Czekolada na słodko i słono. Jest dobra!

W kuchni Dzień Dobry TVN, w roli głównej, występuje dziś Andrzej Polan i czekolada. Kucharz łączy wytrawne i słodkie smaki. Efektem jego pracy są takie potrawy jak: kurczak na chałce z sosem mole, ciasto z cukinią, czekoladą i orzeszkami solonymi czy śliwka w serniku. Smacznego!

Kurczak na chałce z sosem mole

Składniki:

4 udka kurczaka

100 g gorzkiej czekolady

włoszczyzna

czerwona cebula

puszka pomidorów pelati

4 śliwki

4 gruszki

2 jabłka

papryka chilli

kolendra mielona, gwiazdki anyżu, cynamon, goździki,

olej do smażenia

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion i gotujemy w nim udka na miękko. Na lekko rozgrzanym oleju przesmażamy kolendrę, anyż, goździki i cynamon. Odcedzamy olej kiedy tylko przejdzie aromatem przypraw. Następnie przesmażamy na nim czerwoną cebulę, paprykę chilli i na koniec dodajemy pomidory bez zalewy. Na koniec dodajemy gorzką czekoladę. Śliwki i jabłka oraz gruszki przesmażamy na miodzie z dodatkiem czarnego pieprzu. Chałkę smażymy na patelni, na maśle na złoty kolor. Kurczaka wyjmujemy z wywaru, dzielimy na kawałki i skropione masłem przesmażamy na patelni. Kurczaka podajemy z owocami, kawałkami chałki i sosem z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Ciasto z cukinią, czekoladą i orzeszkami solonymi

Składniki:

250 g masła + 100 g na polewę

1 szkl oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

150 g gorzkiej czekolady + 200 g na polewę

500 g cukinii

400 g cukru

250 ml jogurtu naturalnego

4 jajka

600 g mąki

100 g kakao

200g orzeszków solonych

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, jajkami. Dodajemy olej, jogurt naturalny, mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec startą cukinię i posiekaną czekoladę gorzką. Ciasto pieczemy w tortownicy w temp. 170 stopni przez około 50 minut. Przed podaniem polewamy ganaszem zrobionym z masła i czekolady, posypujemy orzeszkami arachidowymi solonymi.

Śliwka w serniku

Składniki:

500 g ser biały półtłusty

200 g cukru

60 g masła

4 jajka

200 g suszonej śliwki

2 łyżki mąki

100 g gorzkiej czekolady

1 opakowanie czekoladowych ciasteczek

100 ml rumu

500 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser, jajka, mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Papierowe foremki do wypieku babeczek wykładamy ciasteczkami czekoladowymi, wykładamy porcje masy serowej. Do każdej porcji wkładamy śliwki rumowe. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Podajemy udekorowane śmietaną bitą i ciasteczkiem czekoladowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości