Polenta z serem pleśniowym w sosie pomidorowym z przepisu Tomasza Jakubiaka

Polenta w sosie pomidorowym na talerzu
Polenta z serem pleśniowym w sosie pomidorowym z przepisu Tomasza Jakubiaka
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Polenta to niezwykle proste danie pochodzące z kuchni włoskiej. Do jego stworzenia potrzeba niewiele składników, które zazwyczaj mamy w domu. Sprawdź, jak przygotować polentę z serem pleśniowym w sosie pomidorowym według przepisu Tomasza Jakubiaka.

Przepis na polentę z serem pleśniowym w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 3 i pół szklanki mleka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku posiekane
  • 3 liście laurowe
  • kilka suszonych grzybów
  • 1,5 szklanki kaszki kukurydzianej instant
  • 2 łyżki gorgonzoli dolce płynnej
  • sól
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki startego parmezanu

Składniki na podstawowy sos pomidorowy:

  • 2 szklanki pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • pół doniczki posiekanej bazylii i kilka gałązek oregano
  • łyżka posiekanych czarnych oliwek
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania polenty z serem pleśniowym w sosie pomidorowym

  1. W rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, rozmaryn i suszone grzyby. Po chwili dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogni około 15 min.
  2. Całość przecedź przez sitko, a powstałe smakowe mleko umieść z powrotem w rondelku.
  3. Do mleka dodaj kolejno ser gorgonzola i rozpuść go, a następnie stopniowo dodawaj kaszkę, cały czas mieszając.
  4. Dopraw solą, sosem sojowym i parmezanem.
  5. Gęstą masę przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem śniadaniowym i ostudź aż zesztywnieje. 

Sposób przygotowania podstawowego sosu pomidorowego:

  1. Na oliwie w rondelku podsmaż całe lekko rozgniecione ząbki czosnku i dodaj pomidory.
  2. Duś aż sos zgęstnieje, po czym dopraw i dodaj pozostałe składniki.
  3. Ostudzoną polentę pokrój i zalej ciepłym sosem

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości