Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień dobry TVN gotuje pulpety
Mięsne kuleczki to klasyka "kuchennego" gatunku. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski gotuje dla Was pulpety w trzech odsłonach: w sosie pomidorowym, w stylu azjatyckim oraz ukochane przez wielu szwedzkie klopsiki w kremowym sosie. Dodatkowo przepis na ciabatę oraz surówkę z kapusty. Gotowanie czas start!

Pulpety w pomidorowym

Składniki:

  • 1 bułka
    • około 70 ml mleka
      • 1 jajko
        • 100 g tartego sera Pecorino
          • 1,5 łyżeczki soli
            • 1 łyżeczka pieprzu
              • 2 posiekane ząbki czosnku
                • 500 g mielonej wołowiny
                  • 500 g mielonej wieprzowej łopatki
                    • pęczek posiekanej natki pietruszki
                      • oliwa z oliwek
                        • 1 cebula
                          • 2 ząbki czosnku
                            • sól i pieprz
                              • oliwa z oliwek
                                • 2 puszki krojonych pomidorów

                                  Sposób przygotowania:

                                  Bułkę porwać na małe kawałki i przełożyć do miski. Zalać mlekiem i pozostawić na chwilę aż nasiąknie. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać aż się połączą. Z masy mokrymi rękami formować kuleczki rozmiaru piłeczki do ping-ponga. Rozgrzać duża patelnię, nalać oliwę żeby przykryła całą powierzchnię patelni. Nałożyć porcję kulek na całą patelnię i obsmażyć ze wszystkich stron, kuleczki przełożyć do miski i powtórzyć czynność z pozostałymi kuleczkami.

                                  Po usmażeniu na tej samej patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę na sos. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać do sosu klopsiki i razem jeszcze chwilę poddusić.

                                  Pulpeciki można podawać z makaronem lub w ciabacie, posypane dodatkową porcją posiekanej pietruszki i tartego sera Pecorino.

                                  Ciabatta

                                  • 400 ml wody
                                    • 10 g drożdży
                                      • 550 g mąki pszennej typ 750
                                        • 15 g soli
                                          • 20 ml oliwy z oliwek

                                            Sposób przygotowania:

                                            W misce wymieszać wodę z drożdżami. Dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 6 minut. Pod koniec do ciasta wtłoczyć oliwę z oliwek. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Po 40 minutach naciągnąć boki ciasta do środka. Czynność tą powtórzyć jeszcze trzy razy.

                                            Kawałek papieru do pieczenia dokładnie obsypać mąką i wylać na niego połowę ciasta. Trzymając za boki papieru zwinąć ciasto w rulonik tak aby obtoczyło się w mące. Razem z papierem delikatnie przełożyć na blaszkę do pieczenia. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Wstawić ciabatty i piec około 30 minut.

                                            Pulpeciki w azjatyckim stylu

                                            • 500 g mielonej wieprzowej łopatki
                                              • 2 łyżki oleju sezamowego
                                                • 70 g bułki tartej
                                                  • 1 łyżka posiekanego imbiru
                                                    • pęczek posiekanej dymki
                                                      • 2 posiekane ząbki czosnku
                                                        • 2 jajka
                                                          • sól i pieprz

                                                            Sos:

                                                            • 1 ostra papryczka chilli
                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                • kawałek posiekanego imbiru
                                                                  • 1 łyżka oleju sezamowego
                                                                    • 1 słoiczek powideł śliwkowych
                                                                      • 70 ml octu jabłkowego
                                                                        • 5 łyżek sosu sojowego

                                                                          Do podania:

                                                                          • ugotowany brązowy ryż
                                                                            • pęczek dymki
                                                                              • sezam

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

                                                                                Składniki na pulpety dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić masę przez chwilę. Następnie mokrymi rękami uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 20 minut.

                                                                                W tym czasie w rondlu wymieszać wszystkie składniki na sos i gotować około 30 minut, często mieszając. Upieczone kulki wrzucić do sosu i poddusić wszystko razem jeszcze 15 minut. Pulpeciki z sosem podawać na ryżu, posypane dymką i sezamem.

                                                                                Szwedzkie pulpeciki w kremowym sosie

                                                                                • 500 g mielonej wołowiny
                                                                                  • 1 cebula
                                                                                    • 1 ząbek czosnku
                                                                                      • 50 g bułki tartej
                                                                                        • 0,5 łyżeczki soli
                                                                                          • pieprz
                                                                                            • duża szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                              • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
                                                                                                • 1 jajko
                                                                                                  • 2 łyżki mleka
                                                                                                    • olej

                                                                                                      Sos:

                                                                                                      • 3 łyżki masła
                                                                                                        • 2 łyżki mąki
                                                                                                          • 300 ml bulionu wołowego
                                                                                                            • 200 ml mleka
                                                                                                              • 1 łyżeczka musztardy Dijon
                                                                                                                • sól i pieprz

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawami, mlekiem, posiekanym czosnkiem i podduszoną cebulką. Dokładnie wyrobić i uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać olej i partiami usmażyć kulki.

                                                                                                                  Sos:

                                                                                                                  Na tą samą patelnię włożyć masło i gdy się rozpuści, dodać mąkę i przesmażyć ja przez chwilę aż lekko zbrązowieje. Dodać część bulionu i dokładnie wymieszać. Gdy masa zgęstnieje podlać resztą bulionu i mlekiem. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i musztardą.

                                                                                                                  Pulpeciki przełożyć do sosu i gotować kilka minut aż się podgrzeją i dogotują. Podawać z pieczonymi batatami i surówką z czerwonej kapusty.

                                                                                                                  Cztery bataty naciąć wzdłuż na głębokość 1 cm, skropić oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 40-50 minut.

                                                                                                                  Surówka z kapusty

                                                                                                                  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
                                                                                                                    • 3 łyżki octu z czerwonego wina
                                                                                                                      • 1 łyżeczka gorczycy
                                                                                                                        • 0,5 łyżeczki soli
                                                                                                                          • 1 łyżka cukru
                                                                                                                            • pieprz
                                                                                                                              • 2 łyżki oleju

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                Nasiona gorczycy podgrzać na patelni aż zaczną strzelać, przełożyć do miski. Dodać ocet, sól, cukier, pieprz i olej, wymieszać. Kapustę poszatkować i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i wydusić kapustę by straciła jędrność.

                                                                                                                                Smacznego!!

                                                                                                                                Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN 

                                                                                                                                Chcesz gotować w kuchni Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku i wyślij swój przepis!

                                                                                                                                Zobacz również inne przepisy Piotra Kucharskiego:

                                                                                                                                Nie ma jak u babci… Piotra Kucharskiego. Poznaj przepisy na zupę buraczkową, pampuchy i skubańca

                                                                                                                                Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

                                                                                                                                Jak przyrządzić boczniaki? Przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                                                Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości