Bukiew - przysmak nie tylko dla dzików. Sprawdź nasze proste przepisy na orzeszki bukowe

Orzeszki bukowe w drewnianej miseczce
Bukiew, przepisy na orzeszki bukowe
Źródło: HeikeRau/Getty Images
Bukiew dawniej wykorzystywana była nie tylko jako pokarm dla zwierząt hodowlanych, ale także w kuchni. Najpopularniejsza była w Niemczech i Francji, w Polsce na zachodzie, południu i w pasie nadmorskim. Sprawdź nasze proste przepisy na orzeszki bukowe.

Orzeszki bukowe dawniej używane były w kuchni, można z nich było przygotowywać napary i nalewki. Tłoczono z nich także olej.

Czym jest bukiew, czyli orzeszki bukowe

Bukiew to owoce buku, nazywane również orzeszkami bukowymi. Współcześnie kojarzą się z przysmakiem dla dzików, saren czy wiewiórek. Jednak dawniej wykorzystywane były szeroko nie tylko do karmienia trzody chlewnej, ale też w kuchni. Z orzeszków można tłoczyć olej, który do dzisiaj popularny jest na terenie Francji, rzadziej natomiast widzi się go w Polsce. W Zachodniej Europie cieszyły się one dużą popularnością, gdyż drzewo to często rośnie w cieplejszym klimacie, typowym dla tej części świata.

Buk owocuje późno, ponieważ jego owoce dostępne są dopiero pod koniec jesieni. Dojrzałe orzeszki można zbierać od połowy października. Zbiory najlepiej wykonywać w miejscach z dala od zanieczyszczeń - dróg czy miast. Można je znaleźć w lasach, jednak tam nie leżą zbyt długo - to przysmak wielu zwierząt. Można je także kupować na targach, w punktach zbioru i skupach.

Właściwości lecznicze i zdrowotne bukwi - przetwory z orzeszków bukowych

Obrane orzeszki bukowe można jeść na surowo. Zawierają one jednak związek, faginę, która w dużych ilościach może być trująca, zaś w średnich - powodować objawy podobne do upojenia alkoholowego. Przedawkowanie tej substancji może również prowadzić do halucynacji.

Jak już było wspomniane, orzeszki bukowe można jeść na surowo. Należy je jednak przedtem wyłuskać z łupiny. Najlepsze są prażone, podczas przetwarzania z wykorzystaniem wysokich temperatur fagina rozkłada się i owoce te przestają być trujące, nawet zjedzone w dużych ilościach.

Z orzechów bukowych wytwarzano dawniej olej i mąkę, która była dodawana do chleba. Dzieci z kolei zajadały się surowymi i prażonymi orzechami. Z bukwi można także zrobić napar oraz nalewkę.

Napar z bukwi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Orzeszki bukowe - 100 g,
    • woda - 500 ml,
      • cukier lub miód (opcjonalnie).

        Sposób przygotowania:

        1. Orzeszki obrać i uprażyć w piekarniku przez 50 minut w 150 st. C.
          1. Tak przygotowaną bukiew zmielić w blenderze lub młynku do kawy.
            1. Dwie łyżeczki proszku wsypać do wody i doprowadzić do wrzenia. Napój powinien się gotować około 5 minut.
              1. Po tym czasie zdjąć z ognia, przecedzić i przelać do szklanek. Można podawać bez cukru lub miodu bądź słodzony.

                Nalewka z bukwi - przepis krok po kroku

                Składniki:

                • orzeszki bukowe - 1 kg,
                  • spirytus do nalewek 70 proc. - 1 l,
                    • goździki - łyżeczka,
                      • cynamon - łyżeczka,
                        • woda - 250 ml,
                          • cukier - 250 g.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Orzeszki obrać, włożyć do rondla z grubym dnem, zalać wodą i zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdjąć całość z gazu i ostudzić.
                              1. Bukiew włożyć do czystych naczyń i zalać alkoholem. Najlepiej sprawdzą się słoiki. Tak przygotowane zostawić na 4 tygodnie, codziennie wstrząsać słoikami. Najlepiej naczynia ustawić na słońcu.
                                1. Po tym czasie dodać cukier i przyprawy. Odstawić w jasne miejsce i codziennie mieszać. Nalewka jest gotowa kiedy cukier się rozpuści. Wtedy można ją przefiltrować i zlać do ozdobnych naczyń.

                                  Zobacz wideo: Dania, które otulą nas ciepłem

                                  Dania, które otulą nas ciepłem
                                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło zdjęcia głównego: HeikeRau/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana