Pierogi z kaszą gryczaną i dudkami cielęcymi
Składniki - Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
150 ml wrzątku
150 ml zimnej wody
Łyżka oleju
Sól
Farsz:
150 g kaszy gryczanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
Natka pietruszki
150 g dudków cielęcych
Łyżka masła
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę wraz solą do miski i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy ciasto. Dodajemy zimną wodę i odstawiamy. Po ostygnięciu dodajemy jajka, olej i wyrabiamy. Ciasto powinno odstać przykryte ścierką około 30 minut do rozprężenia. Gotujemy kaszę na sypko. Dudki cielęce podsmażamy na maśle razem z cebulą i czosnkiem. Mielimy na grubym oczku w maszynce bądź siekamy nożem. Łączymy z kaszą i podsmażamy razem na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia i lepimy pierogi. Gotowe wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną.
Czerwone pierogi ze szpinakiem i bryndzą
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
150 ml wrzątku
150 ml zimnej wody
1 łyżka ekstraktu z buraka
Łyżka oleju
Sól
Farsz:
200 g szpinaku w liściach
3 żółtka
100 g bryndzy
Czosnek
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Łyżka masła
Przygotowanie:
Na średnio rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, posiekany czosnek i na końcu szpinak. Podsmażamy do momentu aż odparuje woda. Przyprawiamy gałką, pieprzem i solą. Po ostygnięciu dodajemy rozgniecioną bryndzę i żółtka. Lepimy pierogi. Aby osiągnąć czerwony kolor ciasta, do podstawowego przepisu na ciasto dodajemy łyżkę ekstraktu z buraka razem z zimną wodą.
Pyzy z mięsem
Składniki - Ciasto:
½ kg ziemniaków ugotowanych
½ kg ziemniaków surowych
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki maki ziemniaczanej
Sól
Farsz:
300 g mielonej łopatki cielęcej
100 ml śmietany słodkiej
4 ząbki czosnku
1 cebula cukrowa
Sól
Pieprz
Szałwia
Masło
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki trzemy na tarce, odstawiamy na moment i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Ugotowane zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z tymi surowymi. Wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, sól i wyrabiamy ciasto. Mięso łączymy ze śmietaną, podsmażoną 1/2 cebuli i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz siekaną szałwią. Formujemy kulki wielkości wg uznania. Z ciasta na pyzy formujemy placek i zawijamy w niego kulkę z mięsa. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu do wypłynięcia. Pozostałą cebulę przesmażamy na maśle i polewamy gotowe pyzy.
Pierogi leniwe
Składniki:
200 g ugotowanych ziemniaków
200 g twarogu tłustego
2 jajka
150 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej
Masło, Sól
Cukier
Bułka tarta
Cynamon
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki mielimy z twarogiem, dodajemy mąkę pszenną i łyżkę mąki ziemniaczanej, jajka i wyrabiamy ciasto. Formujemy w wałek, podsypując mąką ziemniaczaną. Tniemy na około 1 cm kawałki i wrzucamy na osoloną wodę. Gotujemy do wypłynięcia. Na patelni rumienimy bułkę tartą, dodajemy masło i polewamy gotowe pierogi leniwe. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Składniki:
150 g kaszy manny
200 ml mleka 3,2 %
Laska wanilii
Cukier
Łyżka masła
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Wsypujemy kaszę i odstawiamy na wolny ogień aż wchłonie mleko. Dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Wykładamy masę do silikonowych foremek, odstawiamy do lodówki – po ostygnięciu wykładamy na talerz i dekorujemy ulubionymi owocami.
Placek z jabłkami
Składniki:
7 jajek
150 g cukru
200 g mąki pszennej
Cukier z wanilią
150 g masła
Szczypta soli
Cynamon
0,5 kg kwaśnych jabłek
Przygotowanie:
Ucieramy jajka z połową cukru i cukrem z wanilią. Dodajemy rozpuszczone masło, mąkę. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, posypujemy resztą cukru i cynamonem. Do tortownicy wysmarowanej masłem wlewamy masę, wrzucamy cząstki jabłek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN