Picie kawy we Włoszech wiąże się z pewnymi rytuałami. To kraj, w którym ogromną wagę przywiązuje się do rodzaju kawy i sposobu jej picia. I tak espresso można pić przez cały dzień, ale cappuccino i inne kawy z dodatkiem mleka są traktowane jako dodatki śniadaniowe, więc pije się je do maksymalnie 12:00
Perfekcyjnym dodatkiem do kawy są praliny Giotto - delikatny krem zamknięty w chrupiącej, waflowej kuleczce otoczonej kruszonymi orzechami subtelnie podkreśli smak kawy jednocześnie niwelując jej gorycz. A jak przygotować idealną "małą czarną", która poprawi humor nawet w najgorszy dzień? Zobaczcie przepisy Matteo Brunetti:
Niepowtarzalne espresso i espresso macchiato
Składniki:
- kawa mielona
- 20 ml mleka
Jak przygotować espresso i espresso macchiato?
Wypełnić zbiornik kawiarki wodą, aż do uszczelki. Przykryć zbiornik tacką do kawy i wypełnić ją kawą, robiąc małą górkę. Nie dociskać kawy. Zamknąć kawiarkę, wstawić na mały ogień i otworzyć pokrywkę. Po 10-15 minutach kawa będzie wychodzić. Wymieszać ją i podać w filiżance do espresso.
Aby zrobić espresso macchiato, należy na końcu dodać mleko do filiżanki.
Bartosz Krupa/East News
Idealne cappuccino
Składniki na idealne cappuccino:
- kawa mielona
- 150 ml mleka
- kakao do dekoracji
Jak przygotować idealne cappuccino?
Przygotować espresso. Wlać 25-30 ml do filiżanki od cappuccino. Spienić mleko, aż będzie puszyste, gładkie i błyszczące, a następnie dodać do filiżanki, aż po sam brzeg. Udekorować za pomocą kakao.
Bartosz Krupa/East News
Espresso orzechowe
Składniki potrzebne do przygotowania orzechowego espresso:
- 60 g orzechów laskowych
- 100 g śmietany 30%
- kawa mielona
- 40 g cukru
Jak przygotować orzechowe espresso?
Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8 minut. Wyciągnąć, obrać gorzką skórkę za pomocą ściereczki. Zmielić jedną połowę na pastę, a drugą posiekać nożem. Ubić śmietanę na sztywno, powoli dosypując cukier. Przygotować podwójne espresso. Do filiżanki do cappuccino wsypać zmielone orzechy, wlać espresso i wymieszać. Na koniec dodać ubitą słodką śmietankę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
mat. prasowe
Zobacz więcej:
- Kawa mrożona – przepis na frappe
- Filiżanki, szklanki czy kubki do cappuccino – co wybrać?
- Kofeina wpływa na strukturę mózgu. Czy to oznacza, że jest groźna dla zdrowia?
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Matteo Brunetti