Czekolada w roli głównej. Poznaj najlepsze przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Agatę Stankiewicz oraz Małgorzatę Nagat, które przygotowały słodkości, których bazowym składnikiem jest czekolada. A na jesienną chandrę czekolada jest idealnym rozwiązaniem ;) Co powiecie na trufle czekoladowe oraz babeczki z kremem czekoladowym? Skusicie się?

Trufle czekoladowe

Składniki:

200 ml śmietanki 36 proc.

300 g gorzkiej czekolady

3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 łyżki cukru pudru

0,5 łyżeczki kardamonu

szczypta soli

200 g posiekanych podprażonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem orzechów, umieścić w garnku i na najmniejszej mocy palnika połączyć w jednolitą masę, przykryć folią w kontakcie, wystudzić i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 25 g) i obtaczać je w posiekanych orzechach.

Babeczki z kremem czekoladowym

Składniki:

75g gorzkiej czekolady, posiekanej

175 g mąki pszennej

30 g kakao

185 g cukru

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

120 ml kawy, wystudzonej

120 ml mleka

100 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

W jednym naczyniu wymieszać jajka, maślankę, olej i kawę. W drugim naczyniu połączyć mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać czekoladę, wymieszać. Piec ok. 25 minut w formie na muffiny w 160 st. C.

Krem czekoladowy

Składniki:

16 g żelatyny

80 g wody

130 g żółtek

100 g cukru

900 g mleka

650 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w wodzie, upłynnić. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować, zahartować żółtka, wlać zahartowane żółtka do mleka i podgrzewać do 85 st. C, dodać czekoladę, żelatynę i zblendować, schłodzić.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości