Bary mleczne to miejsca, w których zjemy smacznie, domowo i tanio. Oprócz tego są one niezłym kawałek historii polskiej gastronomi. Jak zaczęła się historia barów w Polsce? Na czym polega ich fenomen?
Katarzyna Jaroszyńska w najnowszym odcinku cyklu "Odpicowanego wnętrza" nie pokazała ani wnętrza, ani domu. Tym razem reporterka odwiedziła bar z włoskimi przekąskami, który został uznany za 1 z 10 najpiękniejszych na świecie. Warszawiacy mogą poczuć się tam jak w Wenecji.
W Warszawie na bazarku przy ul. Gotarda bar "Do Syta" oferuje głodnym "obiady zawieszone". W praktyce oznacza to, że potrzebujący i ubodzy mogą zjeść ciepły posiłek za darmo. O szlachetnej inicjatywie w rozmowie z Marcinem Sawickim, reporterem Dzień Dobry TVN opowiedział właściciel baru Grzegorz Jędrzejczak.
Kiedy spotkanie z nieznajomym w barze czy restauracji zaczyna budzić niepokój, niezbędna może okazać się dyskretna pomoc. Z myślą o niebezpiecznych incydentach mających miejsce podczas miłosnych schadzek powstał Angel Shot, czyli drink wybawiający kobiety z randkowych opresji.
Wrocław – Pracownicy baru znajdującego się na terenie aquaparku odmówili pewnej kobiecie obsługi. Uzasadnieniem było nieodpowiednie zachowanie, które "mogłoby zniesmaczyć innych gości lokalu". W czym komuś przeszkadza topless? – pytała kobieta.
Szczególnie w sezonie letnim restauracje i bary cieszą się dużą popularnością. W wielu miejscach trudno znaleźć wolny stolik, a klienci potrafią długo stać w kolejce, by zostać obsłużonym. Niestety nie wszyscy właściciele lokali odpowiednio dbają o swoich gości. Na co warto uważać, by nie zostać oszukanym?
W poniedziałek Ministerstwo Zdrowia potwierdziło 2006 nowych przypadków zakażenia koronawirusem. Odpowiedzią na niepokojące statystyki ma być wprowadzenie zakazu działalności lokalów gastronomicznych po godzinie 22:00.
Według sennika piwo widziane we śnie najczęściej jest dobrą wróżbą. Zazwyczaj oznacza ono bowiem powodzenie w interesach, dobrą zabawę, poprawę relacji z przyjaciółmi, a także nadchodzący relaks. Niekiedy jednak sennik interpretuje tej napój w negatywny sposób.
"Żeby być barmanem trzeba mieć bardzo silna psychikę, bo to nie jest zwykła praca. (...) Podają 'driny', świetnie się bawię ... nie, to na tym nie polega". Nazywani są psychologami pierwszego kontaktu, terapeutami lub doradcami życiowymi - barmani. Jak wygląda ich praca od kulis? Zobaczcie.
Państwo Bednarscy od pięciu lat prowadzą bar, który usytuowany jest... w lesie. Dlaczego to miejsce jest tak wyjątkowe? Co serwują swoim gościom Bednarscy? Dlaczego menu oparli na kuchni rosyjskiej? Czy taki biznes płaca się im? Czym Michał i Swietłana Bednarscy przyciągają do leśnego baru klientów? Na co przeznaczają dużą część swojego zarobku?
Gdy Barack Obama nie może już wytrzymać bez hot-doga wymyka się do Ben's Chili Bowl. Do ulubionej knajpki prezydenta USA kamerę Dzień Dobry TVN zabrała Ula Chincz. Kto jeszcze wpada tam na hot-doga z frytkami za niecałe 5 dolarów?
Tu wszyscy są mile widziani. Ich spółdzielnia powstała trzy lata temu. Wierzą w to, że obywatele mogą robić dobry biznes. Stworzyli osiedlowy klub. Tutaj nie płaci się za jedzenie czy napoje. Tu płaci się za czas, którego się nie wytraca.