Odmienione bary mleczne
W barach mlecznych od lat niby nic się nie zmieniło, jednak idzie nowe. - Staramy się wprowadzać takie nowe tchnienie w tych barach, żeby naszym gościom, a zwłaszcza temu młodemu pokoleniu nie kojarzyły się one z klasycznymi filmami typu "Miś" - tłumaczył kierownik ds. sprzedaży w barze mlecznym, Sławek Szulc.
Coraz więcej lokali wprowadza do swojego menu potrawy bezmięsne, a niektóre z nich serwują wyłącznie dania wegetariańskie. - Mamy na razie dwie potrawy nowe, mamy smażony plaster żółtego sera, to takie bardziej czeskie i coś, co bardziej wymyśliliśmy, czyli kotlet z kaszy gryczanej z twarogiem i przyprawami - powiedział Michał Idkowski, który prowadzi bar mleczny w Warszawie.
Bary mleczne idą z duchem czasu
Bary mleczne są popularne nie tylko wśród Polaków, ale również wśród osób z zagranicy. - Jestem z Afryki i smakuje mi polska kuchnia. Słyszałam o barach mlecznych i wiem, że to taka wasza tradycja i można tu zjeść przepyszne jedzenie - powiedziała reporterowi Dzień Dobry TVN jedna z napotkanych turystek.
W tych miejscach większość potraw przygotowywana jest już z samego rana. Jedzenie jest tanie, bo do cen dokłada się każdy, nawet jeśli w barach mlecznych się nie stołuje. Posiłki w takich miejscach są dotowane z budżetu państwa.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Otworzył japoński bar mleczny na Śląsku. "Jak zaczął dla mnie gotować, to skradł moje serce"
- Bary mleczne znikną z mapy Polski? "Koszty rosną lawinowo"
- Pierogi ruskie znikają z menu. "Słowo 'ruskie' jest jednoznaczne z wojną oraz okrucieństwem"
Autor: Aleksandra Matczuk
Reporter: Bartek Dajnowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN