Polenta z serem pleśniowym w sosie pomidorowym z przepisu Tomasza Jakubiaka

Polenta w sosie pomidorowym na talerzu
Polenta z serem pleśniowym w sosie pomidorowym z przepisu Tomasza Jakubiaka
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Polenta to niezwykle proste danie pochodzące z kuchni włoskiej. Do jego stworzenia potrzeba niewiele składników, które zazwyczaj mamy w domu. Sprawdź, jak przygotować polentę z serem pleśniowym w sosie pomidorowym według przepisu Tomasza Jakubiaka.

Przepis na polentę z serem pleśniowym w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 3 i pół szklanki mleka
    • 2 gałązki rozmarynu
      • łyżka masła
        • 4 ząbki czosnku posiekane
          • 3 liście laurowe
            • kilka suszonych grzybów
              • 1,5 szklanki kaszki kukurydzianej instant
                • 2 łyżki gorgonzoli dolce płynnej
                  • sól
                    • łyżka ciemnego sosu sojowego
                      • 4 łyżki startego parmezanu

                        Składniki na podstawowy sos pomidorowy:

                        • 2 szklanki pomidorów krojonych
                          • 2 ząbki czosnku
                            • pół doniczki posiekanej bazylii i kilka gałązek oregano
                              • łyżka posiekanych czarnych oliwek
                                • oliwa do smażenia

                                  Sposób przygotowania polenty z serem pleśniowym w sosie pomidorowym

                                  1. W rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, rozmaryn i suszone grzyby. Po chwili dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogni około 15 min.
                                    1. Całość przecedź przez sitko, a powstałe smakowe mleko umieść z powrotem w rondelku.
                                      1. Do mleka dodaj kolejno ser gorgonzola i rozpuść go, a następnie stopniowo dodawaj kaszkę, cały czas mieszając.
                                        1. Dopraw solą, sosem sojowym i parmezanem.
                                          1. Gęstą masę przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem śniadaniowym i ostudź aż zesztywnieje. 

                                            Sposób przygotowania podstawowego sosu pomidorowego:

                                            1. Na oliwie w rondelku podsmaż całe lekko rozgniecione ząbki czosnku i dodaj pomidory.
                                              1. Duś aż sos zgęstnieje, po czym dopraw i dodaj pozostałe składniki.
                                                1. Ostudzoną polentę pokrój i zalej ciepłym sosem

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Tomasz Jakubiak

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości