Tarta z karmelowym budyniem i gruszkami - przepis Damiana Kordasa

Damian Kordas
Damian Kordas w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Światowy Dzień Budyniu jest obchodzony 31 marca. Z tej okazji pysznymi przepisami z użyciem budyniu podzielił się Damian Kordas. Jak zrobić tartę z karmelowym budyniem i gruszkami? Sprawdź przepis.

Tarta z karmelowym budyniem i gruszkami

Ciasto:

  • 300 g mąki
    • 200 g masła
      • 100 g cukru
        • 1 jajko

          Nadzienie:

          • 2 szklanki mleka
            • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
              • 2 żółtka
                • 1 łyżka masła

                  Karmel:

                  • 100 g cukru
                    • 3 łyżki masła
                      • 75 ml śmietanki 30%

                        Dodatkowo:

                        • 5 gruszek
                          • garść orzechów włoskich

                            Tarta z karmelowym budyniem i gruszkami - sposób przygotowania

                            1. Z podanych składników wyrób ciasto. Najlepiej jak najszybciej, żeby rękoma za bardzo nie dodać ciastu temperatury. Odstaw na 30 minut do schłodzenia, a po tym czasie rozwałkuj i przełóż na formę do tarty. Ponakłuwaj je widelcem, a dodatkowo przykryj papierem do pieczenia i wsyp na nie obciążenie jak np suchą fasolę lub specjalne kulki ceramiczne.
                              1. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika.
                                1. W tym czasie przygotuj budyń: szklankę mleka połącz z żółtkami, skrobią ziemniaczaną a drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi zmniejsz ogień na minimalny, dodaj mleko z dodatkami i gotuj około 1 minutę.
                                  1. W rondelku roztop cukier, a gdy stanie się płynny i złoty, dodaj po kawałku masło, a na sam koniec porcjami śmietankę (chodzi o to, by nie dodać wszystkiego naraz, bo to obniży temperaturę patelni i karmel zacznie się karmelizować).
                                    1. Powstały karmel połącz z budyniem.
                                      1. Gruszki obierz ze skóry, wydrąż gniazda nasienne i podziel na 4 części.
                                        1. Na tartę wylej przygotowany budyń karmelowy i połóż ćwiartki gruszek, a całość posyp orzechami włoskimi. Tak przygotowaną tartę piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.

                                          Zobacz także:

                                          Źródło: Damian Kordas

                                          Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości