Przepisy kulinarne

Żurek wielkanocny "last minute" - przepis na zakwas i żurek

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Żurek z kiełbasa i jajkiem

Odpowiednio przygotowany zakwas żurkowy to podstawa smacznej zupy, która od lat króluje na wielkanocnym stole Polaków. Niestety wiele osób wciąż decyduje się na gotowy zakwas, dostępny w sklepach, choć przepis na niego jest niezwykle prosty. Sprawdź, jak przygotować samodzielnie zakwas i zrobić wielkanocny żurek "last minute".

Zakwas do żurku przygotowany w oparciu o niżej wymieniony przepis można wykorzystać nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale także w codziennych obiadach. Wystarczy zostawić niewielką część, aby później przygotować z niego większą ilość. Jak zrobić zakwas na biały barszcz i tradycyjny śląski żurek?

Przepis na żurek – jak zrobić domowy zakwas?

Zakwas powstaje w wyniku wielogodzinnego procesu fermentacji, który odbywa się przy udziale bakterii. Po jego dodaniu do żurku zupa zyskuje charakterystyczny kwaskowaty posmak. Jej przygotowywanie to tradycja znana na ziemiach polskich od setek lat, choć dawniej mianem żuru określano wszystkie dania, do których dodawano zakwaszaną mąkę. Były one bardzo popularne na Śląsku, stąd często w książkach kucharskich pojawia się określenie „żurek śląski”.

Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne Dzień Dobry TVN
wideo 2/4

W okresie świątecznym przygotowuje się także zakwas na biały barszcz wielkanocny. Obie zupy są do siebie bardzo zbliżone, a w niektórych regionach nazwy stosuje się zamiennie. Pewne jest, że zakwas na żurek robi się z mąki żytniej, zaś na barszcz z mąki pszennej. Jak wygląda przepis?

Składniki na 500 ml zakwasu:

  • 100 g mąki żytniej 2000,
  • 400 ml letniej wody,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. 1Do litrowego słoika wlej wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. 2Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz przepołowione ząbki czosnku. Całość ponownie wymieszaj.
  3. 3Słoik przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 5 dni.
  4. 4Co drugi dzień mieszaj całość, sprawdzając, czy nie zbiera się na niej pleśń.
  5. 5Ostatniego dnia spróbuj mieszanki, jeśli jest kwaśna i ma charakterystyczny kwaskowaty zapach, oznacza to, że jest gotowa.

Zakwas na żurek z chleba razowego uda się tylko wtedy, gdy samo pieczywo było przygotowywane na prawdziwym zakwasie. W przeciwnym wypadku całość spleśnieje. Dlaczego niektóre osoby dodają do zakwasu skórkę chleba? Przyspiesza ona proces fermentacji z uwagi na dzikie drożdże, które znajdują się w pieczywie. Niestety obecnie niełatwo jest zdobyć chleb robiony na prawdziwym zakwasie, stąd ryzyko że zepsuje on cały proces.

Jak przechowywać zakwas? Po upływie 5 dni wyjmij liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie, zaś zakręcony słoik schowaj do lodówki. Możesz trzymać go przez 2 tygodnie. Jeśli w tym czasie planujesz wykorzystać cały zakwas, zachowaj jedną łyżkę mieszanki do przygotowania kolejnej porcji. Dzięki temu całość będzie gotowa zaledwie w dwa dni.

Zakwas do barszczu białego - przepis krok po kroku

Receptura jest bardzo podobna do przepisu na zakwas żytni. Od czego należy zacząć?

Składniki na 500 ml zakwasu:

  • 100 g mąki pszennej 2000,
  • 500 ml letniej wody,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 g majeranku,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. 1 Tak jak w poprzednim przepisie, wlej do słoika wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
  2. 2Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Majeranek sprawi, że barszcz z zakwasem będzie mieć charakterystyczny smak i aromat.
  3. 3Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni.
  4. 4Zakwas mieszaj codziennie, zaś ostatniego dnia sprawdź, czy jest wystarczająco kwaśny.
  5. 5Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, dodaj do mieszanki łyżkę soku z kiszonych ogórków.

Żurek na zakwasie- przepis krok po kroku

Niezależnie od tego, czy zakwas został zakupiony w sklepie, czy wykonany samodzielnie, przepis na żurek jest identyczny.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 ml zakwasu,
  • 250 g białej kiełbasy,
  • 200 g obranych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 70 g wędzonego boczku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • pieprz, sól, majeranek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • olej,
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. 1Zacznij od podsmażenia na oleju cebuli i boczku. Trzymaj na patelni do momentu uzyskania złocistego koloru.
  2. 2Do dużego garnka wlej wodę, dodając do niej ziele angielskie, liście laurowe oraz białą kiełbasę.
  3. 3Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, potem zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.
  4. 4Po upływie zalecanego czasu wyjmij kiełbasę i dodaj podsmażoną cebulkę i boczek, a także ziemniaki pokrojone w kostkę.
  5. 5Trzymaj na niewielkim ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
  6. 6Teraz uzupełnij żurek o domowy zakwas lub ten z butelki i trzymaj całość na ogniu przez 10 minut. W tym czasie pokrój kiełbasę w plasterki.
  7. 7Wyłącz ogień i dolej do żurku śmietanę, intensywnie mieszając. Na koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz dodaj kiełbasę.
  8. 8Na każdym talerzu z zupą połóż dwie połówki jajka ugotowanego na twardo.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Fot. Bartosz Krupa/ East News

Pozostałe wiadomości