Jesienna sałatka z dynią - przepis krok po kroku
Składniki na sałatkę z dynią:
- 100 g komosy ryżowej
- 1/4 dyni piżmowej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i pieprz
- ser feta
- ½ pakowania rukoli
- garść nasion dyni
- olej sezamowy
- oliwa z oliwek
- garść pestek granatu
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy ma małe kawałki. Doprawiamy tymiankiem, kuminem, solą i pieprzem.
- Polewamy delikatnie oliwą z oliwek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
- Komosę ryżową gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Gdy tylko dynia i komosa wystygną, łączymy wszystkie składniki ze sobą.
- Dodajemy na końcu podprażone na suchej patelni pestki dyni, pestki granatu i lekko skrapiamy olejem sezamowym.
Kotleciki falafel z dipem jogurtowo-miętowym - przepis krok po kroku
Składniki na kotleciki falafel:
- 250 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej (80 g suchej, 1/3 szklanki)
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- ½ łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy, suszonego oregano i słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki pasty tahini
- kilka kawałków kalarepy
- garść rukoli
- garść świeżej kolendry
- 1 limonka
Składniki na sos jogurtowo-miętowy:
- jogurt grecki
- mięta
- szczypta soli
- sok z limonki
Sposób przygotowania:
- Gotujemy kaszę do miękkości pod przykryciem (kilkakrotnie wcześniej płuczemy na sicie ciepłą wodą). Wkładamy do garnka i zalewamy 250 ml wody.
- Ciecierzycę dokładnie odcedzamy i miksujemy w blenderze (mogą być drobne kawałki). Blendujemy również kaszę.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawiamy solą i przyprawami i chwilę smażymy co chwilę mieszając.
- Łączymy wszystkie składniki: ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę w jednej misce.
- Następnie doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i dajemy pastę tahimi.
- Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
- Kotleciki posypujemy posiekaną kolendrą i serwujemy z ćwiartkami limonki.
Grzybowe tapas - przepis krok po kroku
Składniki na grzybowe tapas:
- 6 pieczarek, borowików lub podgrzybków
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml porto
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 bagietka
- 100 g serka mascarpone
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
- 1 natka posiekanej pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Grzyby kroimy w plasterki, szalotkę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, a po minucie wrzucamy grzyby. Całość delikatnie obsmażamy, uważając aby nie przypalić czosnku.
- Następnie dodajemy tymianek oraz rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem i podlewamy porto. Zmniejszamy ogień i redukujemy płyn do minimum. Ściągamy z ognia.
- 20cm bagietki kroimy na małe kawałki, wkładamy do blendera razem z 4 gałązkami pietruszki, ząbkiem czosnku, 4 połówkami orzecha włoskiego oraz odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i blendujemy na gładką masę. Następnie delikatnie obsmażamy ją na patelni, aby zarumienić pieczywo.
- Z pozostałej bagietki wycinamy kromki, smarujemy masą z chleba, serkiem mascarpone i układamy na wierzchu usmażone grzybki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni z funkcją grill na 3 – 5 minut.
- Po wyciągnięciu posypujemy posiekanymi orzechami oraz świeżą natką pietruszki.
Pasztet z indyka, sos żurawinowo-imbirowy - przepis krok po kroku
Składniki na pasztet z indyka:
- 700 g mięsa z udźca indyka ( bez skóry )
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1/4 szklanki suszonych pomidorów w płatkach
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka suszonego tymianku
- 2 małe cebulki pokrojone w piórka
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- mała bułka razowa pokrojona w większą kostkę
- duże jajko
- sól morska i pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos żurawinowo-imbirowy:
- 150 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżki cynamonu
- 100 ml pół wytrawnego wina
- woda
- do serwowania: pieczywo razowe, Kiełki brokułu oraz buraka
Sposób przygotowania:
- Cebulkę smażymy w dużym rondlu, dodajemy mięso pokrojone w większą kostkę. Całość dusimy pod przykryciem około 30 minut. Mieszamy wielokrotnie podczas duszenia.
- Do mięsa dodajemy oczyszczoną wątróbkę, zioła i pomidory w płatkach. Dusimy jeszcze 10 minut i odstawiamy z ognia. Do mięsa dodajemy bułkę, która powinna nasiąknąć sosem.
- Zawartość rondla blendujemy. Doprawiamy przyprawami i na koniec dodajemy jajko.
- Wlewamy pasztet do foremek. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Pasztet jest gotowy, kiedy mocno się przyrumieni.
- Do garnka dodajemy żurawinę, cukier, sok z cytryny, cynamon i zalewamy taką ilością wody aby lekko przykryła żurawinę. Kiedy woda wyparuje dodajemy wino.
- Podgrzewamy na średnim ogniu często mieszając przez około 10 minut, aż żurawina lekko napęcznieje wodą.
- Odstawiamy do ostygnięcia i całość blendujemy na sos.
Zobacz także:
- Jesienne dania z piekarnika według przepisów Piotra Kucharskiego
- Nie tylko cynamon, czyli jesienne przyprawy, które odmieniają potrawy
- Jesienny krupniko-kapuśniak, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: