodajemy białe wino. Przykrywamy i parujemy ok. 3 minuty. Po tym czasie wlewamy 50 ml wody, przykrywamy i gotujemy kolejne 2 minuty. Potrząsamy garnkiem, aby mieć pewność, że wszystkie muszle równo się ugotują. Wyłączamy ogień, nieotwarte muszle wyrzucamy, resztę przekładamy do miski, a płyn zlewamy do osobnego naczynia.

                                                                            Do osobnego garnka wlewamy oliwę z oliwek, ustawiamy ogień na średni i dodajemy imbir, czosnek oraz chili. Lekko szklimy, a następnie dodajemy cebulę oraz czerwoną paprykę oraz kokosową redukcję, którą przygotowaliśmy wcześniej. Kiedy zmiękną (ok. 3 minuty), dodajemy płyn z gotowania muszli i ciągle mieszając redukujemy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy muszle, posiekaną bazylię, skórkę oraz sok z cytryny.

                                                                            Do przygotowania potraw Grzegorz Zawierucha wykorzystał akcesoria dostępne pod tym adresem.

                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień

                                                                            Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                            Pyszne dania z cukinii – inspiracje idealne na letnie dni

                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości