Wielkanoc to nie tylko jajka i mazurki! Jeśli chcesz zaskoczyć gości i tchnąć nowe życie w świąteczne menu, postaw na kiełbaski w zupełnie nowej, nietuzinkowej odsłonie. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała kilka przepisów na nowoczesne wielkanocne dania z tym składnikiem.
Kucharka przyrządziła pide z kiełbasą z szynki i jajem sadzonym, placek z cukinią, jajami i kiełbasą białą bez osłonki, a także pieczone mini kiełbaski z filetem, fenkułem, bakłażanem, ziemniakami i tymiankiem. Przepisy poniżej.
Pide z kiełbasą z szynki JBB Bałdyga i jajem sadzonym
Składniki:
- 500 g mąki + do podsypania,
- 300 ml ciepłej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka suszonych drożdży.
Składniki na farsz:
- opakowanie kiełbasy z szynki bez osłonki JBB Bałdyga,
- 5-7 jajek,
- sól,
- starty, żółty ser typu cheddar, mozzarella, gruyere (może być miks wszystkich),
- pomidory koktajowe.
Przygotowanie:
Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy wodę, dodajemy cukier, wsypujemy drożdże, dodajemy masło i sól. Wyrabiamy gładkie, jednolite, dość zwarte ciasto. Następnie dzielimy je na 6-7 porcji, formujemy zgrabne kulki, obsypujemy lekko mąką, okrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęły. Piekarnik nagrzewamy do 280 stopni, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąka, wierzch ciasta również podsypujemy mąką.
Ciasto powinno mieć kształt długiego na ok. 40 cm, owalnego placka. Układamy go na desce, na środek sypiemy starty ser i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Boki ciasta zawijamy do środka, a górną i dolną część zlepiamy tak, by powstała nam łódeczka. Zsuwamy pidę na blaszkę i ustawiamy najniżej, jak się da w piecu. W czasie, gdy się piecze, rozwałkowujemy kolejny placek i znowu wrzucamy dodatki typu ser i kiełbasa. Po ok. 5-6 minutach wbijamy na środek jajo, solimy je lekko i przekładamy pierwszą pidę z dna pieca na najwyższą półkę i dopiekamy z góry. Wyciągamy z pieca, smarujemy boki masłem i na krótką chwilę wkładamy ponownie do pieca na górną półkę. Serwujemy od razu po upieczeniu!
Placek z cukinią, jajami i kiełbasą białą bez osłonki JBB Bałdyga
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 150 g masła,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli,
- sezam czarny.
Składniki na farsz:
- opakowanie kiełbasek mini bez osłonki JBB Bałdyga,
- 2 średnie cukinie,
- łyżeczka chili w płatkach,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- 250 g śmietany 18%,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- kilka suszonych pomidorów z zalewy,
- 1/2 szklanki startego sera żółtego.
Do dekoracji:
- jogurt grecki,
- cytryna,
- koperek.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do malaksera i miksujemy, aż składniki zaczną się łączyć. Następnie przekładamy całość na stolnicę, szybko zagniatamy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm, wykładamy nim blaszkę do pieczenia, nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, ugniatamy i przekładamy na sito. Odciskamy bardzo dokładnie, aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Następnie dodajemy do cukinii czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone drobniej pomidory suszone, płatki chili i doprawiamy pieprzem.
Mieszamy całość ze startym serem. W osobnej misce łączymy jajka ze śmietaną. Kiełbaski przecinamy wzdłuż na pół, jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Na przygotowanym spodzie rozkładamy cukinię, zalewamy ją masą jajeczną i rozkładamy kiełbasy i ćwiartki jaj. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 st. C na ok. 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno, z jogurtem wymieszanym z solą, skórką z cytryny i koperkiem.
Pieczone mini kiełbaski z filetem JBB Bałdyga z fenkułem, bakłażanem, ziemniakami i tymiankiem
Składniki:
- opakowanie kiełbasek mini z filetem JBB Bałdyga,
- świeży fenkuł,
- średniej wielkości bakłażan,
- 2 cebule,
- 1,5 kg młodych, małych ziemniaków,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- świeży tymianek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- ostra papryka,
- łyżeczka suszonego czosnku.
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w ćwiartki, bakłażana kroimy w ok. 1 cm plastry, a następnie w paski ok. 1 cm. Fenkuła i cebule kroimy w ósemki. Ziemniaki podgotowujemy w osolonym wrzątku przez 15 minut, a następnie przerzucamy je do dużej miski, dodajemy pozostałe warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, ostrą papryką i suszonym czosnkiem. Skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy. Dodajemy listki i gałązki świeżego tymianku. Rozsypujemy warzywa na blaszce do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C, ustawiając blaszkę bliżej górnej grzałki. W tym samym czasie nacinamy kiełbaski i układamy je w koszyku do pieczenia. Po około 30-40 minutach, jak już warzywa będą prawie dopieczone, polewamy je miodem, ściągamy na dolną półkę pieca i dokładamy kiełbaski. Pieczemy całość jeszcze przez ok. 10 minut i serwujemy na dużym platerze. Wszystko razem dodatkowo posypujemy listkami tymianku.
Zobacz także:
- Przepyszne i proste dania z kiełbasą. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
- Biała kiełbasa w nowych, pysznych odsłonach. Nie tylko na Wielkanoc
- Zupa chrzanowa, pasta jajeczna, sałatka warstwowa i zapiekane kiełbaski na Wielkanoc z przepisów Jaśka i Anety Kuroniów
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East New