Tarta z budyniem to świetny pomysł na pyszny deser. Istnieje bardzo dużo smaków gotowych budyniów – śmietankowy, czekoladowy, malinowy… i wiele wiele innych, dlatego możemy wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Wiadomo, że to co przyrządzone samemu w domu jest najsmaczniejsze, więc można zrobić samemu właśnie budyń. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a można łatwym sposobem zachwycić całą rodzinę i przyjaciół. Ale nasuwa się pytanie – jak taki domowy budyń zrobić? No właśnie.
Tarta z budyniem – jak zrobić?
Głównym składnikiem budyniu jest mleko – musimy się zaopatrzyć w jeden karton, czyli 500 ml. Do tego będziemy potrzebowali mąkę, cukier, żołtka i skrobię ziemniaczaną. Dla wzbogacenia smaku laskę wanilii lub ekstrakt z wanilii. Przygotowanie domowego budyniu zaczynamy od zagotowania mleka z wanilią. Po tym musimy zmiksować ze sobą cukier, żółtka, mąkę i skrobię ziemniaczaną. Kiedy wyjdzie nam już gładka i puszysta masa, możemy do niej dodać mleko. Wtedy wystarczy jeszcze chwilę to pogotować, aż nasz budyń zgęstnieje. Po tym musimy odstawić go na bok do przestygnięcia i przykryć folią spożywczą.
Przygotowanie domowego budyniu brzmi skomplikowanie? Za pierwszym razem może nam to zająć trochę więcej czasu, jednak z każdym kolejnym razem będziemy mieli większą wprawę, a uwierzcie lub nie, ale dla takiego smaku warto poświęcić chwilę dłużej w kuchni i zrezygnować ze sztucznego, sproszkowanego budyniu.
Co dalej? Do naszej tarty z budyniem najlepiej jest zrobić spód tradycyjnie z mąki, cukru, masła i jajek. Jeśli jednak nie chcemy zapiekać naszej tarty, to możemy przyrządzić także ciasto bez pieczenia, to znaczy z herbatników i masła. Obydwie wersje tarty z budyniem na pewno będą bardzo, bardzo smaczne. Wszystko zależy też od naszego nastawienia i od tego, jakie mamy doświadczenie w kuchni i ile chcemy spędzić tam czasu. Dla amatora gotowania lepszym sposobem może być przygotowanie spodu tarty z herbatników, aby nie musiał jej piec i ugotować budyń z paczki. Natomiast dla osoby, która na zrobienie pysznej tarty z budyniem chce poświęcić więcej czasu i ma już małe doświadczenie, lepszym rozwiązaniem może okazać się zrobienie domowego ciasta z mąki oraz zrobienie domowego budyniu. Wybór należy do Was, można też spróbować na jeden niedzielny podwieczorek zrobić jedną wersję, a kilka dni później tą drugą.
Aby pyszna tarta z budyniem i owocami była kompletna, potrzebujemy jeszcze… owoców! No właśnie – jakie owoce wybrać do tarty z budyniem? Oczywiście możemy wybrać nasze ulubione – kruche ciasto i budyń pasuje do naprawdę wielu smaków. W sezonie warto jest wykorzystać na przykład truskawki i zrobić danie jakim jest tarta z budyniem i truskawkami . Można także wykorzystać maliny czy borówki. Droga wolna, wybór należy do nas samych… i do tego, na co aktualnie jest sezon oraz co lubią jeść nasi najbliżsi.
Tarta z budyniem i owocami – przepisy
Tarta z budyniem i malinami
Składniki:
Ciasto:
· 200 g mąki,
· pół kostki masła,
· jajko,
· szczypta soli,
· łyżeczka cukru pudru.
Budyń:
· 500 ml mleka,
· laska wanilii,
· 5 żółtek,
· 100 g cukru,
· 30 g mąki pszennej,
· 30 g skrobi ziemniaczanej.
Dodatkowo:
· 500 g malin,
· 5 łyżek dżemu malinowego,
· cukier puder (do ozdoby),
· kilka listków mięty (do ozdoby).
Przygotowanie tarty z budyniem i malinami :
Ciasto: Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać masło pokrojone na małe kawałki i ubijać ciasto, aż będzie miało formę kruszonki. Po chwili dodać cukier, żółtko i sól i zagnieść rękami ciasto. Następnie zwinąć ciasto w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę do ochłodzenia. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i dokładnie wyłożyć nim formę do tarty tak, aby przylegało z każdej strony. Następnie nakłuć ciasto widelcem. Formę owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, usunąć folię aluminiową i włożyć jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wyjąć spód tarty z piekarnika i odstawić na chwilę na bok do przestygnięcia.
Budyń: Gotować w garnku mleko z wanilią. Po zagotowaniu odstawić na chwilę do przestygnięcia. Cukier wymieszać z żółtkami, mąką i skrobią ziemniaczaną, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać do tego pół kubka zagotowanego wcześniej mleka i zmiksować. Tak przygotowaną masę wlać do ugotowanego mleka i jeszcze raz zagotować, aż masa bardziej zgęstnieje. Po tym przykryć budyń folią spożywczą i odstawić na bok do przestygnięcia.
Dodatkowo: Kiedy spód ciasta na t artę z budyniem już przestygnął, możemy wysmarować go dżemem malinowym. Na to równomiernie wylać domowy budyń (jeśli budyniu jest trochę za dużo, to resztę możemy zostawić i zjeść później). Na wyłożonym budyniu wysmarować jeszcze bardzo cienką warstwę dżemu malinowego, a na nim poukładać maliny. Górę naszej tarty możemy posypać niewielką ilością cukru pudru i ozdobić kilkoma listkami mięty. Tak przygotowana tarta dobrze smakuje na ciepło, na przykład z gałką lodów waniliowych, ale możemy też ją schłodzić w lodówce przez około godzinę i dopiero potem podać. Smacznego!
Ten sam przepis na ciasto i budyń możemy wykorzystać do przygotowania np. pysznej tarty z budyniem i truskawkami .
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN