Pieczeń rzymska z tuńczykiem - przepis Cristiny Catese

Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Rolowana pieczeń z polędwiczki wieprzowej
Źródło: Ola Skowron/East News
Tradycyjna pieczeń rzymska smakowicie skomponuje się z między innymi z lekką sałatką z ziemniaków. Jak zrobić tę pieczeń w domu? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.

Pieczeń rzymska z tuńczykiem - przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g ziemniaków
    • 250 g tuńczyka w oleju
      • 3 filety anchois w oleju
        • 25 g startego parmezanu
          • 60 g bułki tartej
            • 15 g kaparów
              • 2 jajka
                • pietruszka
                  • sól

                    Sos jogurtowy:

                    • 170 g jogurtu greckiego
                      • 2 łyżki oliwy z oliwek
                        • czosnek
                          • pietruszka
                            • mięta
                              • sól i pieprz

                                Sposób przygotowania rzymskiej pieczeni z tuńczykiem

                                Zacznij od ugotowania ziemniaków w całości i w skórkach.

                                Ważne jest, aby ziemniaki nie wchłaniały wody podczas gotowania, w przeciwnym razie bochenek z tuńczyka będzie zbyt miękki i trudny do ugniatania. Nie gotuj ich w kawałkach i nie pozostawiaj skórki.

                                Drobno posiekaj kapary nożem razem z filetami anchois. Drobno posiekaj również natkę pietruszki.

                                Do miski dodaj odsączonego tuńczyka oraz posiekane kapary, anchois i natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, aby rozdrobnić tuńczyka. Połącz składniki. Na koniec dodaj utłuczone ziemniaki.

                                Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj jajka, Parmigiano i bułkę tartą.

                                Kontynuuj mieszanie łyżką, aż masa będzie gładka, raczej twarda i lekko lepka. Jeśli zauważysz, że jest zbyt miękka, możesz dodać trochę więcej bułki tartej.

                                Następnie odwróć do góry nogami, tak aby zamknięcie było skierowane w dół, i zawiń w folię aluminiową, dobrze uszczelniając wszystkie zamknięcia.

                                Zagotuj dużą ilość wody w dużym, niskim, szerokim garnku z pokrywką, a następnie zanurz w niej pieczeń, upewniając się, że pozostaje idealnie poziomo w garnku i przykryj pokrywką.

                                Gotuj pieczeń przez 30 minut, obracając ją w połowie gotowania, a następnie odcedzić i ostudzić. Gdy folia nie będzie już gorąca, otwórz ją. Usuń folię oraz papier do pieczenia.

                                Ostudź pieczeń rzymską najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie, gdy nie będzie już gorąca, w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

                                Przygotowanie sosu jogurtowego

                                Drobno posiekać czosnek, pietruszkę i miętę. Wlać jogurt grecki do miski i doprawić oliwą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać zioła i czosnek i ponownie wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło: Cristina Catese

                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana