Pieczeń rzymska z tuńczykiem - przepis
Składniki na 4 porcje:
- 500 g ziemniaków
- 250 g tuńczyka w oleju
- 3 filety anchois w oleju
- 25 g startego parmezanu
- 60 g bułki tartej
- 15 g kaparów
- 2 jajka
- pietruszka
- sól
Sos jogurtowy:
- 170 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czosnek
- pietruszka
- mięta
- sól i pieprz
Sposób przygotowania rzymskiej pieczeni z tuńczykiem
Zacznij od ugotowania ziemniaków w całości i w skórkach.
Ważne jest, aby ziemniaki nie wchłaniały wody podczas gotowania, w przeciwnym razie bochenek z tuńczyka będzie zbyt miękki i trudny do ugniatania. Nie gotuj ich w kawałkach i nie pozostawiaj skórki.
Drobno posiekaj kapary nożem razem z filetami anchois. Drobno posiekaj również natkę pietruszki.
Do miski dodaj odsączonego tuńczyka oraz posiekane kapary, anchois i natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, aby rozdrobnić tuńczyka. Połącz składniki. Na koniec dodaj utłuczone ziemniaki.
Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj jajka, Parmigiano i bułkę tartą.
Kontynuuj mieszanie łyżką, aż masa będzie gładka, raczej twarda i lekko lepka. Jeśli zauważysz, że jest zbyt miękka, możesz dodać trochę więcej bułki tartej.
Następnie odwróć do góry nogami, tak aby zamknięcie było skierowane w dół, i zawiń w folię aluminiową, dobrze uszczelniając wszystkie zamknięcia.
Zagotuj dużą ilość wody w dużym, niskim, szerokim garnku z pokrywką, a następnie zanurz w niej pieczeń, upewniając się, że pozostaje idealnie poziomo w garnku i przykryj pokrywką.
Gotuj pieczeń przez 30 minut, obracając ją w połowie gotowania, a następnie odcedzić i ostudzić. Gdy folia nie będzie już gorąca, otwórz ją. Usuń folię oraz papier do pieczenia.
Ostudź pieczeń rzymską najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie, gdy nie będzie już gorąca, w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Przygotowanie sosu jogurtowego
Drobno posiekać czosnek, pietruszkę i miętę. Wlać jogurt grecki do miski i doprawić oliwą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać zioła i czosnek i ponownie wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą.
Zobacz także:
- Idealna włoska kawa i praliny, które podkreślą jej smak według Cristiny Catese
- Śniadania idealne do herbaty - przepisy Cristiny Catese
- Włoskie lato na talerzu u Cristiny Catese, czyli koktajl z krewetkami, bruschetta z kremową pieczoną papryką i ciasto czekoladowe z malinami
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News