Pralina i filiżanka kawy - czy może być większa przyjemność w ciągu dnia? Trudno powiedzieć- za każdym razem kiedy ja "mam ochotę na chwileczkę zapomnienia" sięgam po to najbardziej klasyczne rozwiązanie. Ale o tym "jaka kawa" i "co do kawy" najlepiej opowiadają Włosi, dlatego dziś w naszej kuchni Matteo Brunetti.
Praliny uwielbiają miliony osób. Przez to, że występują w różnych wersjach, każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Co ciekawe, ich historia sięga aż XVII wieku. Teraz Mikołaj Rey odwiedził jedną z najpopularniejszych wytwórni pralin w Montargis we Francji.
Zawodowy żołnierz, kucharz - amator i stuprocentowy weganin Przemysław Ignaszewski, w żołnierskich słowach powiedział dlaczego warto wyeliminować mięso z diety i jak przygotować słodkości bez cukru. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził zdrowe słodkości: ciasto bananowe z makiem, praliny, czyli kulki mocy, bajaderkę z ciecierzycy i ciastka z fasoli.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzą dziś praliny, ciasteczka owsiane i... Daria Ładocha. Chcecie zrobić idealny sernik wiedeński - skorzystajcie z przepisów Darii!
Anna Nowak to finalistka II edycji programu Masterchef. Pomimo, że odpadła z programu radzi sobie świetnie. Najważniejsze, że nie przestała gotować:). W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: chleb z otrębów owsianych z jagodami goji, prażonymi pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym, sałatkę z quinoą, zielonymi szparagami, jajkami przepiórczymi i pomidorkami cherry z orzechowo-sezamowym winegretem, kaszę jaglaną z miodem, morelami, jagodami goji, suszonymi śliwkami, mleczny koktajl i pralinki.
Olga Głębicka, dziennikarka kulinarna, finalistka konkursu „Gotuj o wszystko”, przygotowała potrawy, które uwielbiali jej zmarli bliscy. Rosół z tapioką i białymi szparagami, pieczone gołąbki Neli, nabożne zakonnice, czyli ptysie z kremem pralinowym