Czy można mrozić jajka? Ta technika pozwoli zrobić to bezpiecznie

Rozbijanie jajka
Czy można mrozić jajka? Ta technika pozwoli Ci zrobić to bezpiecznie
Źródło: Tomekbudujedomek/Getty Images
Jaja kurze drożeją, a przez to coraz więcej osób szuka sposobów, jak można zaoszczędzić. Mrożenie jajek chociaż możliwe, to nie jest takie proste. Aby zrobić to właściwie i się nie zatruć, trzeba przestrzegać kilku zasad. 

Czy można mrozić jajka?

Jaja nadają się do mrożenia, jednak należy robić to w konkretny sposób. Przede wszystkim nie powinny być one chłodzone w skorupach, te mogą pękać podczas procesu mrożenia i rozmrażania, przez co jest duża szansa na to, że się zepsują. W efekcie można się nimi nawet zatruć.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Jajka należy zatem mrozić po rozbiciu ich i przełożeniu do odpowiedniego naczynia. Ważne jest również rozmrażanie - w przypadku jaj, można to robić jedynie w lodówce, aby ograniczyć rozwój bakterii. Należy je spożyć w ciągu 24 godzin od rozmrożenia, a do tego poddać obróbce cieplnej. 

Z kolei gotowanych jaj nie powinno się mrozić. Stracą one swoje walory smakowe, a do tego może dojść do rozwarstwienia się.

Jak mrozić jajka, aby się nie zepsuły?

Po rozbiciu jajka i pozbyciu się skorupki należy przełożyć je do woreczka strunowego lub innego pojemnika, który nie ulegnie zniszczeniu pod wpływem niskich temperatur. Ważne jest jednak, aby rozdzielić żółtka od białek i dopiero wtedy je mrozić. Można także zmiksować jaja na jednolitą masę.

Jajka w zamrażarce można przechowywać maksymalnie 12 miesięcy. Żółtka można dodatkowo posypać odrobiną soli lub cukru, co pozwoli na zachowanie jego konsystencji po rozmrożeniu. Warto pamiętać, że ta część zmienia swoją konsystencje, tzw. żeluje się.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: przepisy.pl

Źródło zdjęcia głównego: Tomekbudujedomek/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana