CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:
100 g białej czekolady
60 g orzechów laskowych
80 g płatków owsianych
130 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka olejku waniliowego
130 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę i orzechy zmiksuj na miał w robocie kuchennym lub blenderze. Przełóż do innego naczynia. Następnie zmiksuj na miał płatki owsiane (jeśli nie używasz mąki owsianej). Do miski wrzuć miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, jajko i olejek waniliowy i miksuj mikserem przez około 2minuty. Dodaj mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę, sól oraz proszek do pieczenia i miksuj przez kolejne 2 minuty. Dodaj czekoladę oraz orzechy i wymieszaj dokładnie łyżką. Nabieraj masę łyżką i w formie małych kulek układaj na blaszce w odstępach 3 cm od siebie. Piecz w piekarniku około 12 do 15 minut.
KOLOROWE PRALINY
Składniki:
370 g schłodzonego mleka skondensowanego
30 g gorzkiego kakao
40 g masła + dodatkowa porcja do posmarowania pralin
Do dekoracji: różne kolorowe posypki oraz małe papilotki na praliny
Przygotowanie:
Do garnka o grubym dnie włóż mleko skondensowane, masło i kakao i gotuj bez przykrycie około 50 minut, aż masa zgęstnieje, pilnując by się nie przypaliła. Następnie przełóż masę do innego naczynia wysmarowanego masłem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie posmaruj sobie masłem dłonie i z masy pralinkowej zrób kulki oraz obtocz w kolorowej posypce. Podawaj w papierowych papilotkach lub nabite na długą wykałaczkę.
KLASYCZNY SERNIK WIEDEŃSKI
Składniki:
1 kg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
10 jajek
250 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki maki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
Do dekoracji: cukier puder, czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, skórka z pomarańczy lub pomarańcza kandyzowana, laska cynamonu.
Przygotowanie:
By sernik wyszedł puszysty, należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miękkie utrzyj na gładką masę. Oddziel białka od żółtek. Do masła dodawaj po jednym żółtku i ucieraj. Na przemian możesz dodawać po 1 łyżce cukru. Następnie dodaj ser, mąkę i ekstrakt, ale nie miksuj na dużych obrotach, by zbytnio nie napowietrzyć masy. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej, ale już nie miksuj mikserem a wymieszaj łyżką. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz zamiast tego wysmarować ją masłem. Zapiekaj sernik 1 godzinę. Pamiętaj by stopniowo wyciągać go z piekarnika. Na koniec udekoruj go czekoladą, skórką pomarańczową lub zwyczajnie cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN