Lubicie czekoladę? Poznajcie czekoladowe przepisy Darii Ładochy na fondant, ciasto i kolorowy deser

W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.

To idealne przepisy, aby uczcić Dzień Czekolady!

Fondant czekoladowy z chili - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 50 g masła + do posmarowania foremek
  • szczypta chili w płatkach
  • 1 łyżka mąki
  • odrobina mąki do podsypania foremek

Do dekoracji:

  • świeże borówki
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Przygotuj foremki do muffinów i każdą wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Osobno w misce wymieszaj cukier, sól oraz jajka. Wymieszaj razem, ale nie miksuj. Następnie dodaj mąkę, chili i dalej mieszaj. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Połącz masę jajeczną z masą czekoladową i przelej do blachy do muffinów i zapiekaj 8 minut. Wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe przełóż na talerz. Udekoruj owocami, bitą śmietaną i lodami oraz płatkami czekoladowymi.

Najprostsze czekoladowe ciasto na świecie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
  • 80 g masła
  • 150 g mąki
  • ½ szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji

  • biała czekolada
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

W małym garnku umieść masło i roztop czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Możesz też rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Jak powstanie gładka masa czekoladowa to dodaj mleko i dokładnie wymieszaj rózgą. Jajka ubij z cukrem jak na biszkopt. Musi powstać piękną i lśniąca masa jajeczna. Przygotuj w drugiej misce mąkę (możesz ją przesiać), cynamon i dodaj proszek do pieczenia. Połącz masę jajeczną z przesianą mąką oraz z masą czekoladową. Dodaj skórkę z pomarańczy. Piekarnik nagrzej na 180 stopni i blachę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem. Wlej masę czekoladową i piecz w piekarniku około 40 minut do suchego patyczka. Następnie ciasto wyciągnij na kratkę i przestudź. W rondelku rozpuść czekoladę białą razem z masłem i śmietanką. Polej ciasto i udekoruj orzechami.

Kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami, białą czekoladą i owocami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 opakowania mascarpone
  • 2 opakowania malin
  • 2 opakowania borówek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 ml śmietany 36% gęstej
  • 200 g czekoladowych ciastek
  • opakowanie białej czekolady
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • liście świeżej mięty
  • 2 łyżki granatu

Przygotowanie:

Czekoladę pokrój na cienkie kawałki. Zmiksuj 1 opakowanie mascarpone z borówkami a drugie z malinami. Obok ubij śmietankę na sztywno z cukrem i dodaj do jednej i do drugiej masy i dokładnie wymieszaj. Pokrusz ciasteczka i układaj warstwowo w szklance z obiema masami serowymi. Dodaj świeże owoce, czekoladę oraz orzechy. Dodaj na wierzch mięte oraz granat.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości