Co pandemia zmieniła w naszych kuchniach?
Ostatni rok pokazał, że nie tylko jednorazowo kupujemy ogromne ilości jedzenia, ale także chętniej sami przyrządzamy sobie jedzenie. Kupujemy więcej, ale rzadziej.
- Badania przeprowadzone na zlecenie firmy Samsung wykazały, że 31% badanych rzadziej robi zakupy, a 45% częściej gotuje w domu - powiedziała Ewa Hoffmann.
- Improwizujemy w kuchni, co oznacza, że mamy też z tego przyjemność - dodała.
Na co zwracają uwagę Polacy wybierając lodówkę?
Badania wykazują, że 65% Polaków przy wyborze lodówki zwracają uwagę na energooszczędność. Z kolei aż 84% osób na technologie przedłużające świeżość, a 70% zwraca uwagę na kolor.
- Kupujemy lodówki, bądź poszukujemy ich i myślimy o tym. Warto znać rozkład temperatur w lodówkach, by wiedzieć, gdzie przechowywać produkty. Możemy trzymać ryby czy mięso, w strefach do tego dedykowanych - mówiła ekspertka.
- Mamy też technologie, które pomagają przechowywać owoce i warzywa, dzięki komorom z regulowaną wilgotnością. One pozwalają na stworzenie odpowiednich warunków, dzięki czemu te warzywa i owoce mają później większą wartość - dodała.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz też:
- Monika Brodka o nowym albumie i jego ukrytym przesłaniu. "Wyjść poza utarte ramy społeczne narzucane na płeć"
- Izabela ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia 5" zawstydza hejterów: "Nie mam problemu z tym, że mam grube uda"
- Anna Garska 9 lat temu zaginęła bez śladu. Sąd skazał jej męża za zabójstwo: "Ja tego nie zrobiłem"
Autor: Oskar Netkowski