Pieczeń rzymska z tuńczykiem - przepis Cristiny Catese

Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Źródło: Ola Skowron/East News
Tradycyjna pieczeń rzymska smakowicie skomponuje się z między innymi z lekką sałatką z ziemniaków. Jak zrobić tę pieczeń w domu? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.

Pieczeń rzymska z tuńczykiem - przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g tuńczyka w oleju
  • 3 filety anchois w oleju
  • 25 g startego parmezanu
  • 60 g bułki tartej
  • 15 g kaparów
  • 2 jajka
  • pietruszka
  • sól

Sos jogurtowy:

  • 170 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czosnek
  • pietruszka
  • mięta
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania rzymskiej pieczeni z tuńczykiem

Zacznij od ugotowania ziemniaków w całości i w skórkach.

Ważne jest, aby ziemniaki nie wchłaniały wody podczas gotowania, w przeciwnym razie bochenek z tuńczyka będzie zbyt miękki i trudny do ugniatania. Nie gotuj ich w kawałkach i nie pozostawiaj skórki.

Drobno posiekaj kapary nożem razem z filetami anchois. Drobno posiekaj również natkę pietruszki.

Do miski dodaj odsączonego tuńczyka oraz posiekane kapary, anchois i natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, aby rozdrobnić tuńczyka. Połącz składniki. Na koniec dodaj utłuczone ziemniaki.

Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj jajka, Parmigiano i bułkę tartą.

Kontynuuj mieszanie łyżką, aż masa będzie gładka, raczej twarda i lekko lepka. Jeśli zauważysz, że jest zbyt miękka, możesz dodać trochę więcej bułki tartej.

Następnie odwróć do góry nogami, tak aby zamknięcie było skierowane w dół, i zawiń w folię aluminiową, dobrze uszczelniając wszystkie zamknięcia.

Zagotuj dużą ilość wody w dużym, niskim, szerokim garnku z pokrywką, a następnie zanurz w niej pieczeń, upewniając się, że pozostaje idealnie poziomo w garnku i przykryj pokrywką.

Gotuj pieczeń przez 30 minut, obracając ją w połowie gotowania, a następnie odcedzić i ostudzić. Gdy folia nie będzie już gorąca, otwórz ją. Usuń folię oraz papier do pieczenia.

Ostudź pieczeń rzymską najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie, gdy nie będzie już gorąca, w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Przygotowanie sosu jogurtowego

Drobno posiekać czosnek, pietruszkę i miętę. Wlać jogurt grecki do miski i doprawić oliwą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać zioła i czosnek i ponownie wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości