Przepisy kulinarne

Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

31. marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu. To doskonała okazja, by zasmakować tego deseru w ulubionej przez siebie odsłonie. Sprawdź, co potrafi z niego zrobić Szymon Czerwiński, finalista V edycji MasterChef.

Światowy Dzień Budyniu

Każdy z nas ma w domu potrzebne składnik: mąkę ziemniaczaną, jajka i masło, a z budyniu można zrobić mnóstwo ciekawych i smacznych rzeczy. A przy tym możemy się świetnie bawić, angażując pozostałych domowników. Zobacz, co zaproponował Szymon Czerwiński - finalista V edycji MasterChef, prowadzący programy i warsztaty kulinarne, uczestnik kursów w paryskich szkołach Le Cordon Bleu, Alain Ducasse i Hotel Ritz Paris. Szymon skorzystał z przepisów autorstwa Kasi Bukowskiej.

Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Domowy budyń waniliowy

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 1 szczypta soli,
  • cukier waniliowy (ok.3-5 łyżek).

Sposób przygotowania:

  1. 11 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią.
  2. 2W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, żółtka i szczyptę soli oraz cukier waniliowy – do smaku.
  3. 3Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką.
  4. 4Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu.

Domowy budyń czekoladowy z nutą pomarańczy

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki esencji lub pasty waniliowej,
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 żółtka,
  • 1 szczypta soli,
  • cukier (ok. 3-5 łyżek),
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • ½ łyżeczki skórki drobno otartej z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. 11 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią.
  2. 2W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kakao, żółtka i szczyptę soli oraz cukier – do smaku.
  3. 3Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką.
  4. 4Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu.
  5. 5Wyłączamy ogień pod rondelkiem, wsypujemy posiekaną czekoladę i skórkę z pomarańczy, pozostawiamy na 1-2 minuty.
  6. 6Następnie mieszamy na gładko, aż cała czekolada się rozpuści.

Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Tarta z dżemem porzeczkowym, budyniem czekoladowym i bakaliami a'la mazurek

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki,
  • ¼ szklanki kakao,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 75g zimnego masła,
  • 1 jajko i 1 żółtko,
  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego,
  • 1 szklanka budyniu czekoladowego,
  • bakalie (płatki migdałów, suszone morele, wiórki kokosowe, żurawina, daktyle...).

Sposób przygotowania:

  1. 1Mąkę, kakao, cukier puder i sól mieszamy w misce lub w robocie kuchennym.
  2. 2Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę i rozcieramy je w sypkich składnikach (dłońmi lub w maszynie).
  3. 3Gdy konsystencja przypomina drobną kruszonkę dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko.
  4. 4Zagniatamy ciasto, aż utworzy gładką kulę, ale robimy to szybko, by jak najmniej się ogrzało.
  5. 5Jeżeli ciasto nie daje się łatwo zagnieść możemy dodać łyżkę zimnej wody.
  6. 6Ciasto wałkujemy na 4-5mm, wykładamy nim formę na tartę (spód i brzegi), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  7. 7Schłodzone ciasto wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchym grochem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut.
  8. 8Formę wyjmujemy, zdejmujemy obciążenie i ponownie podpiekamy aż do uzyskania złotego koloru.
  9. 9Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  10. 10Następnie na spodzie tarty rozsmarowujemy 5-6 łyżek kwaskowatego dżemu porzeczkowego, a na niego wykładamy zimny budyń czekoladowy.
  11. 11Wyrównujemy wierzch. Na budyniu układamy dekoracje z ulubionych bakalii tak, jakbyśmy dekorowali mazurek.

Kruche babeczki z budyniem waniliowym, świeżymi owocami i białą czekoladą

Składniki:

  • 10 małych kruchych babeczek (domowych lub ze sklepu),
  • 1 szklanka budyniu waniliowego,
  • 1 szklanka ładnych, świeżych owoców (winogrona, maliny, truskawki, borówki, fileciki z pomarańczy i grejprfutów),
  • 1 tabliczka białej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. 1Do każdej babeczki wkładamy po 2-3 łyżki budyniu waniliowego i równo rozprowadzamy.
  2. 2Na budyniu układamy dość dużo świeżych owoców – świetnie sprawdzi się łączenie różnych smaków np. słodkie winogrona i kwaśne grejpfruty.
  3. 3Tabliczkę białej czekolady kruszymy do miski. W małym garnuszku zagotowujemy niewiele wody, a miskę z czekoladą ustawiamy nad gorącą parą.
  4. 4Mieszamy ją przez kilka minut, aż rozpuści się w kąpieli wodnej.
  5. 5Owoce polewamy strużkami płynnej czekolady i pozostawiamy do zastygnięcia.

Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 6 łyżek cukru waniliowego,
  • 40 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suszonych,
  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 czubatych szklanek),
  • 1 szczypta soli,
  • 1 całe jajko i 2 żółtka,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 2 szklanki zimnego budyniu waniliowego,
  • ½ szklanki rodzynków,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. 1Letnie mleko wlewamy do dużej miski, mieszamy z cukrem waniliowym, pokruszonymi drożdżami oraz pół szklanki mąki pszennej. Miskę przykrywamy ściereczką i chowamy w ciepłe miejsce.
  2. 2 Po około 5-10 minutach na powierzchni drożdży powinna pojawić się piana i bąbelki. To znaczy, że drożdże zaczęły pracować i możemy dodawać resztę składników.
  3. 3Wsypujemy resztę mąki i sól, dodajemy 3 żółtka (białko odstawiamy na później) i miękkie masło, po czym zaczynamy całość mieszać łyżką. Gdy składniki z grubsza się połączą przechodzimy do zagniatania ciasta dłonią. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od dłoni.
  4. 4Chowamy je ponownie do miski i wstawiamy (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
  5. 5Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na podsypany mąką blat i zaczynamy wałkować na duży prostokąt.
  6. 6Ciasto o grubości około 4-5 mm smarujemy równomiernie całkowicie wystudzonym budyniem i obsypujemy rodzynkami.
  7. 7Zaczynamy zwijanie ciasta po dłuższej krawędzi w ciasny rulon.
  8. 8Wałek z ciasta kroimy ostrym nożem lub nitką w dwucentymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między bułeczkami.
  9. 9 Ostatni raz dajemy ciastu podrosnąć. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut.
  10. 10Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem i wstawiamy do pieca na około 15-18 minut.
  11. 11Gdy będą puszyste i złote wyjmujemy je z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia.
  12. 12W tym czasie przygotowujemy lukier. Ucieramy cukier puder i sok z cytryny, który dodajemy stopniowo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeżeli chcemy podkręcić smak cytryny do lukru ścieramy również skórkę drobno otartą z owocu.
  13. 13Przestudzone drożdżówki polewamy lukrem i zajadamy.

Kokosowy budyń jaglany

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 200 ml wody,
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych,
  • ½ łyżeczki soli,
  • cukier waniliowy lub słodzik do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • ½ tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej).

Sposób przygotowania:

  1. 1Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy najpierw zimną wodą, następnie gorącą (idealnie wrzątkiem) i znów zimną. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnej goryczki.
  2. 2Następnie wsypujemy ja go garnka, wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych i sól.
  3. 3Garnek przykrywamy, a kaszę gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  4. 4Po tym czasie powinna być miękka i wchłonąć większość płynu.
  5. 5Całość lekko studzimy, po czym blendujemy na gładki krem. Dosładzamy do smaku (cukrem, miodem, erytrytolem, ksylitolem), dodajemy również odrobinę soku z cytryny.
  6. 6Gorącym budyniem napełniamy pucharki.
  7. 7Całość posypujemy posiekaną lub startą na grubych oczkach czekoladą oraz wiórkami kokosowymi uprażonymi na złoto na suchej patelni.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

Źródło zdjęcia głównego: Bartek Tomaszewski/ DD TVN

Pozostałe wiadomości