Lubicie bary mleczne? Sprawdziliśmy, w których jedzenie smakuje najlepiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Za co kochamy bary mleczne?
Za co kochamy bary mleczne?
Na czym polega fenomen barów mlecznych?
Na czym polega fenomen barów mlecznych?
Odpicowane danie w barze mlecznym
Odpicowane danie w barze mlecznym
Bary mleczne, czyli kuchnia jak u mamy
Bary mleczne, czyli kuchnia jak u mamy
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Bary mleczne to miejsca, w których zjemy smacznie, domowo i tanio. Oprócz tego są one niezłym kawałek historii polskiej gastronomi. Jak zaczęła się historia barów w Polsce? Na czym polega ich fenomen?

Fenomen barów mlecznych

Grzegorz Zawierucha wybrał się na kulinarną wycieczkę po barach mlecznych. Jednym z miejsc, które odwiedził kucharz był lokal, gdzie serwuje się wyłącznie kuchnię wegetariańską. Ekspert dostrzegł, że bary mleczne idą z duchem czasu. Zamówienie można złożyć za pośrednictwem kas samoobsługowych, co pozwala uniknąć stania w długiej kolejce.

Grzegorz Zawierucha był też zadowolony z jakości dań serwowanych w odwiedzonych lokalach. - Zupa pomidorowa - ogromne zaskoczenie. Kotlet mielony pachnie wyśmienicie i jest soczysty, ale nie jest nasiąknięty tłuszczem. Do tego kopytka szpinakowe, czyli trochę kuchni nowoczesnej, [...] tu jest naprawdę pysznie, a to wszystko za niewielkie pieniądze - zaznaczył.

Polacy kochają domowe obiady

W studiu Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny Maciej Nowak i muzyk Czesław Mozil opowiedzieli, na czym ich zdaniem polega fenomen barów mlecznych.

Jak tłumaczył muzyk, bar mleczny to jedno z jego wspomnień z młodości. - Dla mnie to było takie coś niesamowitego, że mogłem wejść do miejsca, gdzie miałem poczucie, że jem jak w domu i nawet lepiej. Jestem wiernym fanem i jestem zaskoczony, że cały czas są osoby, które dziwią się, że w barze mlecznym możemy dobrze zjeść - powiedział w Dzień Dobry TVN.

Jak zaczęła się historia barów mlecznych w Polsce? - Ona rozpoczęła się od mleczarni nadświdrzańskiej, takiego lokalu, który był na Nowym Świecie w Warszawie na przełomie XIX i XX wieku, gdzie serwowano zsiadłe mleko, mleczne produkty. Druga tradycja, która doprowadziła ostatecznie do obecnej formuły baru mlecznego to jest stołówka koszerna - zaznaczył Maciej Nowak.

- Funkcjonowała w związku z tym z całym podziałem w kuchni żydowskiej na oddzielanie mięsa od potraw mlecznych. Powstała specjalna formuła tego typu lokali i ona się bardzo mocno rozwinęła w Związku Radzieckim po rewolucji. [...] Do tego jeszcze doszła tradycja wspaniała polskiej spółdzielczości mleczarskiej, bo przecież od drugiej połowy XIX wieku bardzo to się dynamicznie rozwija - dodał.

Te tradycje zaowocowały w 1947 roku założeniem pierwszego baru mlecznego w Polsce - Bar Pod Filarkami w Krakowie.

Dlaczego bary mleczne przeżywają właśnie drugą młodość? Więcej dowiesz się w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Reporter: Bartek Dajnowski

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości