Koło Smaków, czyli bitwa na 5 składników Matteo Brunettiego i Cristiny Catese. Kto lepiej sobie poradził?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielka bitwa na 5 składników
Wielka bitwa na 5 składników
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
W kuchni Dzień Dobry TVN ponownie gra kulinarna - Koło Smaków. Tym razem zmierzą się ze sobą nasi włoscy kucharze – Cristina Catese i Matteo Brunetii. Przygotują dla nas przepyszne dania na bazie naszych polskich produktów. Zatem – niech noże pójdą w ruch! Kto najlepiej sobie poradził?

Zasady gry - Koło Smaków

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy włoskich mistrzów kuchni – Cristinę Catese i Matteo Brunetiiego. Na specjalnym kole umieszczonych zostało 12 składników. 5 z nich, wylosowanych, będzie musiało zostać użytych do przygotowania dania głównego, przystawki i deseru. Co znalazło się w koszach? Do jakich produktów mają dostęp szefowie kuchni i jak sobie poradzili z zadaniem?

Koło Smaków - składniki do bitwy

  • kiszona kapusta
    • oscypek
      • buraki
        • młode ziemniaki
          • śledzie
            • rabarbar
              • jajka
                • schab
                  • twaróg
                    • udka z kurczaka
                      • pomidory
                        • cebula

                          Kto lepiej sobie poradził? [SONDA]

                          Cristina Catese czy Matteo Brunetii wypada najlepiej? Weź udział naszej sondzie.

                          Jakie składniki wylosowali Matteo Brunetti i Cristina Catese?

                          • oscypek,
                            • kiszona kapusta,
                              • buraki,
                                • twaróg,
                                  • pomidory.

                                    Bitwa na 5 składników - dania Matteo Brunettiego

                                    Matteo zaczął od przygotowania sosu pomidorowego do włoskich pierożków z twarogiem.

                                    Twaróg został wykorzystany ponownie. Tym razem podany z ziołami został użyty do wytrawnych ptysi jako farsz.

                                    Wytrawne ptysie z twarogiem i ziołami
                                    Wytrawne ptysie z twarogiem i ziołami
                                    Wytrawne ptysie z twarogiem i ziołami
                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                    Kolejnym daniem jest focaccina z oscypkiem, gorzką czekoladą, cytryną i płatkami soli.

                                    Focaccina z oscypkiem, gorzką czekoladą, cytryną i płatkami soli
                                    Focaccina z oscypkiem, gorzką czekoladą, cytryną i płatkami soli
                                    Focaccina z oscypkiem, gorzką czekoladą, cytryną i płatkami soli
                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                    Bitwa na 5 składników - dania Cristiny Catese

                                    Cristina Catese przygotowała buraki a'la carpaccio oraz sałatkę Caprese, którą tradycyjnie przygotowuje się z pomidorami i mozzarellą, jednak w kuchni Cristina wykorzystała twaróg i buraki. Kolejny składnik - kapusta kiszona trafiła do focacciny razem z grillowanym oscypkiem.  

                                    Caprese z buraków i twarogu
                                    Caprese z buraków i twarogu
                                    Caprese z buraków i twarogu
                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                    Kto wygrał Bitwę na 5 składników?

                                    Bitwa była niezwykle wyrównana. Zwyciężczynią dzisiejszego odcinka została Cristina Catese z wynikiem 52% procent głosów. Matteo Brunetti zdobył 48%. Serdecznie gratulujemy!

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Diana Ryściuk/Teofila Siewko

                                    Źródło: Matteo Brunetti i Cristina Catese

                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana