Czekolada poprawia nastrój
Czekolada doskonale sprawdza się jako tzw. comfort food, czyli produkt zapewniający psychiczny komfort. Wiele osób sięga po nią również wtedy, gdy coś ich trapi, martwi, źle się czują, stresują.
Dane rynkowe wskazują, że w tak trudnym czasie, jakim była pandemia, mieszkańcy m.in. Włoch nie tylko kupowali znacznie więcej czekolady niż przed rokiem, ale także masowo zamawiali dostawę do domu deserów z jej dodatkiem. Obecnie czekolada króluje nie tylko w sklepach i cukierniach, ale również w wielu restauracjach. Powstaje coraz więcej wymyślnych, również wytrawnych przepisów z jej użyciem (link do nich niżej).
Właściwości czekolady
Obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. Mało kto jej nie lubi. Oto 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz ten przysmak.
- Czekolada zawiera ponad 600 substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.
- Słodkość zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca.
- W 100 g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300 mg magnezu.
- Jedzenie czekolady korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.
- Kostka gorzkiej czekolady to zaledwie 30 kcal.
- Smakołyk podnosi poziom serotoniny we krwi. To hormon odpowiedzialny za dobry nastrój.
A więc - jedzmy czekoladę, zwłaszcza dziś. Smacznego i na zdrowie!
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- Światowy Dzień Czekolady. Z tej okazji polecamy najpyszniejsze przepisy
- Obłędnie czekoladowa i odżywcza pomadka do ust . Bez problemu zrobisz ją w domu
- Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje
- Czekoladowe szaleństwo
Autor: Luiza Bebłot, Diana Ryściuk
Źródło: PAP, x-news
Źródło zdjęcia głównego: fStop