Przepisy kulinarne

Czekolada na słodko i słono. Jest dobra!

W kuchni Dzień Dobry TVN, w roli głównej, występuje dziś Andrzej Polan i czekolada. Kucharz łączy wytrawne i słodkie smaki. Efektem jego pracy są takie potrawy jak: kurczak na chałce z sosem mole, ciasto z cukinią, czekoladą i orzeszkami solonymi czy śliwka w serniku. Smacznego!

Kurczak na chałce z sosem mole

Składniki:
4 udka kurczaka
100 g gorzkiej czekolady
włoszczyzna
czerwona cebula
puszka pomidorów pelati
4 śliwki
4 gruszki
2 jabłka
papryka chilli
kolendra mielona, gwiazdki anyżu, cynamon, goździki,
olej do smażenia

Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion i gotujemy w nim udka na miękko. Na lekko rozgrzanym oleju przesmażamy kolendrę, anyż, goździki i cynamon. Odcedzamy olej kiedy tylko przejdzie aromatem przypraw. Następnie przesmażamy na nim czerwoną cebulę, paprykę chilli i na koniec dodajemy pomidory bez zalewy. Na koniec dodajemy gorzką czekoladę. Śliwki i jabłka oraz gruszki przesmażamy na miodzie z dodatkiem czarnego pieprzu. Chałkę smażymy na patelni, na maśle na złoty kolor. Kurczaka wyjmujemy z wywaru, dzielimy na kawałki i skropione masłem przesmażamy na patelni. Kurczaka podajemy z owocami, kawałkami chałki i sosem z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Ciasto z cukinią, czekoladą i orzeszkami solonymi

Składniki:
250 g masła + 100 g na polewę
1 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g gorzkiej czekolady + 200 g na polewę
500 g cukinii
400 g cukru
250 ml jogurtu naturalnego
4 jajka
600 g mąki
100 g kakao
200g orzeszków solonych

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, jajkami. Dodajemy olej, jogurt naturalny, mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec startą cukinię i posiekaną czekoladę gorzką. Ciasto pieczemy w tortownicy w temp. 170 stopni przez około 50 minut. Przed podaniem polewamy ganaszem zrobionym z masła i czekolady, posypujemy orzeszkami arachidowymi solonymi.

Śliwka w serniku

Składniki:
500 g ser biały półtłusty
200 g cukru
60 g masła
4 jajka
200 g suszonej śliwki
2 łyżki mąki
100 g gorzkiej czekolady
1 opakowanie czekoladowych ciasteczek
100 ml rumu
500 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser, jajka, mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Papierowe foremki do wypieku babeczek wykładamy ciasteczkami czekoladowymi, wykładamy porcje masy serowej. Do każdej porcji wkładamy śliwki rumowe. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Podajemy udekorowane śmietaną bitą i ciasteczkiem czekoladowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
62
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0