Babka makowa
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 200 g suchego maku mielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 50 ml rumu
- Skórka z jednej pomarańczy
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- Bułka tarta
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotować składniki, aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i makiem. Do żółtek dodać masło i cukier. Całość utrzeć na jednolitą masę. Na osobnej patelni karmelizujemy cukier trzcinowy, wrzucamy skórkę z pomarańczy i flambirujemy rumem. Całość dobrze mieszamy i czekamy do wystygnięcia. Do masy jajecznej dodajemy partiami mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i skarmelizowaną pomarańczę. Na koniec wrzucamy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Smarujemy formę masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 60 minut (z funkcją góra i dół).
Babka Brioche Kouglof
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka (letnie)
- 100 g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 żółtka jajek
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- masło do smarowania formy
- 150 g rodzynek
- około 24 sztuk prażonych płatków migdałów
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie. Połączyć mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać dwa całe jajka i dwa żółtka jajek. Następnie powoli dolewamy mleko i ugniatamy jeszcze z 10 minut. Powoli dodajemy masło i jeszcze ugniatamy 10 minut. Odstawiamy ciasto na 45-60 minut. Na posypanej mąką powierzchni układamy ciasto i dodajemy rodzynki i delikatnie ugniatamy. Obficie smarujemy formę masłem i posypujemy prażonymi migdałami. Przekładamy ciasto i czekamy, aż ponownie urośnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Babka budyniowa
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- ½ kostki masła roztopionego
- 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru
- 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Do miski wbić całe jaja i miksować dodając powoli cukier, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie zmniejszając obroty miksera na minimum dodać mąkę wymieszaną z budyniem, proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać powoli roztopione i przestudzone masło. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać masę do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 do 50 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Babka z Baileys Coffee
Składniki:
- 2 ½ mąki
- ¾ masła
- 3 jajka
- 2 ¼ proszku do pieczenia
- 2 ½ rozpuszczalnej kawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki likieru Baileys Coffee
- ½ szklanki mleka
- Składniki na polewę:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki likieru Baileys Coffee
Sposób przygotowania ciasta:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni i nasmarować formę masłem. Wymieszać likier Baileys Coffee z mlekiem. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną. Masło i cukier utrzeć, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać powoli jajka, 1-2 łyżki przesianej mąki, proszku do pieczenia i kawy. Wlać ekstrakt z wanilii i powoli dodawać resztę mąki. Wlać wcześniej połączony likier z mlekiem. Połączyć powoli składniki. Piec około 60-65 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu z piekarnika polewamy polewą.
Sposób przygotowani polewy:
W rondelku podgrzewamy likier i wsypujemy cukier puder.
Zobacz też:
Słodkości z dżemem i powidłami. Przepisy Sebastiana Olmy
Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
Baranek wielkanocny z ciasta piaskowego – prosty przepis na świąteczny deser
***
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat