Lody za ponad 20 tysięcy złotych. Jaki mają smak?
Opracowywanie lodów o smaku byakuya, czyli "biały rycerz" zajęło 1,5 roku. Projektem kierował mistrz kuchni fusion z Osaki, Tadayoshi Yamada. W składzie lodów znalazły się białe trufle z Alby na północy Włoch. Za kilogram przysmaku trzeba zapłacić 60 tysięcy złotych. Dodatkowo do deseru trafiły parmezan i osad pozostały po produkcji japońskiego trunku, sake. Dzieło wieńczy jadalna posypka z płatków złota.
Porady dietetyków
130-mililitrowa porcja lodów podawana jest w małym szklanym słoiku. To wszystko składa się na ostateczną cenę - 873 400 jenów za porcję. W przeliczeniu na złotówki daje to 26,5 tysięcy złotych.
Lody wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa
Zawrotna cena, którą trzeba zapłacić za deser sprawiła, że został on wpisany Księgi Rekordów Guinnessa jako najdroższe lody świata. Z informacji zamieszczonej na stronie Księgi dowiadujemy się, że jedząc ten przysmak - w pierwszej kolejności - poczujemy mocny zapach białej trufli, następnie da o sobie znać parmezan, a paletę doznań zwieńczy nuta sake.
Producent lodów zapowiedział, że planuje stworzyć kolejne wykwintne smaki lodów, które byłyby kombinacją innych luksusowych składników, np. szampana i kawioru.
New record: Most expensive ice cream - JP¥873,400 (£5,469; €6,211; $6,696) made by OMER in Japan.
— Guinness World Records (@GWR) May 18, 2023
The ice cream includes edible gold leaf, white truffle and natural cheeses 🍨 pic.twitter.com/kaJOACEear
Więcej na ten temat można przeczytać na stronie TVN 24 Biznes.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor: JW/ToL/Katarzyna Oleksik
Źródło: TVN 24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: virtustudio/Getty Images