Jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami
Składniki na jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:
- 10 jajek GO Bio
 - opak. filetów z tuńczyka w słoiku
 - 100 g zielonych oliwek
 - 50 g kaparów
 - czerwone chili
 - mały pęczek natki pietruszki
 - 50 ml oliwy z oliwek
 - listki kolendry do dekoracji
 
Jak przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:
- Jajka gotuj przez 7 minut w po solonej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody aby je szybko wystudzić.
 - Jajka obierz ze skóry, przetnij na połówki i wyjmij żółtka.
 - Oliwki drobno posiekaj i przełóż do miski dodając do niech tuńczyka, kapary pocięte, chili czerwone, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy.
 - Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą widelca i przełóż zacznij nakładać na przecięte jajka.
 - Na wierzch ułóż kawałki oliwek i listki kolendry.
 
Duszona biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, na wiosennych warzywach z migdałami w sosie śmietanowym lub chrzanowym
Składniki na duszoną białą kiełbasę:
- pęczek młodej marchwi z nacią
 - 2 szt. pora
 - 2 szt. kalarepy
 - seler z nacią
 - 1 kg młodej pietruszki
 - 50 ml oleju do smażenia
 - 10 szt. ząbków czosnku
 - łyżka listków laurowych, ziela angielskiego, nasion kolendry
 - pęczek świeżego tymianku
 - 0,2 kg migdałów BakaD'Or
 - 0,2 kg fasolki szparagowej
 - 0,4 kg zielonych szparagów
 - 0,5 l śmietany 36 proc.
 - pęczek natki pietruszki
 - 1 kg białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim Kraina Mięs
 - pęczek rzodkiewki
 - op. liści roszponki
 
Jak przygotować duszoną białą kiełbasę:
- Młode wiosenne warzywa (marchew, kalarepkę, por, seler naciowy, pietruszkę) umyj, dokładnie obierz i pokrój w centymetrową kostkę.
 - Warzywa podsmaż na oleju w szerokim naczyniu dodając obrane ząbki czosnku, przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry) i świeży tymianek.
 - Po podsmażeniu warzyw do garnka dodaj migdały w całości, pociętą fasolkę szparagową i zielone szparagi.
 - Zamieszaj wszystko w garnku i dodaj słodką śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
 - Na wierzch ułóż kawałki białej kiełbasy i przykryj garnek zmniejszając ogień, białą kiełbasę duś około 15-20 po przykryciem.
 - Garnek można również włożyć do piekarnika 175 st. C na około 20 minut.
 - Podczas podawania udekoruj naczynie świeża rzodkiewką i liśćmi roszponki.
 
Babka cytrynowa z lukrem, morelami i sosem limonkowym na bazie budyniu
Składniki na babkę cytrynową:
- 6 szt. cytryny
 - 350 g masła
 - 6 jajek Go Bio
 - 250 g cukru
 - 50 g cukru waniliowego
 - łyżka ekstraktu wanilii
 - 220 g mąki pszennej
 - 150 g mąki ziemniaczanej
 - 1,5 łyżki proszku do pieczenia
 - 100 g mąki migdałowej
 - 100 g suszonych moreli
 - 250 g cukru pudru
 
Sos limonkowy:
- 450 ml mleka
 - 50 g masła
 - 4 żółtka
 - 150 g cukru
 - 150 g skrobi ziemniaczanej
 - 5 limonek
 - 50 g marynowanego imbiru
 
Jak przygotować babkę cytrynową:
- Na tarce do małego pojemnika zetrzyj skórkę z cytryny i następnie wlej z niej wyciśnięty sok.
 - Do soku z cytryny i skórki dodaj roztopione masło i odstaw na bok aby płyn ostygł.
 - Jajka wbij do miski, dodaj od niej cukier zwykły, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii.
 - Zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa będzie puszysta.
 - Do masy dodaj przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, po chwili mieszania dodaj wcześniej rozpuszczone masło z cytryną i całość wymieszaj do gładkiej konsystencji.
 - Na koniec do masy dodaj posiekane suszone morele.
 - Formę do pieczenia babek nasmaruj masłem, posyp ją mąką migdałową a nadmiar mąki wyczep na zewnątrz, dzięki masłu i mące stworzy się powierzchnia do pieczenia która nie przywrze.
 - Wlej masę i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 175 st. C z termo obiegiem.
 - Po upieczeniu wyjmij babkę aby ostygła i polej lukrem (wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny).
 - Posyp babkę kandyzowaną morelą.
 - Do małego rondelka przelej mleko, dodaj masło, żółtka i cukier.
 - Podgrzewaj mleko do zagotowania na małym ogniu pamiętając aby cały czas mieszać rózga kuchenną, po zagotowaniu odstaw.
 - W misce wymieszaj mleko razem ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do niego zagrzaną masę i znów przełóż do grzania, grzej tak długo aż masa zgęstnieje, do gotowego budyniu dodaj skórkę z limonki, sok z limonki i posiekany marynowany imbir.
 - Gotowy sos podawaj osobno do babki.
 
Więcej inspiracji wielkanocnych na stronie Biedronki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Oryginalne sery, wędliny i desery marki Délice Gaulois. Francuskie smaki w twojej kuchni
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Sebastian Olma
Materiał promocyjny
podziel się: