Mus z ciemnej czekolady ze słonym karmelem
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
350 g chłodnej śmietany kremówki 30 proc.
3 białka
30 g cukru
Słony karmel:
40 g wody
120 g cukru
60 g kremówki
1 łyżka masła
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając, aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Czekoladę odstawić. Ubić śmietanę na sztywno, odstawić w temperaturze pokojowej, żeby się lekko ogrzała. W tym czasie ubić białka z odrobiną cukru. Czekoladę wymieszać z ubitymi białkami, następnie delikatnie wmieszać w to bitą śmietanę.
Słony karmel: na patelnię wlać wodę i dodać cukier. Gotować aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Wtedy zdjąć patelnię z gazu i dodać delikatnie śmietanę, masło i sól, cały czas mieszając aż wszystko dokładnie się połączy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i dolać do musu, delikatnie mieszając, żeby powstały wyraźne pasy karmelu.
Musy przelać do kieliszków lub pucharków do deserów. Wstawić na minimum godzinę do zamrażarki.
Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną, owocami lub czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
250 g gorzkiej czekolady (min. 50 proc. kakao)
150 g masła, pokrojonego na kawałki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki
polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ciasto: rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę. Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem i cukrem, pod koniec dodać żółtka i masło, wymieszać. Do masy czekoladowej dodawać po kilka łyżek białek, delikatnie wszystko ze sobą mieszając. Wlać masę do wysmarowanej masłem tortownicy (22 cm), piec przez 25-30 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
Polewa: podczas pieczenia ciasta, w garnuszku podgrzać czekoladę, wodę i cukier, pod koniec dodać masło, wymieszać. Polewą polać ciasto.
Chili con carne
Składniki:
300 g cebuli
5 ząbków czosnku
2 papryczki chili
olej do smażenia
750 g mielonej wołowiny
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
30 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 listki laurowe
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonych goździków
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
30 g gorzkiej czekolady (70 proc. zawartości kakao)
1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
Przygotowanie:
Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić całość przez około 30-40 min. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać czekoladę i fasolę. Dusić przez kolejne kilka minut.
Chili con carne można podać z guacamole, tartym serem i kwaśną śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje