Tarta ze szparagami. Te przepisy to hit!

Tarta ze szparagami na zielonym tle
TONO BALAGUER/Getty Images
Źródło: E+
Najpyszniejsze szparagi są właśnie teraz, gdy sezon na nie trwa. Można je jeść w wielu różnych, mniej lub bardziej skomplikowanych potrawach. Jeśli szukasz pomysłu na szparagi to, co przygotowaliśmy, może być strzałem w dziesiątkę. Sprawdź, jak zrobić najpyszniejszą tartę ze szparagami w dwóch różnych wersjach!

Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki. Zanim przystąpisz do przygotowywania tarty ze szparagami lub jakiejkolwiek innej potrawy na ich bazie, koniecznie sprawdź, jakie posiadają właściwości i jak należy z nimi postępować, by ich nie traciły.

Wegetariańska tarta ze szparagami

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    • 100 g masła
      • 3 jajka
        • pół łyżeczki soli
          • pęczek zielonych szparagów
            • 60 g sera Roquefort (ewentualnie innego)
              • 200 g śmietanki 30%
                • pół łyżeczki pieprzu
                  • płaska łyżeczka czarnuszki

                    Sposób przygotowania:

                    1. Mąkę, masło, 2 jajka i sól umieścić w jednej misce i wyrabiać ręcznie przez kilka minut, do momentu, aż z ciasta będzie można uformować zwartą kulę. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.
                      1. Do miski wrzucić ser, śmietankę, pieprz, czarnuszkę i jedno jajko. Zblendować wszystko na gładką masę.
                        1. W szparagach oderwać zdrewniałe końcówki łodyg. Każdą sztukę pociąć w plasterki lub kawałki nie dłuższe niż 3 cm. Główki zostawić w całości.
                          1. Wyjąć ciasto z lodówki. Formę na tartę wysmarować lekko od środka olejem. Ciasto rozwałkować na cienki placek, około pół cm. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Wyłożyć ciastem spód i boki formy. Ponakłuwać ciasto widelcem na całej powierzchni.
                            1. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
                              1. Gdy ciasto lekko ostygnie, można już przelać na nie masę serowo-jajeczną. Kawałki szparagów poukładać na wierzchu.
                                1. Całość ponownie zapiec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni .

                                  Tarta ze szparagami, łososiem i pomidorkami koktajlowymi

                                  Składniki:

                                  • 250 g mąki pszennej tortowej
                                    • 150 g schłodzonego masła
                                      • 5 jajek
                                        • łyżka zimnej wody
                                          • 200 g łososia
                                            • pęczek szparagów
                                              • garść pomidorków koktajlowych
                                                • 150 g śmietany 18%
                                                  • Kulka mozzarelli
                                                    • 2 łyżki startego parmezanu
                                                      • sól, pieprz, zioła

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Mąkę, masło w kawałkach, 1 jajko, sól i odrobinę wody zagnieść na ciasto. Umieścić w lodówce na czas przygotowywania reszty tarty.
                                                          1. Fileta z łososia opłukać, osuszyć, oprószyć solą i upiec. Można też ugotować na parze lub zgrillować. Pomidorki pokroić na pół.
                                                            1. 4 jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną i przyprawami. Dodaj poszarpaną mozzarellę i ponownie wymieszać.
                                                              1. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić w lekko posmarowanej olejem lub masłem formie do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
                                                                1. Gdy ciasto lekko ostygnie, wylać na nie przygotowaną masę.
                                                                  1. Na masie wyłożyć szparagi, łososia podzielonego na mniejsze kawałki, szparagi oraz pomidorki. Można posypać startym parmezanem.
                                                                    1. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, program góra i dół i piec przez około pół h. Wierz tarty ma stężeć i lekko się zarumienić.

                                                                      Tarta ze szparagami z różnymi dodatkami to pomysł na pyszny, zdrowy, wiosenny obiad. Jeśli lubimy, można do niej dodać również mięso, np. wędzony boczek. Jeśli nie jemy ryb, łososia można zastąpić suszonymi pomidorami lub wędzoną papryką. Opcji jest wiele, a szparagi trzeba jeść, póki są!

                                                                      from_my_point_of_view/Getty Images

                                                                      Zobacz też inne pomysły na szparagi:

                                                                      Sezon na szparagi rozpoczęty. Ulubione przepisy zdradza Daria Ładocha

                                                                      Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy

                                                                      Szparagi w kuchni. Przepisy Mikołaja Reya

                                                                      Zobacz video: Pomysły na szparagi

                                                                      Autor: Diana Ryściuk

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: E+

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości