Chleb z otrębów owsianych z jagodami goji, prażonymi pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym
Składniki:
12 łyżek otrębów owsianych Sante
3 jajka
150 g białego twarogu homogenizowanego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2łyżeczki sody oczyszczonej
Duża garść suszonych jagód goji Sante
Duża garść pestek dyni Sante
Duża garść siemienia lnianego Sante
Duża garść łuskanego słonecznika Sante
3 szczypty Soli himalajskiej Sante
masło
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy otręby, dodajemy jajka, twaróg, jogurt i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Na suchej patelni prażymy siemię lniane, pestki dyni, słonecznik. Po ostudzeniu dodajemy do masy z otrębów i mieszamy. Dodajemy jagody goji i sól himalajską do smaku. Masę chlebową wlewamy do wysmarowanej masłem, prostokątnej formy do chleba. Pieczemy w 180 st. C, ok. 20-30 min.
Sałatka z Quinoą, zielonymi szparagami, jajkami przepiórczymi i pomidorkami cherry z orzechowo-sezamowym winegretem
Składniki:
Mała szklanka Quinoi Sante
1 ½ szklanki wody
Pęczek zielonych szparagów
8 jajek przepiórczych
8 pomidorków cherry
Czerwona cebula
Masło
Oliwa
Sól himalajska Sante
Ksylitol Sante
Winegret orzechowo-sezamowy
Składniki:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy dijon
½ łyżeczki miodu
Sól himalajska Sante
Pieprz
Łyżka sezamu Sante
2 posiekane orzechy włoskie Sante
Przygotowanie:
Quinoe płuczemy zimną wodą. Gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i łyżką oliwy do momentu, aż komosa wchłonie całość wody. ( ok. 15 min ). W tym czasie obieramy szparagi, płuczemy i kroimy w 3 centymetrowe cząstki. Szparagi gotujemy al dente w wodzie z solą i odrobiną ksylitolu. (ok. 5 min). Szparagi odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na maśle z oliwą na patelni. Dodajemy pokrojone szparagi i delikatnie przysmażamy.W osobnym garnku gotujemy na twardo jajka przepiórcze.
Winegret.
W miseczce mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód, dodajemy sól, pieprz, sezam i posiekane orzechy. Winegret mieszamy z ostudzona Quinoą.
Do Quinoi wymieszanej z winegretem, dodajemy szparagi z cebulką, pokrojone na pół jajka przepiórcze i przekrojone na pół pomidorki cherry.
Kasza jaglana z miodem, morelami, jagodami goji, suszonymi śliwkami
Składniki;
Wykorzystane produkty SANTE:
Kasza jaglana Sante
Morele Sante
Suszone śliwki Sante
Jagody goji Sante
Składniki :
Pół szklanki kaszy jaglanej Sante
Szklanka wody
Łyżka miodu
2-3 łyżki mleka
5 moreli suszonych Sante
5 śliwek suszonych Sante
Pół garści posiekanych jagód goji Sante
Ksylitol Sante
Przygotowanie :
Kasze jaglaną płuczemy i odcedzamy. Gotujemy w wodzie do momentu kiedy kasza wchłonie płyn. Do kaszy dodajemy miód rozpuszczony w mleku i całość mieszamy. Dodajemy posiekane morele, śliwki i jagody goji. Do smaku można dodać ksylitol.
Mleczny koktajl z Quinoi z mailnami i jagodami goji
Składniki:
3 łyżki Quioni Sante
Szklanka wody
1 ½ szklanki mleka
2 garści świeżych malin
Garść jagód goji Sante
Ksylitol Sante
Mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Quinoe płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy do momentu wchłonięcia przez komosę całości wody. Do ugotowanej quinoi dolewamy mleko, dodajemy maliny, jagody goji i ksylitol do smaku. Całość miksujemy. Koktajl podajmy schłodzony.
Pralinki z musli lo i amarantusem
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Łyżka serka mascarpone
Łyżka śmietanki 30 %
Duża garść Musli Lo Sante
Duża garść Amarantusa Sante
Kakao deserowe
Migdały w płatkach
Kwiatki jadalne do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Dodajemy serek mascarpone, śmietankę i dokładnie mieszamy. Dodajemy Musli Lo oraz amarantus. Całość mieszamy i odkładamy do zastygnięcia. Twardą masę nabieramy łyżeczką i w rękach formujemy kulkę. Pralinkę obtaczamy w kakao lub posiekanych migdałach w płatkach. Przechowujemy w lodówce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN