Materiał promocyjny

Idealna włoska kawa i praliny, które podkreślą jej smak według Cristiny Catese

Parzymy kawę we włoskim stylu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese pokazała, jak prawdziwie po włosku zaparzyć kawę, a co ważniejsze, jak idealnie komponować ją z pralinami. Picie tego napoju może stać się słodkim rytuałem, w którym mamy okazję o siebie zadbać. Jak zatem łączyć praliny z kawą i jak ją poprawnie przygotować?

Kawa po włosku

97% Włochów pije codziennie kawę, i to nie jedną, bo przeciętny mieszkaniec Włoch sięga po nią trzy razy dziennie. W Polsce z taką regularnością napój ten spożywa zaledwie 66%. Kiedy i jaką się pija? Mlecznych nie bierze się po 11, a espresso można pić tylko na stojąco.

Włosi uwielbiają słodycze, a to oznacza, że drobne "co nieco" w postaci praliny jest idealnym dodatkiem do kawy. Jest to niejako rytuał przyjemności. Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszne cappuccino prosto z kafeterki. Podgrzane i spienione mleko należy przełożyć łyżeczką, a na spodek dobrze jest położyć kilka pralinek.

Jak łączyć słodycze z kawą?

Dodatek pralin do kawy to słodka chwila, którą warto się rozpieszczać. Dobrze jest też eksperymentować w odkrywaniu smaków. Jak dobrze połączyć kawe ze słodyczami? Dobrą metodą jest uzupełnianie smaków - mocny i kwaśny napój dobrze komponuje się z intensywną słodyczą. Innym rozwiązaniem jest wzmacnianie smaków - mleczny napój z mleczną praliną, orzechowe nuty z orzechowym cukierkiem.

Można także zastosować specjalne triki, jak dodatek masła, soli, czy chilli do napoju, dzięki którym wyostrzymy smak nie tylko kawy, ale także pralin.

Idealnym dodatkiem do włoskich kaw są równie włoskie praliny Giotto. To idealny krem zamknięty w chrupiącej waflowej kuleczce otoczonej kruszonymi orzechami, a całość z oryginalnej włoskiej receptury.

Jak przygotować cappucino?

Składniki:

  • espresso
    • mleko
      • cukier (opcjonalnie)

        Sposób przygotowania:

        Do świeżo zaparzonego espresso dodaj mleko – uprzednio podgrzane do 70 stopni i ubite.

        Proporcje: 1/3 espresso, 1/3 mleka oraz 1/3 mlecznej pianki.

        Jak przygotować espresso?

        Składniki:

        • zmielona kawa
          • woda
            • kawiarka

              Sposób przygotowania:

              Prawidłowo zaparzone espresso to około 16-18 gramów zmielonej kawy na 235 ml wody. 

              Jak przygotować americano?

              Składniki:

              • zmielona kawa
                • woda
                  • kawiarka

                    Sposób przygotowania:

                    Do espresso dolej dodatkową ilość gorącej wody, tak aby kawa zwiększyła swoją objętość około trzykrotnie. 

                    Aeroporess - jak przygotować kawę przelewową?

                    Składniki:

                    • 18g zmielonej kawy
                      • 237 ml wody o temperaturze 91 stopni

                        Sposób przygotowania:

                        Do Aeropressu wlewamy 100 ml zagrzanej wody. Wsypujemy kawę i włączamy stoper. Dolewamy wodę do 237 ml. Dobrze mieszamy. Kawę przeciskamy do kubka w przedziale czasu między 1:00 a 1:20. 

                        Zobacz także:

                        Źródło: Cristina Catese

                        Źródło zdjęcia głównego: Martyna Jaciubek/Dzień Dobry TVN

                        Materiał promocyjny
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana