Grzegorz Zawierucha i Jasiek Kuroń stoczą bitwę na 5 składników. Będą musieli oni przygotować trzy potrawy - główne, przystawkę i danie patriotyczne. A to wszystko musi się odbyć na grillu. Kto sobie lepiej poradzi? Zagłosuj w sondzie.
Zasady gry - Koło Smaków
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dwóch kucharzy - Grzegorza Zawieruchę i Jaśka Kuronia. Na specjalnym kole umieszczonych zostało 12 składników. 5 z nich, wylosowanych, będzie musiało zostać użytych do przygotowania dania głównego, przystawki i deseru. Co znalazło się w koszach? Do jakich produktów mają dostęp szefowie kuchni i jak sobie poradzą z zadaniem?
Koło Smaków - składniki do bitwy
Składniki, z których mogą korzystać kucharze:
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, czosnek granulowany itp.,
- świeże zioła,
- tłuszcze - olej, oliwa, masło klarowane,
- mąka,
- mleko,
- cytryna,
- miód.
Składniki z koła smaków:
- pierś z indyka,
- karp,
- cebula,
- czosnek,
- jajka,
- pomidor,
- gruszka,
- mleczko kokosowe,
- batat,
- gorgonzola,
- masło orzechowe,
- szpinak,
- stek,
- kiełbaski.
Dodatkowe produkty do przygotowania dania patriotycznego dla Grzegorza Zawieruchy
- 2 szklanki bulionu,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- 200ml słodkiej śmietanki 36%,
- 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
- łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- tymianek,
- bulka kajzerka,
- cebula,
- czosnek
- mleko,
- pieprz, sól, majeranek,
- passata pomidorowa,
- świeże zioła,
- mięso cielęce.
Dodatkowe produkty do przygotowania dania patriotycznego dla Jaśka Kuronia
- cebula,
- czosnek,
- burak,
- ogórki kiszone,
- kiszona kapusta,
- kiełbasa,
- kaszanka,
- karp,
- groch,
- chrzan,
- szczaw,
- jabłka.
Jakie produkty wylosowali kucharze?
Co wylosowali kucharze na Kole Smaków?
- szpinak,
- batat,
- cebula,
- pierś z indyka,
- mleczko kokosowe.
W drugim losowaniu wylosowano:
- masło orzechowe,
- cebulę,
- gorgonzolę,
- pomidor,
- czosnek.
Piotr Wojtasiak dodał jeszcze naszym kucharzom do puli składników gruszki.
Dania Grzegorza Zawieruchy z bitwy na smaki
Grzegorz Zawierucha przygotował kaszankę z kiszoną kapustą zawiniętą w rozbitą pierś z indyka. Całość przygotowana została na grillu. Do tego zrobił bataty w mleczku kokosowym, skarmelizowane gruszki i odrobinę pomidorków.
Po drugim losowaniu Grzegorz Zawierucha przygotował sataj z indyka z masłem orzechowym, do tego zapiekany bakłażan, cebula, pomidor z sosem orzechowym.
Dania Jaśka Kuronia z bitwy na smaki
Jasiek Kuroń zdecydował się na polędwiczkę faszerowaną gorgonzolą i szpinakiem z buraczkami z tymiankiem oraz cebulę z pomidorami.
Po drugim losowaniu Jasiek Kuroń przygotował drugie danie bezmięsne - krążki cukinii z gorgonzolą, szpinakiem i świeżymi pomidorami.
Kto wygrał pojedynek na bitwę smaków?
Bitwę na smaki wygrał Grzegorz Zawierucha z wynikiem 70% głosów. Jasiek Kuroń zdobył 30% głosów. Gratulujemy!
Widzowie mieli okazję skosztować dań naszych kucharzy na plaży. Dotarły one również do studia Dzień Dobry TVN, gdzie prowadzące miały okazję spróbować ich spróbować.
Między graniem a gotowaniem nasi kucharze zagrali we freesbie podczas zajęć beach ultimate dla początkujących w ramach projektu "Aktywny Warszawiak". Do końca sierpnia 2023 podczas spotkań będzie prezentowany ten niezwykły sport drużynowy z freesbie w roli głównej. Całość ma miejsce na Praskiej Plaży Miejskiej / Plaży Rusałka (w okolicach ogrodu zoologicznego). Zajęcia są bezpłatne i otwarte dla uczestników w dowolnym wieku i poziomie umiejętności. Dołączyć można w dowolnym momencie.
Zobacz także:
- Koło Smaków, czyli bitwa na 5 składników Piotra Kucharskiego i Grzegorza Zawieruchy. Który kucharz lepiej sobie poradził?
- Koło Smaków, czyli bitwa na 5 składników Darii Ładochy i Jaśka Kuronia. Kto wygrał pojedynek?
- Koło smaków rzuciło wyzwanie. Który z kucharzy zrobił z ogórka najdłuższy pasek?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha, Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Patrick Daxenbichler/Getty Images