Co symbolizuje i jak samodzielnie zrobić palmę wielkanocną? Poznaj jej historię i tradycje z nią związane

Źródło: Dzień Dobry TVN
Konkurs na najpiękniejszą palmę
Konkurs na najpiękniejszą palmę
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą
Niedziela Palmowa to szczególny dzień w życiu chrześcijan. Msza w tym dniu jest też bardzo uroczysta, a wierni przynoszą do kościoła palmy wielkanocne symbolizujące gałązki oliwne, którymi witano Chrystusa w Jerozolimie. Czy to kupiona, czy ręcznie robiona – jest ważnym elementem, dopełniającym podniosły klimat świąt. Jak przygotować palmę wielkanocną samodzielnie?

Palma wielkanocna z bibuły czy krepiny jest najczęściej spotykana w kościołach w miastach. Na wsiach raczej przygotowuje się ją z tego, czym dysponuje się w ogródku: z bazi, żywych kwiatów czy ziół. To fakt, że palma palmie nierówna, jednak nie ma egzemplarzy gorszych ani lepszych, a przygotowanie własnoręcznie wersji na pewno da każdemu dużo satysfakcji. W wielu miastach organizowane są również konkursy na najpiękniejszą palmę.

Palma wielkanocna - skąd się wzięła ta tradycja?

Palma wielkanocna przygotowywana jest przed Wielkanocą na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy. Jest ona święcona w Niedzielę Palmową, czyli święto, w które Chrystus miał przybyć do miasta. To dzień rozpoczynający duchowe przygotowanie do najważniejszego święta w chrześcijaństwie. Palma symbolizuje również odradzające się życie na wiosnę, wiązane również ze zmartwychwstaniem oraz nieśmiertelną duszą.

Przesądy związane z palmą wielkanocną

  • Palmy powinny być umieszczone za świętym obrazem, a zimą spalane. To z nich powstaje proch używany podczas Środy Popielcowej.
    • Palmę należy nieść z kościoła do domu wierzchem do dołu, aby krowy się "nie gziły".
      • Wyciągnięte z palm gałązki wierzbowe służyły do robienia specjalnych krzyży. Te zatykano w glebie na zasianych polach, co miało chronić zbiory przed klęskami.
        • Palmę należy zostawić przed domem, w sieni, na jakiś czas, aby muchy nie pchały się do domu.
          • Zatknięta palma u strzechy domu chroniła go przed pożarem.
            • Święconą palmą kropiono bydło podczas pierwszego wypasu.
              • Bazie z poświęconej palmy połykano. Miało to zapobiegać bólowi i chorobom gardła.

                Tradycyjna palma wielkanocna

                Tradycyjnie to panie domu wyrabiały ręcznie palmy wielkanocne. Wykonywane one są od VII wieku. Zwyczaj ten został zapoczątkowany w Kościele francuskim. Poza Polską zwyczaj ręcznie wykonywanych palm przetrwał w Niemczech, gdzie robi się je z bukszpanu i bazi, oraz w Austrii, gdzie wykorzystuje się bazie, bukszpan lub ostrokrzew i przyozdabia wstążkami.

                W Polsce wyróżnia się trzy typy palm:

                • wileńską - wykonywaną z traw, drobnych kwiatów, suszonych i barwionych, które owija się ciasto wokół patyka. przyjmują one formę wałeczka i sięgają od 20 do 50-70 cm.,
                  • kurpiowską - wykonywana z bibułowych kwiatów, które przymocowuje się do leszczynowego kołka. Dodatkowo oplata się go jałowcem, bukszpanem czy borówką. Ma ona długość od 2 do nawet 10 metrów,
                    • z południa Polski - są to kilkunastometrowe kije wierzbowe, leszczynowe bądź wiklinowe. Oplata się je rytmicznie rzemieniem bądź szpagatem, a na samej górze tworzy się czub z kolorowych kwiatów, bazi, bukszpanu i cisu, a ozdabia kolorowymi wstążkami.

                      Palma wielkanocna – jak zrobić jej naturalną wersję?

                      Oczywiście przewagę mają ci, którzy dysponują przydomowym ogródkiem. Jeśli nie mamy takiego, wszelkie niezbędne materiały można kupić na rynku lub bazarku. Warto, by nasza palma wielkanocna ręcznie robiona zawierała, jak w tradycyjnej wersji, gałązki bukszpanu. Prócz nich można wybierać rozmaite kwiaty – zarówno te dostępne w sklepach, jak i te, które rosną w ogródkach.

                      Na pewno nieocenione okażą się bazie, nieodłącznie kojarzące się z nowym życiem i odrodzeniem, jakie ma miejsce na wiosnę. Jeśli się uda, do palmy można dołożyć żonkile bądź przebiśniegi, by stała się bardziej atrakcyjna wizualnie. Nie muszą to być świeże kwiaty, choć ciekawie wyglądają połączenia roślin suszonych i świeżych. Trzeba jednak mieć świadomość, że do tworzenia palmy z suszonych kwiatów czy innych roślin warto przygotować się dużo wcześniej, by w trakcie jej wykonywania były już zupełnie suche.

                      Palma wielkanocna dla dzieci – zabawa i edukacja

                      Największą radość z przygotowywania zarówno tradycyjnej palmy wielkanocnej, jak i tej całkiem nowoczesnej, papierowej, będą miały dzieci. Właśnie dlatego warto je zaangażować w cały proces.

                      Palma wielkanocna – DIY

                      Krok 1. Solidny trzon

                      Przede wszystkim trzeba zacząć od jej trzonu, który powinien być solidny, jeśli ma nie ulegać zniszczeniu. Mówi się, że powinny go utworzyć gałązki wierzby zerwane obowiązkowo w Środę Popielcową. To właśnie wierzba ma być tutaj symbolem nieśmiertelności duszy, a także jej późniejszego zmartwychwstania.

                      Niezależnie jednak od tego, czy zdecydujemy się na trzon z tradycyjnej palmy wielkanocnej, czy raczej postawimy na palmę z papieru lub krepiny, należałoby zadbać o to, by trzon był maksymalnie sztywny. To na nim muszą się utrzymać wszystkie późniejsze dekoracje. W przypadku gałązek wierzby nie zaszkodzi wykorzystać bazi znajdujących się u ich szczytu, ponieważ staną się świetną, naturalną ozdobą palmy.

                      Krok 2. Udana plecionka

                      Następnie należy przejść do wplatania roślin. Jeśli są to świeże kwiaty, prawdopodobnie posłużymy się tymi, które właśnie kwitną w naszych ogrodach. Z suszonymi zyskamy większą dowolność, możemy je też zafarbować w dowolny sposób, by palma stała się bardziej kolorowa. Nie należy zapominać, że oprócz sznurków czy żyłek, które będą utrzymywać dekoracje na miejscu, warto pomyśleć także o wykorzystaniu wstążek czy kokardek, bo te także będą wyglądać jak dekoracje.

                      Krok 3. Oryginalność

                      Kwiaty można również wykonać w inny sposób. Palma wielkanocna z bibuły będzie dla dzieci idealnym pomysłem. Tutaj warto pozostawić im pole do popisu, a samemu wykonać na przykład pierwszy kwiat, by dziecko wiedziało, jak je przygotowywać. Można też oczywiście pozostawić dziecku dowolność i obserwować, w jaki sposób zadziała jego kreatywność.

                      Przygotowanie takiej dekoracji wcale nie jest trudne. Należy po prostu odciąć pasmo papieru mające szerokość około 4–5 centymetrów, a następnie utworzyć z niego harmonijkę. Gdy na jednym z końców zawiążemy drucik, kwiatek będzie gotowy.

                      Przygotowywanie palmy wielkanocnej z bibuły jest o tyle proste, że bez trudu dotrzemy do potrzebnych materiałów. Poza samymi kwiatami można też wykonać z niej inne ozdoby, na przykład wstęgi czy liście. Różnorodne faktury bibuły, a przede wszystkim bogactwo kolorów, będą gwarancją doskonałej pracy twórczej.

                      Krok 4. Mocne mocowanie

                      Do mocowania poszczególnych elementów palmy wielkanocnej najlepiej jest wykorzystać drucik i klej. Połączenie obu tych środków mocujących przyniesie najlepszy efekt.

                      Oryginalna palma wielkanocna, którą wykonamy w rodzinnym gronie, na pewno będzie się świetnie prezentować podczas nabożeństwa w Niedzielę Palmową.

                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                      e-book "Wielkanoc pełna miłości i smaku"
                      e-book "Wielkanoc pełna miłości i smaku"

                      Zobacz inne nasze pomysły na przygotowanie palmy wielkanocnej:

                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                      Źródło zdjęcia głównego: Zbigniew Nowak/Getty Images

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Małgorzata Socha i Natalia Kukulska przyjaźnią się od lat. Poznały się w nietypowych okolicznościach

                      Małgorzata Socha i Natalia Kukulska przyjaźnią się od lat. Poznały się w nietypowych okolicznościach

                      W tych miastach zarabia się najlepiej. Warszawiacy mogą się zdziwić

                      W tych miastach zarabia się najlepiej. Warszawiacy mogą się zdziwić

                      Joanna Brodzik ostro skrytykowana przez stylistę. Aktorka odpowiada: "Od lat hołduję zasadzie wstrzemięźliwości"

                      Joanna Brodzik ostro skrytykowana przez stylistę. Aktorka odpowiada: "Od lat hołduję zasadzie wstrzemięźliwości"

                      Adele odwołuje koncerty. "Lekarze nie pozostawili mi wyboru"

                      Adele odwołuje koncerty. "Lekarze nie pozostawili mi wyboru"

                      13-latek rzucił się na młodego mężczyznę. Uderzył go pałką. "Bo jesteś gejem"

                      13-latek rzucił się na młodego mężczyznę. Uderzył go pałką. "Bo jesteś gejem"

                      Horoskop na czwartek, 29 lutego 2024 r. To dzień "wyjęty spod prawa"

                      Horoskop na czwartek, 29 lutego 2024 r. To dzień "wyjęty spod prawa"

                      Nagła żałoba w brytyjskiej monarchii

                      Nagła żałoba w brytyjskiej monarchii

                      Pogoda na czwartek. Jaki będzie ostatni dzień lutego?

                      Pogoda na czwartek. Jaki będzie ostatni dzień lutego?

                      Pogoda na środę, 28 lutego. Czy wysokie temperatury z nami pozostaną?

                      Pogoda na środę, 28 lutego. Czy wysokie temperatury z nami pozostaną?

                      Jurorzy MasterChef Nastolatki w kuchni Dzień Dobry TVN. Co zgotowali Dorota Szelągowska i Tomek Jakubiak?

                      Jurorzy MasterChef Nastolatki w kuchni Dzień Dobry TVN. Co zgotowali Dorota Szelągowska i Tomek Jakubiak?