Kawa po włosku
97% Włochów pije codziennie kawę, i to nie jedną, bo przeciętny mieszkaniec Włoch sięga po nią trzy razy dziennie. W Polsce z taką regularnością napój ten spożywa zaledwie 66%. Kiedy i jaką się pija? Mlecznych nie bierze się po 11, a espresso można pić tylko na stojąco.
Włosi uwielbiają słodycze, a to oznacza, że drobne "co nieco" w postaci praliny jest idealnym dodatkiem do kawy. Jest to niejako rytuał przyjemności. Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszne cappuccino prosto z kafeterki. Podgrzane i spienione mleko należy przełożyć łyżeczką, a na spodek dobrze jest położyć kilka pralinek.
Jak łączyć słodycze z kawą?
Dodatek pralin do kawy to słodka chwila, którą warto się rozpieszczać. Dobrze jest też eksperymentować w odkrywaniu smaków. Jak dobrze połączyć kawe ze słodyczami? Dobrą metodą jest uzupełnianie smaków - mocny i kwaśny napój dobrze komponuje się z intensywną słodyczą. Innym rozwiązaniem jest wzmacnianie smaków - mleczny napój z mleczną praliną, orzechowe nuty z orzechowym cukierkiem.
Można także zastosować specjalne triki, jak dodatek masła, soli, czy chilli do napoju, dzięki którym wyostrzymy smak nie tylko kawy, ale także pralin.
Idealnym dodatkiem do włoskich kaw są równie włoskie praliny Giotto. To idealny krem zamknięty w chrupiącej waflowej kuleczce otoczonej kruszonymi orzechami, a całość z oryginalnej włoskiej receptury.
Jak przygotować cappucino?
Składniki:
- espresso
- mleko
- cukier (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do świeżo zaparzonego espresso dodaj mleko – uprzednio podgrzane do 70 stopni i ubite.
Proporcje: 1/3 espresso, 1/3 mleka oraz 1/3 mlecznej pianki.
Jak przygotować espresso?
Składniki:
- zmielona kawa
- woda
- kawiarka
Sposób przygotowania:
Prawidłowo zaparzone espresso to około 16-18 gramów zmielonej kawy na 235 ml wody.
Jak przygotować americano?
Składniki:
- zmielona kawa
- woda
- kawiarka
Sposób przygotowania:
Do espresso dolej dodatkową ilość gorącej wody, tak aby kawa zwiększyła swoją objętość około trzykrotnie.
Aeroporess - jak przygotować kawę przelewową?
Składniki:
- 18g zmielonej kawy
- 237 ml wody o temperaturze 91 stopni
Sposób przygotowania:
Do Aeropressu wlewamy 100 ml zagrzanej wody. Wsypujemy kawę i włączamy stoper. Dolewamy wodę do 237 ml. Dobrze mieszamy. Kawę przeciskamy do kubka w przedziale czasu między 1:00 a 1:20.
Zobacz także:
- Czy kawa z mlekiem jest zdrowa? Barista pokazał, jak ją przygotować
- Kawa mrożona to hit lata. Tak błyskawicznie przygotujesz ją w domu
- Kawa - przed czy po śniadaniu? Najpopularniejsze mity dotyczące picia kawy
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Martyna Jaciubek/Dzień Dobry TVN