Przepisy kulinarne

Lubicie czekoladę? Poznajcie czekoladowe przepisy Darii

Dziś w Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.

 

FONDANT CZEKOLADOWY Z CHILI

Składniki:
2 jajka
4 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
50 g masła + do posmarowania foremek
szczypta chili w płatkach
1 łyżka mąki
odrobina mąki do podsypania foremek

Do dekoracji:
świeże borówki
bita śmietana
wiórki czekoladowe
lody waniliowe

Przygotowanie:
Przygotuj foremki do muffinów i każdą wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Osobno w misce wymieszaj cukier, sól oraz jajka. Wymieszaj razem, ale nie miksuj. Następnie dodaj mąkę, chili i dalej mieszaj. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Połącz masę jajeczną z masą czekoladową i przelej do blachy do muffinów i zapiekaj 8 minut. Wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe przełóż na talerz. Udekoruj owocami, bitą śmietaną i lodami oraz płatkami czekoladowymi.

NAJPROSTSZE CIASTO CZEKOLADOWE NA ŚWIECIE

    Składniki:
    2 jajka
    ½ szklanki cukru trzcinowego
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    szczypta cynamonu
    80 g masła
    150 g mąki
    ½ szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do dekoracji
    1 biała czekolada
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietany 36%
    orzechy włoskie

    Przygotowanie:
    W małym garnku umieść masło i roztop czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Możesz też rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Jak powstanie gładka masa czekoladowa to dodaj mleko i dokładnie wymieszaj rózgą. Jajka ubij z cukrem jak na biszkopt. Musi powstać piękną i lśniąca masa jajeczna. Przygotuj w drugiej misce mąkę (możesz ją przesiać), cynamon i dodaj proszek do pieczenia. Połącz masę jajeczną z przesianą mąką oraz z masą czekoladową. Dodaj skórkę z pomarańczy. Piekarnik nagrzej na 180 stopni i blachę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem. Wlej masę czekoladową i piecz w piekarniku około 40 minut do suchego patyczka. Następnie ciasto wyciągnij na kratkę i przestudź. W rondelku rozpuść czekoladę białą razem z masłem i śmietanką. Polej ciasto i udekoruj orzechami.

    KOLOROWY DESER Z CZEKOLADOWYMI CIASTECZKAMI I BIAŁA CZEKOLADĄ I OWOCAMI

      Składniki:
      2 opakowania mascarpone
      2 opakowania malin
      2 opakowania borówek
      2 łyżki cukru trzcinowego
      200 ml śmietany 36% gęstej
      200 g czekoladowych ciastek
      1 opakowanie białej czekolady
      garść orzechów włoskich
      garść orzechów laskowych
      liście świeżej mięty
      2 łyżki granatu

      Przygotowanie:
      Czekoladę pokrój na cienkie kawałki. Zmiksuj 1 opakowanie mascarpone z borówkami a drugie z malinami. Obok ubij śmietankę na sztywno z cukrem i dodaj do jednej i do drugiej masy i dokładnie wymieszaj. Pokrusz ciasteczka i układaj warstwowo w szklance z obiema masami serowymi. Dodaj świeże owoce, czekoladę oraz orzechy. Dodaj na wierzch mięte oraz granat.

      Źródło: Dzień Dobry TVN |
      Co sądzisz o tym artykule?
      0
      0
      Wybrane dla Ciebie
      Komentarze
      0