Zasady gry - Koło Smaków
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy włoskich mistrzów kuchni – Cristinę Catese i Matteo Brunetiiego. Na specjalnym kole umieszczonych zostało 12 składników. 5 z nich, wylosowanych, będzie musiało zostać użytych do przygotowania dania głównego, przystawki i deseru. Co znalazło się w koszach? Do jakich produktów mają dostęp szefowie kuchni i jak sobie poradzili z zadaniem?
Koło Smaków - składniki do bitwy
- kiszona kapusta
- oscypek
- buraki
- młode ziemniaki
- śledzie
- rabarbar
- jajka
- schab
- twaróg
- udka z kurczaka
- pomidory
- cebula
Kto lepiej sobie poradził? [SONDA]
Cristina Catese czy Matteo Brunetii wypada najlepiej? Weź udział naszej sondzie.
Jakie składniki wylosowali Matteo Brunetti i Cristina Catese?
- oscypek,
- kiszona kapusta,
- buraki,
- twaróg,
- pomidory.
Bitwa na 5 składników - dania Matteo Brunettiego
Matteo zaczął od przygotowania sosu pomidorowego do włoskich pierożków z twarogiem.
Twaróg został wykorzystany ponownie. Tym razem podany z ziołami został użyty do wytrawnych ptysi jako farsz.
Kolejnym daniem jest focaccina z oscypkiem, gorzką czekoladą, cytryną i płatkami soli.
Bitwa na 5 składników - dania Cristiny Catese
Cristina Catese przygotowała buraki a'la carpaccio oraz sałatkę Caprese, którą tradycyjnie przygotowuje się z pomidorami i mozzarellą, jednak w kuchni Cristina wykorzystała twaróg i buraki. Kolejny składnik - kapusta kiszona trafiła do focacciny razem z grillowanym oscypkiem.
Kto wygrał Bitwę na 5 składników?
Bitwa była niezwykle wyrównana. Zwyciężczynią dzisiejszego odcinka została Cristina Catese z wynikiem 52% procent głosów. Matteo Brunetti zdobył 48%. Serdecznie gratulujemy!
Zobacz także:
- Koło Smaków, czyli bitwa na 5 składników Darii Ładochy i Jaśka Kuronia. Kto wygrał pojedynek?
- Koło smaków rzuciło wyzwanie. Który z kucharzy zrobił z ogórka najdłuższy pasek?
- Koło smaków, czyli bitwa na 5 składników Grzegorza Zawieruchy i Jaśka Kuronia
Autor: Diana Ryściuk/Teofila Siewko
Źródło: Matteo Brunetti i Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN