Gorzka, mleczna, biała, a od niedawna na sklepowych półkach możemy znaleźć czekoladę w kolorze różowym. Co więcej, jest to czekolada bez sztucznego barwnika. O tym skąd się bierze różowa czekolada, jak smakuje i czy ma właściwości zdrowotne, w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN z dietetyczką Ulą Somow.Czwarty gatunek czekolady - "Ruby"
Różowa czekolada „Ruby” została wynaleziona przez szwajcarską firmę. Naukowcy pracowali nad różowym przysmakiem aż 13 lat. „Ruby” zaprezentowano we wrześniu 2017 roku w Szanghaju. Do sprzedaży trafiła na początku 2018 roku. Okazuje się, że różowa czekolada bardzo trafiła w gusta Polaków.
>>> Zobacz też: Czekolada w roli głównej. Najlepsze przepisy.
Rubinowa czekolada jest najnowszym i czwartym z kolei gatunkiem czekolady. Trzy poprzednie to mleczna, gorzka i biała. Co ciekawe, biała czekolada została odkryta w 1930 roku, a wiec musieliśmy czekać aż 80 lat na kolejny gatunek czekolady.
>>> Zobacz też: Czekoladowa rozpusta.
Różowa czekolada jest w 100 proc. naturalnym surowcem. Nie dodaje się do niej żadnych sztucznych barwników ani aromatów smakowych. Wytwarza się ją z rubinowego kakaowca, który rośnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, Ekwadorze i Brazylii.
Jak zaznaczyła dietetyczka Ula Somow różowy barwnik jest zdrowy dla naszego organizmu, ponieważ pomaga zwalczać wolne rodniki.
„Ruby” nie jest ani słodka, ani gorzka, ani mleczna. Jej smak określa się jako delikatnie owocowy (jagodowy). Ma też lżejszą, bardziej kremową konsystencję, dzięki czemu można jej zjeść więcej.
>>> Zobacz też: Czekoladowe przepisy Darii Ładochy.
Właściwości gorzkiej i białej czekolady
Czekoladę gorzką wytwarza się z ziaren kakaowca. Im więcej kakao w czekoladzie, tym więcej magnezu, żelaza, potasu. Gorzka czekolada jest jednym z silniejszych antyoksydantów na świecie (polifenole, flawonole, katechiny). Ilość tych substancji jest tak duża, że wartość antyoksydacyjna surowego i nieprzetworzonego ziarna kakao jest wyższa niż wielu owoców, w tym m.in. jagód Acai oraz borówek, które należą do jednych z najlepszych źródeł antyutleniaczy w diecie.
Badania wskazują, że ciemna czekolada może korzystnie wpływać na zdrowie, obniżając ryzyko wielu chorób, między innymi może pomagać w walce z nadciśnieniem, poprawiając przepływ krwi w tętnicach, a także przyczyniać się do obniżania ilości niekorzystnej frakcji cholesterolu w naszej krwi.
>>> Zobacz też: Czekolada na słodko i słono według Andrzeja Polana.
Ze względu na wysoką kaloryczność nie powinniśmy zjadać czekolady codziennie w ilości większej niż kilka kostek, ale badania potwierdzają, że wysokiej jakości ciemną czekoladę warto uwzględniać w naszych jadłospisach regularnie.
Ciekawostką dla niektórych może być to, że czekolada zawiera substancje stymulujące takie jak kofeina i teobromina.
>>> Zobacz też: Smakołyki z czekolady.
Czekoladę białą choć wytwarza się z masła kakaowego, pozyskiwanego z ziaren kakaowych, to w jej składzie znajdziemy sam tłuszcz i cukier. Czekolada nie posiada w swoim składzie kakao, jest więc najmniej wartościowa spośród wszystkich czekolad. Biała czekolada nie posiada właściwości antyoksydacyjnych, magnezu, witamin ani składników mineralnych, dlatego nie ma korzystnego wpływu na zdrowie.
Co więcej jest o wiele bardziej ciężkostrawna od czekolad, w których składzie znajduje się kakao, ponieważ "puste miejsce" jest wypełniane tłuszczami, cukrami lub słodzikami. Przez co jest bardziej kaloryczna od czekolady gorzkiej, mlecznej czy różowej.
>>> Zobacz też: Kiedy czekolada rządzi życiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"
GwiazdyBrytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"
Związki i seksMieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"
Pielęgnacja twarzy i ciałaCzy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista
ParentingJak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"
GwiazdyNiepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
GwiazdyIga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"
Przepisy kulinarneJaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Gorące tematyMarcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test
PaznokcieManicure Hailey Bieber to hit tej wiosny
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Przepisy kulinarneKrólowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
NewsyZielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarneWielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
Posiłki w chorobieSamotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Moda i UrodaToksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"
ZdrowieRuszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
ZdrowiePiotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie
NewsyWyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
PsychologiaAlkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?
Przepisy kulinarneDomowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Zdrowie27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru
GwiazdyKsiążę William zażartował z Kate. Przesadził?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopJakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu
GwiazdyPamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ZdrowieTego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Dziecko"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez
CiążaPo przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"
Związki i seksPierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?
Pielęgnacja twarzy i ciałaZdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji
Styl życia"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły
GwiazdyWiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"
Styl życiaStawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"
NewsyIle kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas