To najdroższe lody na świecie. Ich cena przyprawia o zawrót głowy

lody
Jak smakują najdroższe lody na świecie?
Źródło: virtustudio/Getty Images
Ile mogą kosztować lody? Za 130-mililitrową porcję lodów opracowanych przez pochodzącego z Japonii producenta lodów Celatto trzeba zapłacić grubo ponad 20 tysięcy złotych. Co składa się na tę zawrotną cenę?

Lody za ponad 20 tysięcy złotych. Jaki mają smak?

Opracowywanie lodów o smaku byakuya, czyli "biały rycerz" zajęło 1,5 roku. Projektem kierował mistrz kuchni fusion z Osaki, Tadayoshi Yamada. W składzie lodów znalazły się białe trufle z Alby na północy Włoch. Za kilogram przysmaku trzeba zapłacić 60 tysięcy złotych. Dodatkowo do deseru trafiły parmezan i osad pozostały po produkcji japońskiego trunku, sake. Dzieło wieńczy jadalna posypka z płatków złota.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

130-mililitrowa porcja lodów podawana jest w małym szklanym słoiku. To wszystko składa się na ostateczną cenę - 873 400 jenów za porcję. W przeliczeniu na złotówki daje to 26,5 tysięcy złotych.

Lody wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa

Zawrotna cena, którą trzeba zapłacić za deser sprawiła, że został on wpisany Księgi Rekordów Guinnessa jako najdroższe lody świata. Z informacji zamieszczonej na stronie Księgi dowiadujemy się, że jedząc ten przysmak - w pierwszej kolejności - poczujemy mocny zapach białej trufli, następnie da o sobie znać parmezan, a paletę doznań zwieńczy nuta sake.

Producent lodów zapowiedział, że planuje stworzyć kolejne wykwintne smaki lodów, które byłyby kombinacją innych luksusowych składników, np. szampana i kawioru.

 

Więcej na ten temat można przeczytać na stronie TVN 24 Biznes.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Autor: JW/ToL/Katarzyna Oleksik

Źródło: TVN 24 Biznes

Źródło zdjęcia głównego: virtustudio/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana