Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Pieczemy wielkanocne baby
Rozpoczynamy przygotowania do Wielkanocy. Na świąteczny stół przygotuj babę wielkanocną, która pięknie wyrośnięta ma zapewnić powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały następny rok. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy na babkę Brioche Kouglof, makową lub budyniową.

Babka makowa

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    • 200 g cukru
      • 250 g masła
        • 5 jajek
          • 200 g suchego maku mielonego
            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
              • 1 szklanka mleka (250 ml)
                • 50 ml rumu
                  • Skórka z jednej pomarańczy
                    • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
                      • Bułka tarta
                        • Cukier puder do posypania

                          Przygotowanie:

                          Przygotować składniki, aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i makiem. Do żółtek dodać masło i cukier. Całość utrzeć na jednolitą masę. Na osobnej patelni karmelizujemy cukier trzcinowy, wrzucamy skórkę z pomarańczy i flambirujemy rumem. Całość dobrze mieszamy i czekamy do wystygnięcia. Do masy jajecznej dodajemy partiami mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i skarmelizowaną pomarańczę. Na koniec wrzucamy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Smarujemy formę masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 60 minut (z funkcją góra i dół).

                          Babka Brioche Kouglof

                          Składniki:

                          • 500 g mąki
                            • 250 ml mleka (letnie)
                              • 100 g cukru
                                • 1 łyżka proszku do pieczenia
                                  • ¼ łyżeczki soli
                                    • 2 jajka
                                      • 2 żółtka jajek
                                        • 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
                                          • masło do smarowania formy
                                            • 150 g rodzynek
                                              • około 24 sztuk prażonych płatków migdałów
                                                • cukier puder do posypania

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie. Połączyć mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać dwa całe jajka i dwa żółtka jajek. Następnie powoli dolewamy mleko i ugniatamy jeszcze z 10 minut. Powoli dodajemy masło i jeszcze ugniatamy 10 minut. Odstawiamy ciasto na 45-60 minut. Na posypanej mąką powierzchni układamy ciasto i dodajemy rodzynki i delikatnie ugniatamy. Obficie smarujemy formę masłem i posypujemy prażonymi migdałami. Przekładamy ciasto i czekamy, aż ponownie urośnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

                                                  Babka budyniowa

                                                  Składniki:

                                                  • 5 jajek
                                                    • 1 szklanka cukru
                                                      • 1 szklanka mąki
                                                        • ½ kostki masła roztopionego
                                                          • 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru
                                                            • 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania formy
                                                              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                • cukier puder

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Do miski wbić całe jaja i miksować dodając powoli cukier, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie zmniejszając obroty miksera na minimum dodać mąkę wymieszaną z budyniem, proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać powoli roztopione i przestudzone masło. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać masę do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 do 50 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

                                                                  Babka z Baileys Coffee

                                                                  Składniki:

                                                                  • 2 ½ mąki
                                                                    • ¾ masła
                                                                      • 3 jajka
                                                                        • 2 ¼ proszku do pieczenia
                                                                          • 2 ½ rozpuszczalnej kawy
                                                                            • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
                                                                              • ¼ szklanki likieru Baileys Coffee
                                                                                • ½ szklanki mleka
                                                                                  • Składniki na polewę:
                                                                                    • ¾ szklanki cukru pudru
                                                                                      • 3 łyżki likieru Baileys Coffee

                                                                                        Sposób przygotowania ciasta:

                                                                                        Rozgrzać piekarnik do 175 stopni i nasmarować formę masłem. Wymieszać likier Baileys Coffee z mlekiem. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną. Masło i cukier utrzeć, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać powoli jajka, 1-2 łyżki przesianej mąki, proszku do pieczenia i kawy. Wlać ekstrakt z wanilii i powoli dodawać resztę mąki. Wlać wcześniej połączony likier z mlekiem. Połączyć powoli składniki. Piec około 60-65 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu z piekarnika polewamy polewą.

                                                                                        Sposób przygotowani polewy:

                                                                                        W rondelku podgrzewamy likier i wsypujemy cukier puder.

                                                                                        Zobacz też:

                                                                                        Słodkości z dżemem i powidłami. Przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                        Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński

                                                                                        Baranek wielkanocny z ciasta piaskowego – prosty przepis na świąteczny deser

                                                                                        ***

                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana