Czekolada i jej właściwości. Poznaj 6 powodów, dla których pokochasz ją jeszcze bardziej

x-news
Obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. Może być słodka, gorzka, mieszana, z wieloma różnymi dodatkami. Liczne dane potwierdzają, że jedzenie czekolady pozytywnie wpływa na psychiczny komfort i skutecznie poprawia nastrój. Co jeszcze się z nami dzieje, gdy ją jemy?

Czekolada poprawia nastrój

Czekolada doskonale sprawdza się jako tzw. comfort food, czyli produkt zapewniający psychiczny komfort. Wiele osób sięga po nią również wtedy, gdy coś ich trapi, martwi, źle się czują, stresują.

Dane rynkowe wskazują, że w tak trudnym czasie, jakim była pandemia, mieszkańcy m.in. Włoch nie tylko kupowali znacznie więcej czekolady niż przed rokiem, ale także masowo zamawiali dostawę do domu deserów z jej dodatkiem. Obecnie czekolada króluje nie tylko w sklepach i cukierniach, ale również w wielu restauracjach. Powstaje coraz więcej wymyślnych, również wytrawnych przepisów z jej użyciem (link do nich niżej).

Właściwości czekolady

Obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. Mało kto jej nie lubi. Oto 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz ten przysmak.

  • Czekolada zawiera ponad 600 substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.
  • Słodkość zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca.
  • W 100 g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300 mg magnezu.
  • Jedzenie czekolady korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.
  • Kostka gorzkiej czekolady to zaledwie 30 kcal.
  • Smakołyk podnosi poziom serotoniny we krwi. To hormon odpowiedzialny za dobry nastrój.

A więc - jedzmy czekoladę, zwłaszcza dziś. Smacznego i na zdrowie!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot, Diana Ryściuk

Źródło: PAP, x-news

podziel się:

Pozostałe wiadomości