Buraczkowa
Składniki:
- 500 g buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- cukier do smaku
- ocet do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić na duże kawałki. Umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować. W trakcie gotowania dodać obrane i pokrojone pozostałe warzywa.dodać kremówkę. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i zmiksować na gładki krem. Zupę podawać z purée ziemniaczanym.
Parowańce (pampuchy) z jagodami
Składniki:
Kluski:
- 5 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 150 ml mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 400 g jagód, mrożonych lub z kompotu
- 2-4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować garnek do gotowania. Do garnka o dużej średnicy nalać wodę a na górę nałożyć czysta ściereczkę kuchenną i umocować ją sznurkiem. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie ustawić garnek na kuchence i nastawić pod nim wysoką temperaturę. Gdy woda w garnku się gotuje ułożyć kluski na ściereczce i gotować około 10 minut. W międzyczasie zagotować jagody z cukrem, aż powstanie lejący się sos. Kluski podawać polane sosem jagodowym.
Parowańce z jagodami | Bartosz Krupa/ East News
Skubaniec
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 160 g cukru+2 łyżki
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 200 agrestu z kompotu
Sposób przygotowania:
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, dodając w trakcie żółtka. Na koniec do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masą. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i jeszcze raz wyrobić, aby całe kakao było równo rozprowadzone w cieście. Wszystkie kawałki ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkować jedno jasne ciasto i ułożyć w natłuszczonej blasze do pieczenia o wymiarach (20x30 cm). Następnie ciemne ułożyć na jasnym cieście, a na to owoce. Białka ubić z dwoma łyżkami cukru i ubitą pianę wyłożyć na wierzch skubańca. Całość posypać kawałkami porwanego jasnego ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i piec przez około 40-45 minut.
Ciasto skubaniec | Fot. Bartosz Krupa/ East News
>>> Zobacz też:
Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy
Zupy rozgrzewające – idealne na chłodne dni. Przepisy utytułowanego szefa kuchni
Więcej przepisów znajdziesz >>> tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF