Czy kasza jest zdrowa?
Mimo że kasza jest zdrowa, to niektóre osoby nie powinny sięgać po pewne jej rodzaje. - Kasz mamy bardzo dużo. Na pierwszy rzut oka (...) się od siebie różnią i to nie tylko kolorystycznie, ale przede wszystkim fakturą i wielkością, tym, co się z nią dzieje po obróbce termicznej - powiedziała w Dzień Dobry TVN dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.
Im bardziej rozdrobniona kasza, tym mniej będzie miała błonnika. - Czyli tego dobrego składnika, który wypełnia nam żołądek, stymuluje pracę jelit. Możemy to sobie podzielić tak, że każda osoba, która ma podrażniony żołądek, problemy z jelitami, [...] problemy z refluksem, chorobę wrzodową jelit [...] powinna sięgać po kasze drobnoziarniste, bo będą łagodniejsze - dodała specjalistka.
Natomiast osoby, które mają problemy z gospodarką węglowodanową (cukrzyca, insulinooporność), chcą o siebie zadbać i jeść zdrowo, odchudzają się, powinny wybierać kasze gruboziarniste, czyli gryczaną, pęczak, bulgur.
Jak gotować kaszę?
- Bardzo zachęcam do tego, żebyśmy nie gotowali w plastikowych woreczkach, tylko odsypywali i starali się gotować na sucho lub półsucho. (...) Na przykład na pół szklanki kaszy, wlewamy minimum szklankę wody i potem uzupełniamy tę wodę cały czas, żeby kasza, ale i ryż, wchłonęły całą tę wodę, żebyśmy potem nie odlewali składników odżywczych, które wygotowują się do wody - tłumaczyła specjalista.
Z czym można łączyć kaszę? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zielona herbata - właściwości zdrowotne naparu
- Smaczne, soczyste i bardzo drogie. Jakie są ceny owoców? "Koszty produkcji są praktycznie nie do skontrolowania"
- Co to jest BCAA? Dawkowanie, efekty stosowania i ewentualne skutki uboczne
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News