Materiał promocyjny

Mała czarna i coś słodkiego. Matteo Brunetti i jego sposób na włoską kawę

Kawowe szaleństwo
Pralina i filiżanka kawy - czy może być większa przyjemność w ciągu dnia? Trudno powiedzieć- za każdym razem kiedy ja "mam ochotę na chwileczkę zapomnienia" sięgam po to najbardziej klasyczne rozwiązanie. Ale o tym "jaka kawa" i "co do kawy" najlepiej opowiadają Włosi, dlatego dziś w naszej kuchni Matteo Brunetti.

Picie kawy we Włoszech wiąże się z pewnymi rytuałami. To kraj, w którym ogromną wagę przywiązuje się do rodzaju kawy i sposobu jej picia. I tak espresso można pić przez cały dzień, ale cappuccino i inne kawy z dodatkiem mleka są traktowane jako dodatki śniadaniowe, więc pije się je do maksymalnie 12:00

Perfekcyjnym dodatkiem do kawy są praliny Giotto - delikatny krem zamknięty w chrupiącej, waflowej kuleczce otoczonej kruszonymi orzechami subtelnie podkreśli smak kawy jednocześnie niwelując jej gorycz. A jak przygotować idealną "małą czarną", która poprawi humor nawet w najgorszy dzień? Zobaczcie przepisy Matteo Brunetti:

Niepowtarzalne espresso i espresso macchiato

Składniki:

  • kawa mielona
  • 20 ml mleka

Jak przygotować espresso i espresso macchiato?

Wypełnić zbiornik kawiarki wodą, aż do uszczelki. Przykryć zbiornik tacką do kawy i wypełnić ją kawą, robiąc małą górkę. Nie dociskać kawy. Zamknąć kawiarkę, wstawić na mały ogień i otworzyć pokrywkę. Po 10-15 minutach kawa będzie wychodzić. Wymieszać ją i podać w filiżance do espresso.

Aby zrobić espresso macchiato, należy na końcu dodać mleko do filiżanki.

Bartosz Krupa/East News

Idealne cappuccino

Składniki na idealne cappuccino:

  • kawa mielona
  • 150 ml mleka
  • kakao do dekoracji

Jak przygotować idealne cappuccino?

Przygotować espresso. Wlać 25-30 ml do filiżanki od cappuccino. Spienić mleko, aż będzie puszyste, gładkie i błyszczące, a następnie dodać do filiżanki, aż po sam brzeg. Udekorować za pomocą kakao.

Bartosz Krupa/East News

Espresso orzechowe

Składniki potrzebne do przygotowania orzechowego espresso:

  • 60 g orzechów laskowych
  • 100 g śmietany 30%
  • kawa mielona
  • 40 g cukru

Jak przygotować orzechowe espresso?

Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8 minut. Wyciągnąć, obrać gorzką skórkę za pomocą ściereczki. Zmielić jedną połowę na pastę, a drugą posiekać nożem. Ubić śmietanę na sztywno, powoli dosypując cukier. Przygotować podwójne espresso. Do filiżanki do cappuccino wsypać zmielone orzechy, wlać espresso i wymieszać. Na koniec dodać ubitą słodką śmietankę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

mat. prasowe

Zobacz więcej:

Autor: Katarzyna Lackowska

Źródło: Matteo Brunetti

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości