Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

Wypróbuj przepisy Beaty Kartowicz na pyszne desery! Zobacz, jak przygotować rurki z kremem, placek kruchy ze śliwkami i deser śmietankowo-czekoladowy z musem malinowym. Jeśli lubisz budyń, to te propozycje są dla ciebie.

Rurki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie (1 sztuka)
  • pół litra mleka 3,2%
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski i owijamy metalową foremkę do rurek (piekarnik musi być nagrzany do temperatury 190 stopni). Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut).

Pół litra mleka gotujemy z laską wanilii i 3 łyżkami cukru pudru. Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z pozostałą z ilością cukru. Do wystudzonego budyniu dodajemy ubitą śmietanę.

Upieczone rurki z ciasta francuskiego nadziewamy kremem budyniowym. Rurki możemy posypać cukrem pudrem.

Kamil Piklikiewicz/ East News

Placek kruchy ze śliwkami, budyniem i maślaną kruszonką

Składniki (forma 27 cm):

Kruchy spód:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru trzcinowego w pudrze

Składniki mieszamy i zapiekamy w piecu przez około 15 minut w temperaturze około 180 stopni C.

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 4 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • woda do rozpuszczenia mąki
  • laska wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • cukier puder
  • 2 żółtka
  • odrobina masła

Mleko zagotowujemy i mieszając wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, następnie dodajemy pozostałe składniki.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła

Połączyć ze sobą mąkę, cukier i masło.

Pozostałe składniki:

  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 600 g śliwek suszonych bez pestek
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Śliwki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż namiękną.

Sposób przygotowania:

Upieczony kruchy spód smarujemy konfiturą wiśniową, następnie wykładamy wcześniej namoczone śliwki, wylewamy krem budyniowy oraz posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

Kamil Piklikiewicz/ East News

Deser śmietankowo-czekoladowy z musem malinowym, ciastkami korzennymi oraz kremem z bitej śmietany i mascarpone

Składniki:

  • 1 litr mleka (500 ml na budyń śmietankowy i 500 ml na budyń czekoladowy)
  • budyń śmietankowy
  • budyń czekoladowy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru brązowego
  • 6 łyżek kakao do budyniu czekoladowego
  • 300 g malin lub truskawek
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Świeże owoce do dekoracji (maliny, truskawki, borówki) oraz listki mięty
  • Kruche ciastka korzenne 150 g

 Przygotowanie:

Gotujemy 2 budynie, każdy w osobnym rondelku.

Budyń śmietankowy: zagotowujemy 500 ml mleka w dużym rondlu. W misce ubijamy 2 żółtka z 4 łyżkami cukru brązowego na puszystą masę. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki. Do masy jajecznej dodajemy wolnym strumieniem mleko i całość łączymy.

Budyń czekoladowy: zagotowujemy 500 ml mleka w dużym rondlu. W misce ubijamy 2 żółtka z 4 łyżkami cukru brązowego na puszystą masę. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki i kakao. Do masy jajecznej dodajemy wolnym strumieniem mleko i całość łączymy.

Oba budynie chłodzimy. Przykrywamy górę folią. Maliny podsmażamy z cukrem. Ubijamy śmietanę z cukrem. Dodajemy do niej mascarpone i krótko ubijamy. Ciasteczka korzenne kruszymy.

Warstwy deseru: na dole budyń śmietankowy, następnie mus malinowy, budyń czekoladowy, pokruszone ciasteczka korzenne, krem z bitej śmietany z mascarpone. Na wierzchu świeże owoce i listki mięty.

Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN. Poznaj przepisy na desery z budyniem.

>>> Zobacz też:

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!