Przepis na polentę z serem pleśniowym w sosie pomidorowym
Składniki:
- 3 i pół szklanki mleka
- 2 gałązki rozmarynu
- łyżka masła
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 3 liście laurowe
- kilka suszonych grzybów
- 1,5 szklanki kaszki kukurydzianej instant
- 2 łyżki gorgonzoli dolce płynnej
- sól
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki startego parmezanu
Składniki na podstawowy sos pomidorowy:
- 2 szklanki pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- pół doniczki posiekanej bazylii i kilka gałązek oregano
- łyżka posiekanych czarnych oliwek
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania polenty z serem pleśniowym w sosie pomidorowym
- W rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, rozmaryn i suszone grzyby. Po chwili dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogni około 15 min.
- Całość przecedź przez sitko, a powstałe smakowe mleko umieść z powrotem w rondelku.
- Do mleka dodaj kolejno ser gorgonzola i rozpuść go, a następnie stopniowo dodawaj kaszkę, cały czas mieszając.
- Dopraw solą, sosem sojowym i parmezanem.
- Gęstą masę przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem śniadaniowym i ostudź aż zesztywnieje.
Sposób przygotowania podstawowego sosu pomidorowego:
- Na oliwie w rondelku podsmaż całe lekko rozgniecione ząbki czosnku i dodaj pomidory.
- Duś aż sos zgęstnieje, po czym dopraw i dodaj pozostałe składniki.
- Ostudzoną polentę pokrój i zalej ciepłym sosem
Zobacz także:
- Kuchnia dla taty
- Włoskie menu z polskim akcentem
- Szczęśliwy Tomasz Jakubiak poinformował o narodzinach synka. „Sądząc po paluszkach, jest w dobrym nastroju”
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Jakubiak
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: