Orzechy na słodko i wytrawnie. Smaczne dania według przepisów Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Orzechy doskonale pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, składnikiem smarowideł czy sosów. Orzechy są też najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii, a składniki odżywcze w nich zwarte wspomagają pracę mózgu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokaże, jakie wyjątkowe dania można z nich przygotować.

Sałatka z kuskusem, pistacjami i migdałami

Składniki na sałatkę z kuskusem i orzechami:

  • 250 g kuskusu
    • 2 średnie bakłażany
      • 3 łyżki rodzynek
        • 1,5 łyżki kaparów
          • 1 łyżka migdałów
            • 1 łyżka pistacji
              • 1 ząbek czosnku
                • 450 ml bulionu warzywnego
                  • garść świeżej kolendry i mięty
                    • oliwa z oliwek z pierwszego
                      • sól i pieprz do smaku

                        Jak przygotować sałatkę z kuskusem i orzechami?

                        1. W misce mieszamy kuskus z odrobiną soli i oleju. W garnku podgrzewamy bulion warzywny i dodajemy około 250 ml do kuskusu.
                          1. Bakłażana kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Po kilku minutach wyjmujemy czosnek i dodajemy pozostałe 200 ml bulionu, rodzynki i gotujemy na małym ogniu.
                            1. Gdy bakłażan zacznie wysychać, dodajemy kapary. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, dodajemy kuskus, który wchłonie bulion i dobrze mieszamy.
                              1. Doprawiamy świeżą kolendrą i miętą. Przed podaniem posypujemy posiekanymi migdałami i pistacjami. Doprawiamy solą pieprzem.
                                Sałatka z orzechami
                                Sałatka z orzechami
                                Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                Ciasto orzechowe z karmelizowanymi orzechami

                                Składniki na ciasto orzechowe:

                                Ciasto:

                                • 150 g mąki
                                  • 180 g cukru
                                    • 200 g zmielonych orzechów laskowych
                                      • 100 g orzechów laskowych
                                        • 1 saszetka cukru waniliowego
                                          • 3 łyżki proszku kakaowego
                                            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                              • 1/4 łyżeczki soli

                                                Orzechy w karmelizowanym cukrze:

                                                • 1,5 szklanki cukru
                                                  • 8 łyżek wody
                                                    • Garść orzechów
                                                      • Posypka orzechowa:
                                                        • 150 g cukru pudru
                                                          • 2,5 łyżki mocnej kawy (dobrze zmielonej)
                                                            • 40 g orzechów laskowych grubo posiekanych
                                                              Ciasto orzechowe
                                                              Ciasto orzechowe
                                                              Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                              Jak przygotować ciasto orzechowe?

                                                              1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dobrze mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. W osobnej misce mieszamy cukier puder z kawą i posypujemy upieczone ciasto. Obsypujemy następnie posiekanymi orzechami.
                                                                1. Na patelni rozpuszczamy cukier i wrzucamy orzechy. Dobrze je obtaczamy i wyjmujemy. Czekamy, aż cukier zastygnie. Dekorujemy ciasto orzechami w cukrze.

                                                                  Zapieczone pory z orzechowym vinaigrette

                                                                  Składniki na pieczone pory:

                                                                  • por - 4 sztuki
                                                                    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
                                                                      • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
                                                                        • 1/2 suszonego tymianku
                                                                          • oliwa z oliwek
                                                                            • 1 łyżka startego parmezanu
                                                                              • garść posiekanych prażonych orzechów włoskich
                                                                                • sól

                                                                                  Składniki na sos vinaigrette:

                                                                                  • 40 g orzechów włoskich
                                                                                    • 3 fileciki anchois
                                                                                      • 1 szalotka
                                                                                        • 1 łyżeczka miodu
                                                                                          • oliwy z oliwek
                                                                                            • sól i pieprz

                                                                                              Składniki na dip jogurtowy:

                                                                                              • 200 g jogurtu greckiego
                                                                                                • sok z połowy limonki
                                                                                                  • 1/4 skórki z limonki
                                                                                                    • 1 łyżka posiekanej kolendry
                                                                                                      • sól

                                                                                                        Jak przygotować pieczone pory?

                                                                                                        1. Pory obieramy i gotujemy w posolonej wodzie przez 5 minut. Następnie smarujemy dokładnie oliwą, doprawiamy, posypujemy parmezanem i pieczemy około 15 minut w 220 st. C.
                                                                                                          1. W miseczce wrzucamy posiekane orzechy, anchois i szalotkę. Mieszamy z miodem i oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
                                                                                                            1. W drugiej miseczce dorzucamy do jogurtu posiekaną kolendrę, sok z limonki, skórkę z limonki. Doprawiamy do smaku solą. Polewamy pory sosem vinaigrette, serwujemy z dipem i posypujemy prażonymi orzechami.
                                                                                                              Pieczone pory
                                                                                                              Pieczone pory
                                                                                                              Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                                              Orientalny kurczak z orzechami nerkowca

                                                                                                              Składniki na orientalnego kurczaka z orzechami:

                                                                                                              • 4 udka z kurczaka
                                                                                                                • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
                                                                                                                  • olej kokosowy
                                                                                                                    • ½ korzenia imbiru
                                                                                                                      • 6 papryczek chili
                                                                                                                        • 2 cebule
                                                                                                                          • 60 g orzechów nerkowca
                                                                                                                            • 2 czerwone papryki
                                                                                                                              • 1 marchewka
                                                                                                                                • 1 szklanka ryżu jaśminowego
                                                                                                                                  • 1 łyżka prażonego sezamu
                                                                                                                                    • 1 szklanka wody
                                                                                                                                      • 1 łyżka szczypiorku

                                                                                                                                        Składniki na sos do orientalnego kurczaka:

                                                                                                                                        • 5 łyżek sosu ostrygowego
                                                                                                                                          • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                                                                                            • 1 łyżka oleju sezamowego
                                                                                                                                              • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                                • sól i pieprz do smaku

                                                                                                                                                  Jak przygotować orientalnego kurczaka z orzechami nerkowca?

                                                                                                                                                  1. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie oprószamy 3 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Smażymy partiami na głębokim tłuszczu. Usmażone mięso odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
                                                                                                                                                    1. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Smażymy na nim pokrojony w plasterki imbir, papryczki i cebulę (pokrojoną w kostkę). Następnie dodajemy kurczaka, orzechy i paprykę. Smażymy cały czas mieszkają energicznie. Podlewamy wodą i doprawiamy sosami, olejem sezamowym i cukrem. Pod koniec zagęszczamy całość zawiesiną z 1 łyżki skrobi ziemniaczanej i wody. Do potrawy dodajemy około 3 łyżki płynu. Cały czas mieszkamy. Przed podaniem posypujemy pokrojoną dymką i prażonym sezamem. Serwujemy z ryżem jaśminowym.
                                                                                                                                                      Kurczak orientalny z orzechami
                                                                                                                                                      Kurczak orientalny z orzechami
                                                                                                                                                      Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości